Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Országgyűlési képviselőink, a kormány tagjai ismét közzétették vagyonnyilatkozataikat. Ahogy minden évben, idén is a vicc kategóriába tartozik az egész eljárás.
A Parlament ködben. (Kép forrása: MTI Fotó, Mohai Balázs)

Első hallásra igazi civilizált, demokratikus megoldásnak hangzik, hogy a képviselők, a kormánytagok, a vezető állami tisztségviselők minden évben közzéteszik, hogy hogyan változott a vagyoni helyzetük, miközben az ország hajóját kormányozták. Ha azonban megnézzük, ezt milyen formában és milyen tartalommal teszik, rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy az egész ügy nem az átláthatóságról szól, hanem csak simán hülyének nézik a választópolgárokat.

Harc az átláthatóságért, a korrupció ellen - képként beszkennelt, kézzel kitöltött pdf-ekkel...

Ami a formai részt illeti: a vagyonnyilatkozatoknak akkor lenne bármi értelme, ha jól áttekinthető, kereshető, összehasonlítható, elemezhető formában tennék közzé azokat az érintettek. Ehhez képest a gyakorlatban ez úgy működik, hogy az Országgyűlés honlapján, a parlament.hu-n az egyes képviselőkre keresve az adatlapjuk Javadalom, vagyonnyilatkozat fülére kattintva találjuk a beszkennelt dokumentumokat. Ezeket a képviselők kinyomtatták, jellemzően kézzel kitöltötték, majd szorgos kezek képként beszkennelték és feltöltötték a honlapra. Innentől a szövegek nem kereshetőek, nem jelölhetőek vagy másolhatóak ki, az egyes évek nyilatkozatait is csak úgy lehet összehasonlítani, ha előtte kézzel kigyűjtjük az adatokat.

Bár az alapdokumentum egységes, a kitöltés módszertana szinte képviselőnként változik: van, aki egy mikrosütőt is bevall, más kihúzza a juttatások rovatot. Van, aki az ingatlanok felsorolásánál beír egy évszámot és egy alapterületet, más azt is beírja, hogy 20 éve vette lerobbanva, aztán felújította. Természetesen ettől még fogalmunk sincs arról, mekkora lehet az ingatlan értéke.

Az sem segít sokat a tájékozódásban, ha valaki a "lakáshasználat" juttatáshoz értéknek annyit tüntet fel: "a törvény szerint meghatározott mértékben". Ha annyira tudni akarja a tisztelt választópolgár, hát nézze meg A Törvényben, mennyi az.
Kvízkérdés: mennyi egy vízforraló törvényben meghatározott értéke?

Családban marad

Ezek a dokumentumok semmilyen szempontból sem közelítik meg egy kkv-tól vagy egy egyéni vállalkozótól elvárt kimutatás minőségét vagy mélységét, lehet rajta csámcsogni pár napot, aztán ennyi. Egy dolog biztosan nem derül ki: a jogszabályokra, a gazdasági-vállalkozási környezetre, a közbeszerzési szabályokra közvetlen ráhatással bíró személyek vagyoni helyzetéről továbbra sem lesz halványlila gőzünk sem.

Bár a házastársak, gyermekek vagyonnyilatkozatát is leadják a képviselők, azok már nem nyilvánosak, így fogalmunk sem lehet, hogy esetleg háztartásbeli párjuk nem vett-e mostanában nagy értékű ingatlant, ingóságot, sertéstelepet vagy akármit. Azért mindenki megnyugodhat, nem maradunk le semmiről: borítékolható, hogy összességében a családtagok nyilatkozatai is hasonló minőségűek, főleg hogy érdemben nem is látja őket senki a nyilvánosság részéről.

Mi van, ha valami kimarad? Semmi

Marad hát a végtelen bizalom, el kell hinnünk a honatyáknak, hogy tényleg annyi az annyi, cserkész/úttörő-becsszóra. Következmények nincsenek, ha véletlenül megnő valakinek a lakása, vagy később beugrik egy elfeledett cég vagy valami kis mellékes (mondjuk azért, mert megírja az újság), legfeljebb javítják utólag a vagyonnyilatkozatot a képviselők, már ha veszik a fáradságot. Hiába kezdeményezhet bárki vagyonnyilatkozati eljárást az Országgyűlés mentelmi bizottságánál, valahogy nincsenek tele a lapok ilyen ügyekkel az elmúlt évtizedekben. Vannak viszont ismeretlen hátterű, magánszemélytől kapott milliós kölcsönök, magánszemélyek felé fennálló milliós kintlevőségek, valamint milliós jövedelmekből vérrel-verítékkel összekuporgatott néhány tízezres megtakarítások.

Te is gazdagabb vagy, mint a miniszterelnök?

Gazdagabb vagyok, mint a miniszterelnök - ocsúdhat fel sok százezer magyar állampolgár, aki azt látja: Orbán Viktornak 993 ezer forintja van, az is a feleségével közös számlán. És bár ingatlanokkal nem áll rosszul a kormányfő, egyszerű állampolgárként 16 éve törleszti 20 milliós jelzáloghitelét (feleségével közösen), és még mindig van belőle 4,7 millió forintnyi tartozás. Mindezt az Országgyűlés Hivatalától kapott, "törv. szerint" forintnyi havi fizetéséből. A miniszterelnök anyagi helyzetében egyéb változás nem történt - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke, és hogy ha a kétkedés szikrája bárkiben felmerülne, akkor jobb ha tudják: Havasi Bertalan azt is előre jelezte, Orbán Viktor vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles, aki mást állít, hazudik.

Tavasszal jönnek a választások - pártállástól függetlenül sokan aggódnak a kimenetelt illetően, pedig a vagyonnyilatkozatok alapján mind a kormány, mind pedig az ellenzék körében a képviselőknek lenne okuk aggódni: tele van az Országház olyan, esetenként nagycsaládos képviselővel, akiknek messze nincs meg a vészhelyzetre ajánlott 3 havi jövedelemnek megfelelő megtakarítása, nincs saját tulajdonú ingatlana, és bizony sokan megfelelő munkaerőpiaci tapasztalattal sem rendelkeznek, amit beírhatnának CV-jükbe, ha esetleg kiesnének a versenyszférába, több ciklusnyi képviselősködés után.

Akinek van kedve, böngéssze a vagyonnyilatkozatokat az alábbi linken >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
hírlevél
depositphotos