7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon kapkodnak a tapasztalt projektvezetők után, de a kevesebb tapasztalattal rendelkezőknek sem kell szégyenkezniük a napidíjak miatt.

Felvezetés

Ma Magyarországon a vállalatok két kézzel kapkodnak a jó képességű, szabadúszó projektvezetőkért. Az elindított projektek számossága tendenciózusan nő, a komoly, üzleti-stratégiai szempontból kiemelt projektek élére a vállalatok valós tapasztalattal, képességekkel rendelkező projektvezetőket keresnek, határozott időre. Ez az igény olyan erősen jelen van a piacon, hogy szabadúszó projektszakemberként akár jóval többet is lehet keresni, mint alkalmazásban. Ugyanakkor ez az alkalmazási forma sem való mindenkinek. Aki szabadúszónak áll, arra is kell gondoljon, hogyan fogja kezelni a megbízások végén fellépő bizonytalanságot és találjon új projektet magának, vagy hogyan kösse le minden szabad kapacitását, ha egy projekt csak heti 2-3 napra fogja lekötni.

Hogy néz ki az ipar

A legtöbb és a legnagyobb projektkiírás jelenleg a telekommunikációs, az energia és a pénzügyi-biztosítói szektorból jön. Jellemzőek a nagy beruházások, amelyek szerteágazó, komplex projektvezetői képességeket kívánnak, bizonyos esetekben pedig akár speciális iparági ismereteket is. Ezeknek a projekteknek az élére keresnek a vállalatok megbízásos, meghatározott idejű szerződéssel – akár 2-3 éves távra is – projektvezetőket, üzleti elemzőket, scrum mastereket vagy PO-kat (product ownereket). Hol találják meg ezeket a szakembereket? Jellemzően nem az álláshirdető portálokon és nem is a közösségi médián keresztül. A jó képességű, kapós projektvezetőket ernyőszervezet-szerűen, úgynevezett bodylease cégek fogják össze. Ezeknek a cégeknek stabilnak mondható pénzügyi és jogi háttere van, így a nagyvállalatok szigorú beszállítói előírásainak is meg tudnak felelni. Ők ajánlják be a szabadúszókat a legfrissebb projektkiírásokra, de a szabadúszók nem az ő alkalmazottaik, hanem szerződéses alvállalkozóik. A szabadúszó közvetlenül nagyon ritkán képes szerződni a megbízóval, ezt a bodylease cégen keresztül teszi meg. Hol van a bodylease cég nyeresége? Természetesen ott, hogy a szabadúszó napidíjára ráteszi a saját közvetítői jutalékát, ami akár 40-50% is lehet. Mit kap ezért cserébe a szabadúszó? Tulajdonképpen lehetőséget, hogy a neve megjelenjen egy nagyvállalat projektkiírása kapcsán a lehetséges projektszakemberek között. A bodylease cégek jellemzően még sikeres projektszerződés esetén sem támogatják a szabadúszót, se képzéssel, se mentorálással, így valódi értékteremtés nélkül képes nagy összegekhez jutni. Ezért végérvényben kicsit mindenki rosszul jár a bodylease cégen kívül: a szabadúszó kevesebb napidíjra lesz jogosult, mert a nagyvállalati keretbe a bodylease cég jutaléka is beépül, a megbízó cég pedig drágábban jut szakemberhez, akit a közvetítő cég még csak nem is támogat. Miért kellenek akkor a közvetítő szereplők? A nagyvállalatok nem szívesen szerződnek egyéni vállalkozókkal és betéti társaságokkal, a más cégformák nyújtotta jogi háttér nagyobb biztonságot jelent, amivel csökkenteni tudják a kockázati kitettségüket, továbbá a KATA-s vállalkozók alanyi adómentes számlái az ÁFA terheket sem csökkentik, amik cashflow problémákat is eredményeznek. Az alkalmazásba vétel sem jelent igazi megoldást, mivel a béreket terhelő járulékok és adóterhek még mindig nagyobb pénzbeli terheket tesznek ki, mint a közvetítői jutalékok.

Mennyit kereshet egy szabadúszó?

Természetesen a megbízás profiljától, a szükséges szakismerettől, az elvárt heti kapacitástól, a projekt átfutási idejétől mind függ, hogy mekkora napidíjat kérhet el egy szabadúszó. Jelenleg a napi nettó 100.000 és 150.000 forint közötti napidíjak sem ritkák, de nettó 50.000 - 60.000 forint alatt a cégek szinte nem is jutnak szakemberhez. Ezeket az összegeket kaphatja kézhez a szabadúszó, ez még nélkülözi a közvetítői jutalékot. Amikor már a bodylease cég is ráteszi a saját jutalékát, látható, hogy nettó 100.000 és 200.000 forint között alakul a legtöbb esetben egy szakember napidíja. Szinte minden szereplő számára előnyösebb ez a felállás, hiszen senior projektvezető szakembereket sokszor bruttó 800.000-1.200.000 forint körüli bérrel tudnának felvenni alkalmazásba, míg szabadúszóként akár havi 1-1,5 millió forintot is hazavihet a projektvezető.

Van lehetőség a drága közvetítői díjak csökkentésére

Mind a projektvezetők, mind a vállalatok számára létezik ugyanakkor ennél a modellnél előnyösebb megoldás. A nemrégen létrehozott ProjectBuzz felület mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy könnyen, gyorsan és drága díjak nélkül találjanak egymásra. Ezen a felületen a szabadúszók minden releváns projekttapasztalatukat megadhatják, és egyéni preferenciáik szerint szűrhetnek az ide felvitt projektkiírások között, míg a vállalatok bárhány induló projektjükre kereshetnek szakembert. A felek elérhetőségei, adatai mindaddig anonimok és rejtettek, amíg mindkét fél nem jelzi az érdeklődését a másik iránt – azaz összetalálkoznak. Innentől kezdve az elérhetőségek nyilvánossá válnak, és a két fél elkezdheti az egyeztetést a projektkiírás kapcsán. A szabadúszók és a vállalatok is egy sor feltétel mellett szűrhetnek az igényeiknek megfelelően – nyelvtudás, iparági tapasztalat, napidíj, külföldi projektmunkavégzés, szabad kapacitások stb. A felület, lényegében, a bodylease cégeket teszi szükségtelenné.

Miért jó ez a vállalatoknak?

A projekterőforrás-tervezés egyszerűvé, transzparenssé, a költségek tervezhetőbbé válnak. Jutalékok helyett a rendszer havi előfizetéses módszerrel működik, így a költségek nem emelkednek a felhasználás arányában, így akár már 2 teljes munkaidőre lekötött szabadúszó esetén is számottevő összegeket spórolhat a vállalat. A regisztrált szabadúszók mindegyike átvilágításon megy keresztül, akiket folyamatos képzési, mentoring és coaching lehetőségek is támogatnak.

Miért jó ez a szabadúszóknak?

A rendszer a szabadúszók számára ingyenes, a regisztráció semmilyen előfeltételhez nem kötött. A keresés egyszerű, preferenciák szerint szűrhető, a közbenső érintettek kikerülnek a tárgyalási folyamatból. Elakadás, kérdés esetén mentoring és coaching támogatás is igénybevezető, illetve projektmenedzser képzések sora áll rendelkezésre módszertani és elméleti fejlődés kapcsán is. Nem utolsó sorban pedig, a jutalékok megszüntetésével a szabadúszók napidíja is emelkedik.

Hogyan adja el magát egy freelancer?

A ProjectBuzz felület szándékosan úgy lett kialakítva, hogy a lehető legerősebb projektvezetői profiloldalt lehessen kialakítani. Érdemes a megbízó vállalatok fejével gondolkodni. A személyes adatok, kevés konkrét projekttapasztalatot mutató profilok önmagában nem túl izgalmasak. Amikor egy vállalat egy projekt élére keres szakembert, tulajdonképpen semmi más nem érdekli annyira, mint a szabadúszó konkrét projekttapasztalatai és kivonatai. Igyekezzünk válaszolni ezekre a kérdésekre: Milyen projektet vezettünk? Hány embert irányítottunk? Mi volt a feladatunk? Milyen sikerek, kudarcok, fontos tanulási pontok szegélyezték az utat a projekt során? A legerősebb profilokon akár 15-20 db egyedi projekttapasztalat is szerepel, részletes leírással, konkrét célok, leszállítandók és kihívások bemutatásával. A kapacitások esetében érdemes azt is észben tartani, hogy sokan nem mernek arra a projektre jelentkezni amire teljes kapacitásban keres embert a kiíró, de a szabadúszónak csak heti 2-3 napja szabad. Számos esetben előfordult már, hogy a kiíró vállalat még így is leszerződött a szabadúszóval, mert ennyire nagy szükség van szakemberre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG