1p
KKV
A globális válság vége felé haladva Közép- és Kelet-Európa gazdasága a lassú gyógyulás jeleit mutatja. A bankrendszer a válság ellenére stabil maradt
A globális válság vége felé haladva Közép- és Kelet-Európa gazdasága a lassú gyógyulás jeleit mutatja. A növekedési kilátások azonban igen eltérőek az egyes országokban: néhol gyorsabb a talpra állás, míg bizonyos gazdaságok érzékenyebbek a folyamatos piaci ingadozásokra. Mindegyikre jellemző azonban, hogy egyértelműen a hosszú távú potenciáljuk alatt teljesítenek olvasható az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai elemzésében. A bankrendszer a válság ellenére stabil maradt Közép- és Kelet-Európában, a régió teljesítménye jóval meghaladja a fejlett piacok növekedését. A bankok likviditása bőséges, a hitel iránt azonban nem nagyon van kereslet

„A válság hatással volt a bankrendszerre is, amely azonban Közép- és Kelet-Európában ennek ellenére stabil maradt, megőrizve jövedelmezőségét, és továbbra is növekedési kilátásokkal kecsegtet” – mondta Federico Ghizzoni, az UniCredit Csoport CEE Banking Operations vezetője.

Jóllehet a régióban változatlanul mutatkoznak lehetőségek a szektor fejlődésére, a válság hatására számos piaci feltétel megváltozott. „Ami a banki penetrációt illeti, úgy gondoljuk, hogy a potenciál változatlan marad, a hitel- és betétállomány növekedése pedig kiegyensúlyozottabb lesz” – mondta Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai stratégiai elemzési vezetője a csoport legutóbbi bankpiaci előrejelzésére utalva. Az alacsonyabb gazdasági növekedés következtében a volumen növekedése a válság előtti szint alatt marad, de még mindig jóval meghaladja a fejlett piacok teljesítményét.

A most tapasztalható fellendülés főként a vállalati üzletágnak köszönhető, amely elsőként állhat talpra a válság után, és továbbra is a növekedés fő motorja lesz. A magas munkanélküliség és a csökkenő fogyasztás következtében a lakossági üzletág csak lassan képes fokozni teljesítményét. A Közép- és Kelet-Európa és Nyugat-Európa közötti gazdasági konvergenciafolyamat azonban folytatódik, igaz, lassabb ütemben és egy jóval kiegyensúlyozottabb gazdasági modell alapján - olvasható az elemzésben.

„A bankszektor továbbra is a gazdasági konvergencia egyik előmozdítója lesz. Jelenleg úgy látjuk, hogy a hitelezés növekedésének előfeltétele a fogyasztás élénkülése – mondta Revoltella. – A jó hír az, hogy a hitelminőség problémája szempontjából közel vagyunk a fordulóponthoz. Már most látunk némi stabilizálódást a nem teljesítő hiteleknél, és úgy gondoljuk, hogy a trend még az idén megfordulhat.”

A közép- és kelet-európai régió jövőbeli fejlődésében azonban jelentős eltérések várhatók. A piaci vonzerő/kockázatarány kimondottan kedvező marad Oroszország, Törökország és Románia esetében. Más közép- és dél-európai országokban a kedvező piaci vonzerő alacsony kockázati profillal párosul. A válság legmélyebben Ukrajnát, Kazahsztánt és a balti államokat érintette. Ezekben az országokban elkerülhetetlen a növekedési modell újragondolása.

A hitelkereslet csökkenése miatt nem bővül a hitelezés

A válság folyamán a hitelezés visszaesése mögött eleinte a szűkös likviditás, majd a hitelek minőségével kapcsolatos aggodalmak álltak. Az idei év elejére a helyzet egyértelműen megváltozott. A várakozásoknak megfelelően, a hitelkihelyezés volumenének jelenlegi stagnálása a kereslet hiányának tudható be, míg a bankok likviditása túlzottan magas. „A bankok likviditása megfelelő, amit az is bizonyít, hogy a központi bankoknál történő betételhelyezés jelentősen meghaladja a kötelező tartalékok szintjét” – mondta Ghizzoni.

A Közép- és Kelet-Európában működő körülbelül 2 450 bank számára, amelyek mérlegfőösszege együttvéve több mint 2 100 milliárd euró, a kulcskérdés az, hogyan indíthatnák be újra a növekedés motorját. „A válságból való kilábalást inkább a hitelkereslet, nem pedig a kínálat fogja meghatározni” – mondta Revoltella. Így az egyes országoknak a szigorú pénzügyi szabályozás keretei között kell megtalálniuk a kereslet ösztönzésének módját - olvasható az UniCredit elemzésében. 

Ilyen lehetőség az európai uniós források maximális kihasználása – a működési környezet versenyképességének és minőségének javításán keresztül. „Az uniós források, ha teljes mértékben kihasználják őket, akár 1-2 százalékponttal is hozzájárulhatnak a régió nominális GDP-jének 2010-es növekedéséhez, ami a jelenlegi helyzetben komoly tényezőnek számít” – magyarázta Revoltella.

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG