1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miközben a rákot túlélők statisztikái javulnak a világban, a legfrissebb felmérések szerint Magyarország még mindig utolsóként kullog. Az ebből adódó költségek a nemzetgazdaságot megterhelik
Miközben a rákot túlélők statisztikái javulnak a világban, a legfrissebb felmérések szerint Magyarország még mindig utolsóként kullog. Az ebből adódó költségek a nemzetgazdaságot megterhelik. A rák világszerte mintegy 7 millió ember haláláért felelős évente, Magyarországon 35ezren vesztik el emiatt életüket - tudtuk meg a Biropharma Kft. közleményéből.

Az EU 27 országának átlaga 100 ezer férfira 168 haláleset, ami 10 év alatt csökkent 185-ről. A magyar férfiak azonban az átlagtól a legtávolabb helyezkednek el: 255-en halnak meg rákban 100 ezer férfiből. Ez a listán minket követő Szlovákia és Lengyelország adatainál 18 és 25 százalékkal is rosszabb! Nők esetében sem rózsás a helyzet (131-en 100 ezerből) igaz Dánia megelőz minket – derül ki olasz rákkutatók tavaly év végi felmérésükből.

Miközben az eltelt 10 év alatt közel 10 százalékkal javultak a férfi halálozási arányok, nők esetében ellentétes folyamat játszódott le. Ez egyértelműen arra vezethető vissza, hogy miközben a férfiak körében a dohányzás csökkent az elmúlt évtizedekben, nőknél nőtt, a társadalmi egyenlőség következtében.

„Magyarországon a szájüregi ráktípusok a dohányzás és az alkoholfogyasztás miatt drámaian növelték áldozataik számát, miközben az uniós átlagban már csökkenő az ezen okra visszavezethető halálesetek száma.
A legfejlettebb országok körében is vezetjük a rákos halálozási statisztikát. A rák világszerte mintegy 7 millió ember haláláért felelős évente, Magyarországon 35 ezren vesztik el emiatt életüket” - mondta dr. Erdős Attila, a Biropharma Kft. orvosszakértője.

Egyelőre kevés kutatás foglalkozik a rák következtében ránk nehezedő társadalmi és nemzetgazdasági hatásokkal, a kevesek egyike a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság 2008-as összefoglalója. A kutatók által leggyakrabban használt mérőeszköz a rák által okozott teher kimutatására a rokkantságban eltöltött életévek száma, az úgynevezett Disability Adjusted Life Years, (rövidítve DALYs). 2002-ben közel 10 millió elvesztett DALY-ért a rák volt a felelős az Európai Unió 25 országában. A rák közvetlen költségei mintegy félmilliárd euróra rúgtak Magyarországon 2004-ben.

Nem szabad szívünkre venni a problémákat
„A hozzáférhető tanulmányok azt mutatják, hogy a közvetlen költségeken túl további 2-3 szoros szorzóval kell számítani a rák közvetett költségeit, úgy mint a korai halál okán kieső termelés, valamint a korai nyugdíjazás, a táppénz, egyéb kezelések, és a páciensek rokonainál jelentkező időkiesés és számos egyéb ráfordítás költségeit”- hangsúlyozta dr. Erdős Attila, a Biropharma Kft. orvosszakértője.

Összességében tehát a rákos megbetegedések kezelésének, az aktivitását feladni kénytelen betegek termelésből való kiesésének, és a kiegészítő, illetve későbbi rekreációs terápiáknak az összesített költségei hatalmas terhet jelentenek. Éppen ezért nem csak a megelőzés fontos, hanem a kezelés közbeni és utáni életminőség-javulást elősegítő kiegészítő terápiák is.

A rákkal szembeni küzdelemben az orvostudomány egyre jobb eredményeket tud felmutatni, de a nagy áttörés még várat magára. Egyes kategóriákban a túlélési ráták 50-60-70 százalékot is elérnek, ám bizonyos területeken – például a hasnyálmirigy rák esetében – a betegek még mindig több mint 90 százaléka meghal a betegség diagnosztizálását követő 5 éven belül. Ráadásul a rákkezelések – még ha sikeres kimenetelűek is – már önmagukban borzasztóan igénybeveszik az emberi szervezetet. Amennyiben a kezelés során eltávolításra kerül szövet, akkor annak helyétől és kiterjedésétől függően lehet fizikai, vagy lelki hatása a rák túlélését követően is. Belátható, hogy egy agytumor eltávolítása maradandó károsodást okozhat egészséges területekben is, melyek érinthetik a mozgáskoordinációt, a memóriát, és az érzékszerveink működését.

A kemoterápia és a sugárterápia általános mellékhatásairól a közvéleményben csupán az a kép él, hogy kihullik az ember haja. Ennél azonban sokkal többről van szó, az esetek nagy százalékában elkerülhetetlen a hányás, étvágytalanság, a drámai testsúlycsökkenés. Ennek következtében kialakulhatnak olyan hiánybetegségek, valamint a vérkép olyan mértékben romolhat, hogy a rák kezelése mellett ezzel is meg kell küzdeniük az orvosoknak, illetve magának a páciensnek is.

Ezeknek a kezeléseknek gyakori kísérőjelensége az állandó fájdalom és kimerültség, amik lehetetlenné teszik a munkát, és nyomasztólag hatnak minden ébren töltött másodpercre. Nem beszélve arról, hogy általában álmatlanság is gyötri a terápián résztvevőket. Reményt jelent, hogy a kezelések hatékonysága évről évre javul, továbbá a mellékhatásokat célzó és az alap terápia sikerességét javító, úgynevezett támogató terápiák is széles körben érhetőek el mindenki számára.

Mit együnk egy kiadós edzés után?
Természetes antiallergéneket kerestek
A nők szerint nehezebb jó orvost szerezni
Neten várjuk a gyógyírt
 
Vissza a pénzt: betegek is feldobják az orvosokat
Húsz évvel tovább élünk, mint ötven éve

Privátbankár

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG