1p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Igaz, csak decemberben az egy évvel azelőttihez képest, de ilyenre 2008 szeptembere óta nem volt példa. Az éves összesítés azonban nem ad okot az örömre
2009-ben az ipari termelés volumene 17,7%-kal alacsonyabb volt, mint 2008-ban. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 decemberében 1%-kal nőtt, munkanaphatástól megtisztítva 1,4%-kal csökkent. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 5,8%-kal mérséklődött - derül ki a KSH ma kiadott legfrissebb gyorsjelentéséből.

2009-ben az ipari termelés előző évhez mért 17,7%-os csökkenése több éves mélypontot jelent. Hasonló arányú visszaesést 1991-ben regisztráltunk (18,4%), éves szinten pedig 1992-ben volt utoljára7 csökkenés (9,7%). 2009 folyamán az ipari kibocsátást két eltérő dinamikájú félév alakította: a második félévben a visszaesés lassult, mintegy fele volt az első félévinek. Novemberben a csökkenés már 8% alá került, de az egész éves visszaesést csak a decemberi kismértékű, 1%-os emelkedés törte meg, amihez a rendkívül alacsony előző évi bázis és a munkanaphatás egyaránt hozzájárult - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

AzA KSH adatai szerint az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2009 decemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva idén először emelkedett (3,1%-kal). A csekély súlyú bányászat termelése gyakorlatilag a felére süllyedt (52,9%), ebben a magas bázis is szerepet játszott. Az év utolsó hónapjában az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3,4%-kal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál.

A relativitás elmélete
Az
ipari termelés 2008 decemberében esett vissza igen drasztikusan, ezért 2009. decembertől lényegesen alacsonyabb bázishoz kell viszonyítani az ipar teljesítményét. Ennek is köszönhető, hogy a januári adatok már arról tanúskodnak, hogy megáll a visszaesés a termelésben és értékesítésben egyaránt.
A feldolgozóipari alágak többségében az előző év decemberének alacsony bázis hatása is érvényesül. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 18,6%-kal nagyobb volt a 2008. decemberinél. Az alágon belül a legnagyobb növekedést az elektronikus fogyasztási cikk gyártása alágazatban regisztráltuk. A feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát képviselő járműgyártás kibocsátása 9,7%-kal haladta meg a 2008. decemberit. Az alág növekedését az alkatrészgyártás számottevő bővülése, illetve a közútigépjármű-gyártás előző havihoz képest kisebb mértékű csökkenése eredményezte. A harmadik legnagyobb súlyú alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,7%-kal nőtt. Számottevő volumenbővülés figyelhető meg a kisebb súlyú alágak közül a vegyi anyag, termék (21,7%), valamint a gyógyszer gyártásában (17,4%), elsősorban az értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően.

2009-ben az ipar nemzetgazdasági ágazatai közül a csekély súlyú bányászat termelése 11,3%-kal csökkent. Az energiaipar hasonló mértékben, 11%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a gazdasági válsággal összefüggően lecsökkent energiaigény miatt. A feldolgozóipari termelés volumene 2009 egészét tekintve 18,4%-kal alacsonyabb volt az előző évinél (2008-ban még csak 0,6%-os mérséklődés volt), ez az első félév 24, illetve a második félév 12%-os mérséklődésének az eredője. 2009-ben a feldolgozóipar 13 alága közül csupán a kis súlyú egyéb feldolgozóiparban figyelhető meg termelésbővülés (1,6%). A három legnagyobb súlyú alág közül a leginkább a járműgyártás kibocsátása esett vissza: közel 30%-kal; a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ennél kisebb mértékben, 14,6%-kal csökkent. Az év folyamán az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás éves szintű, 2,1%-os volumencsökkenése egyenletesebb teljesítményt takar: 6% alatti mérséklődés egyik hónapban sem figyelhető meg, három hónapban pedig növekedés volt.

A két gépipari alágban a gazdasági válság hatása szinte egész évben kitartott, csak az utolsó egy-két hónapban regisztráltunk növekedést. Ez utóbbi jelenség az ágazatok többségét hasonlóképpen érintette. 2009-ben az ipari export jelentősen, 18,7%-kal csökkent az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében, decemberben 5,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külpiaci értékesítés csökkenési üteme negyedévről negyedévre mérséklődött, a negyedik negyedévben már 5% alá lassult. 2009-ben a teljes ipari értékesítés 49%-a, a feldolgozóipari értékesítés 68%-a került exportra. 2009-ben a feldolgozóipari export 18,9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, decemberben 6,4%-kal meghaladta a 2008 decemberit. Az év utolsó hónapjában a feldolgozóipari export közel háromtizedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék kivitelében idén először növekedést regisztráltunk (13,3%). A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egy ötödét adó járműgyártás exportvolumene is jelentősen, 15,5%-kal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 2009-ben 12,6, decemberben 9,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar hazai eladásai az év egészét tekintve közel 15, decemberben 10,3%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések, valamint a lakossági és beruházási kereslet visszaesésével függ össze. A KSH számai szerint hasonlóan az előző évekhez, a feldolgozóipar legnagyobb alága, a belföldi értékesítés közel háromtizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása hazai eladásaiban 2009-ben visszaesés (4,7%), decemberben gyakorlatilag stagnálás figyelhető meg. A feldolgozóipar hazai értékesítésének egyhatodát adó kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás belföldi eladásaiban 2009-ben 6,5, decemberben mintegy 30%-os volumencsökkenés következett be.

A KSH jelentése szerint 2009 decemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 7%-kal növekedett 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 7,8, az új belföldi rendelések 3,1%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 12,7%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2009-ben (11,5%-os létszámcsökkenés mellett) 7,1%-kal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál.

Az előző évhez képest az ipari termelés 2009-ben Magyarország minden régiójában visszaesett. A legnagyobb mértékű volumencsökkenést Közép-Dunántúlon (25,6 %), a legkisebbet Észak-Alföldön (7,4%) regisztráltuk.

Ipar: Románia megelőzte az uniót
Gigantikus napelemgyár épül Miskolcon? 
Nem lesz nekünk jólét, ha a németek megtorpannak
Tavasszal a gazdaság is kijön a barlangból?
Jövőkép nélkül nincs fejlődés
Harmatgyenge az ipari termelés
17 százalékot zuhant tavaly az ipar

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG