BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2020. január 21. 09:06

Magyarországon kapkodnak a tapasztalt projektvezetők után, de a kevesebb tapasztalattal rendelkezőknek sem kell szégyenkezniük a napidíjak miatt.

Felvezetés

Ma Magyarországon a vállalatok két kézzel kapkodnak a jó képességű, szabadúszó projektvezetőkért. Az elindított projektek számossága tendenciózusan nő, a komoly, üzleti-stratégiai szempontból kiemelt projektek élére a vállalatok valós tapasztalattal, képességekkel rendelkező projektvezetőket keresnek, határozott időre. Ez az igény olyan erősen jelen van a piacon, hogy szabadúszó projektszakemberként akár jóval többet is lehet keresni, mint alkalmazásban. Ugyanakkor ez az alkalmazási forma sem való mindenkinek. Aki szabadúszónak áll, arra is kell gondoljon, hogyan fogja kezelni a megbízások végén fellépő bizonytalanságot és találjon új projektet magának, vagy hogyan kösse le minden szabad kapacitását, ha egy projekt csak heti 2-3 napra fogja lekötni.

Hogy néz ki az ipar

A legtöbb és a legnagyobb projektkiírás jelenleg a telekommunikációs, az energia és a pénzügyi-biztosítói szektorból jön. Jellemzőek a nagy beruházások, amelyek szerteágazó, komplex projektvezetői képességeket kívánnak, bizonyos esetekben pedig akár speciális iparági ismereteket is. Ezeknek a projekteknek az élére keresnek a vállalatok megbízásos, meghatározott idejű szerződéssel – akár 2-3 éves távra is – projektvezetőket, üzleti elemzőket, scrum mastereket vagy PO-kat (product ownereket). Hol találják meg ezeket a szakembereket? Jellemzően nem az álláshirdető portálokon és nem is a közösségi médián keresztül. A jó képességű, kapós projektvezetőket ernyőszervezet-szerűen, úgynevezett bodylease cégek fogják össze. Ezeknek a cégeknek stabilnak mondható pénzügyi és jogi háttere van, így a nagyvállalatok szigorú beszállítói előírásainak is meg tudnak felelni. Ők ajánlják be a szabadúszókat a legfrissebb projektkiírásokra, de a szabadúszók nem az ő alkalmazottaik, hanem szerződéses alvállalkozóik. A szabadúszó közvetlenül nagyon ritkán képes szerződni a megbízóval, ezt a bodylease cégen keresztül teszi meg. Hol van a bodylease cég nyeresége? Természetesen ott, hogy a szabadúszó napidíjára ráteszi a saját közvetítői jutalékát, ami akár 40-50% is lehet. Mit kap ezért cserébe a szabadúszó? Tulajdonképpen lehetőséget, hogy a neve megjelenjen egy nagyvállalat projektkiírása kapcsán a lehetséges projektszakemberek között. A bodylease cégek jellemzően még sikeres projektszerződés esetén sem támogatják a szabadúszót, se képzéssel, se mentorálással, így valódi értékteremtés nélkül képes nagy összegekhez jutni. Ezért végérvényben kicsit mindenki rosszul jár a bodylease cégen kívül: a szabadúszó kevesebb napidíjra lesz jogosult, mert a nagyvállalati keretbe a bodylease cég jutaléka is beépül, a megbízó cég pedig drágábban jut szakemberhez, akit a közvetítő cég még csak nem is támogat. Miért kellenek akkor a közvetítő szereplők? A nagyvállalatok nem szívesen szerződnek egyéni vállalkozókkal és betéti társaságokkal, a más cégformák nyújtotta jogi háttér nagyobb biztonságot jelent, amivel csökkenteni tudják a kockázati kitettségüket, továbbá a KATA-s vállalkozók alanyi adómentes számlái az ÁFA terheket sem csökkentik, amik cashflow problémákat is eredményeznek. Az alkalmazásba vétel sem jelent igazi megoldást, mivel a béreket terhelő járulékok és adóterhek még mindig nagyobb pénzbeli terheket tesznek ki, mint a közvetítői jutalékok.

Mennyit kereshet egy szabadúszó?

Természetesen a megbízás profiljától, a szükséges szakismerettől, az elvárt heti kapacitástól, a projekt átfutási idejétől mind függ, hogy mekkora napidíjat kérhet el egy szabadúszó. Jelenleg a napi nettó 100.000 és 150.000 forint közötti napidíjak sem ritkák, de nettó 50.000 - 60.000 forint alatt a cégek szinte nem is jutnak szakemberhez. Ezeket az összegeket kaphatja kézhez a szabadúszó, ez még nélkülözi a közvetítői jutalékot. Amikor már a bodylease cég is ráteszi a saját jutalékát, látható, hogy nettó 100.000 és 200.000 forint között alakul a legtöbb esetben egy szakember napidíja. Szinte minden szereplő számára előnyösebb ez a felállás, hiszen senior projektvezető szakembereket sokszor bruttó 800.000-1.200.000 forint körüli bérrel tudnának felvenni alkalmazásba, míg szabadúszóként akár havi 1-1,5 millió forintot is hazavihet a projektvezető.

Van lehetőség a drága közvetítői díjak csökkentésére

Mind a projektvezetők, mind a vállalatok számára létezik ugyanakkor ennél a modellnél előnyösebb megoldás. A nemrégen létrehozott ProjectBuzz felület mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy könnyen, gyorsan és drága díjak nélkül találjanak egymásra. Ezen a felületen a szabadúszók minden releváns projekttapasztalatukat megadhatják, és egyéni preferenciáik szerint szűrhetnek az ide felvitt projektkiírások között, míg a vállalatok bárhány induló projektjükre kereshetnek szakembert. A felek elérhetőségei, adatai mindaddig anonimok és rejtettek, amíg mindkét fél nem jelzi az érdeklődését a másik iránt – azaz összetalálkoznak. Innentől kezdve az elérhetőségek nyilvánossá válnak, és a két fél elkezdheti az egyeztetést a projektkiírás kapcsán. A szabadúszók és a vállalatok is egy sor feltétel mellett szűrhetnek az igényeiknek megfelelően – nyelvtudás, iparági tapasztalat, napidíj, külföldi projektmunkavégzés, szabad kapacitások stb. A felület, lényegében, a bodylease cégeket teszi szükségtelenné.

Miért jó ez a vállalatoknak?

A projekterőforrás-tervezés egyszerűvé, transzparenssé, a költségek tervezhetőbbé válnak. Jutalékok helyett a rendszer havi előfizetéses módszerrel működik, így a költségek nem emelkednek a felhasználás arányában, így akár már 2 teljes munkaidőre lekötött szabadúszó esetén is számottevő összegeket spórolhat a vállalat. A regisztrált szabadúszók mindegyike átvilágításon megy keresztül, akiket folyamatos képzési, mentoring és coaching lehetőségek is támogatnak.

Miért jó ez a szabadúszóknak?

A rendszer a szabadúszók számára ingyenes, a regisztráció semmilyen előfeltételhez nem kötött. A keresés egyszerű, preferenciák szerint szűrhető, a közbenső érintettek kikerülnek a tárgyalási folyamatból. Elakadás, kérdés esetén mentoring és coaching támogatás is igénybevezető, illetve projektmenedzser képzések sora áll rendelkezésre módszertani és elméleti fejlődés kapcsán is. Nem utolsó sorban pedig, a jutalékok megszüntetésével a szabadúszók napidíja is emelkedik.

Hogyan adja el magát egy freelancer?

A ProjectBuzz felület szándékosan úgy lett kialakítva, hogy a lehető legerősebb projektvezetői profiloldalt lehessen kialakítani. Érdemes a megbízó vállalatok fejével gondolkodni. A személyes adatok, kevés konkrét projekttapasztalatot mutató profilok önmagában nem túl izgalmasak. Amikor egy vállalat egy projekt élére keres szakembert, tulajdonképpen semmi más nem érdekli annyira, mint a szabadúszó konkrét projekttapasztalatai és kivonatai. Igyekezzünk válaszolni ezekre a kérdésekre: Milyen projektet vezettünk? Hány embert irányítottunk? Mi volt a feladatunk? Milyen sikerek, kudarcok, fontos tanulási pontok szegélyezték az utat a projekt során? A legerősebb profilokon akár 15-20 db egyedi projekttapasztalat is szerepel, részletes leírással, konkrét célok, leszállítandók és kihívások bemutatásával. A kapacitások esetében érdemes azt is észben tartani, hogy sokan nem mernek arra a projektre jelentkezni amire teljes kapacitásban keres embert a kiíró, de a szabadúszónak csak heti 2-3 napja szabad. Számos esetben előfordult már, hogy a kiíró vállalat még így is leszerződött a szabadúszóval, mert ennyire nagy szükség van szakemberre.

Karrier Koronavírus: vadásznak az alkalmi állásokra
MTI | 2020. március 28. 09:00
Sokan vállalnának átmeneti munkát a járvány miatt elvesztett állásuk helyett. 
Karrier Jön a rabszolgatörvény 2.0? A szakszervezetek azonnali egyeztetést akarnak
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 20:06
Döbbenten olvasták a szakszervezeteknél a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének többpontos javaslatát, amelyet az MGYOSZ  vészhelyzetre hivatkozva a gazdasági válság kezelésére nyújtott be a kormánynak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával azonnali egyeztetést követel.
Karrier Csapatot vált a legnagyobb sztár - repkednek a 10 milliók az NFL-ben
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 11:15
Úgy tűnik, hogy amelyik csapatnak van pénze, az most két kézzel szórja az NFL-ben. A most megnyílt úgynevezett szabadügynök piacon repkednek a dollármilliók. Ráadásul a liga legismertebb alakja, Tom Brady karrierje során először csapatot váltott.
Karrier Koronavírus: bajban a színészek, mi jöhet most?
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 11:20
Becslések szerint a Színházi Dolgozók Nemzetközi Szövetségének 150 ezer tagja közül mintegy 120 ezren maradnak munka nélkül a koronavírus-járvány miatt. A szakszervezet vezetői 2,5 millió dollárt (787,9 millió forint) ajánlottak fel az állásukat elvesztők megsegítésére - számolt be róla a Variety.com.
Karrier Aláírták a bérmegállapodást a BKV-nál
Privátbankár.hu | 2020. február 25. 15:01
Sikerült kiharcolni a kétszámjegyű emelést.
Karrier Kevés a 10 százalék: valódi béremelést akarnak a tanárok
Valkai Nikoletta | 2020. február 25. 13:01
A Pedagógusok Szakszervezete szerint ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek viszont kevés az a 10 százalékos emelés, amelyet hétfőn jelentett be az emberi erőforrások minisztere. Mindez még a bérfelzárkóztatáshoz sem elég, mivel a nemzetgazdasági átlagot sem éri el a tanárok fizetése, és amit szerintük a kormány bármikor visszavonhat.
Karrier Dollármilliárdokat adna klímavédelemre az Amazon atyja
Privátbankár.hu | 2020. február 18. 07:58
Tízmilliárd dollárt ajánl fel klímavédelmi célokra Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere.
Karrier Rogán Antalék tárcája nőket és izmos férfiakat keres
Privátbankár.hu | 2020. február 14. 15:45
Nem akármilyen hirdetés tűnt fel az egyik budapesti casting iroda oldalán, nagyon úgy tűnik, hogy a kormányzati propagandagépezet idén sem hagyja ki a nőnapot, hiszen a Miniszterelnöki Kabinetiroda megrendelésére készülő imázsfilmbe keresnek szereplőket.
Karrier Újabb probléma a Nemzeti alaptantervvel: aggódik a jövő mérnökeiért a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2020. február 13. 14:39
Eddig nem sok szó esett az új Nemzeti Alaptanterv természettudományos vonatkozásairól, mely a fiatalok képzettségét tekintve komolyan befolyásolhatja az ország gazdasági növekedését a jövőben.
Karrier Vagyonnyilatkozat: mennyivel lettek gazdagabbak a női képviselők egy év alatt?
Valkai Nikoletta | 2020. február 4. 06:04
Múlt hét végén leadták az országgyűlési képviselők a vagyonnyilatkozatukat. Összeállításunkban ezúttal kizárólag a női képviselők bevallásait néztük át. Ezekből idén is kitűnt: vállalkozásokban alig vannak jelen, ugyanakkor szembetűnő, hogy többüknek 7-8 ingatlan is van a nevén.
Friss
hírlevél