6p
KKV
Kétezer liter alkohol ment kárba, míg rátalált a tuti receptre az Első Magyar Gin Manufaktúra, azóta viszont a profit folyik.
Forrás: Opera Gin Facebook

A cikk eredetileg a G7-en jelent meg.

Az újpesti panel lakótelep környéke sokat változott az elmúlt 20 évben, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy egy iroda- és raktárház emeleti ajtaján belépve egy szeszfőzdében és látványbárban találom magam. Nemcsak kívülről, de még az épület belsejében járva sem utalt szinte semmi arra, hogy ide fészkelte be magát az Első Magyar Gin Manufaktúra (EMGM) Zrt.

Kicsi az alapterület, mégis minden nagyon patent: az egyik sarokban a jókora krómacél ginfőző csillog, szembe vele a mini palackozó, a háttérben pedig a bárpult, tele koktélkészítéshez szükséges alapanyagokkal és a világ különböző részeiről származó több tucat ginnel.

Ha Amerikában lennénk, ez egy olyan üzleti mese lenne, amit szétszednének a befektetők,

a cég már rég a tőzsdén lenne, és a benne rejlő potenciál magasra tolná a piaci értékét. A boros szubkultúrából jön egy ügyvéd, kitanulja a ginkészítést, saját italt főz saját márkanév (Opera) alatt, egyrészt azért, mert beleszeret a miliőbe, másrészt azért, mert óriási tátongó piaci rést lát. Amikor már minden a kézműves ételek és italok felfutásáról szól, a manufaktúrák a kecskesajttól kezdve a sörig gombamód szaporodnak Magyarországon, gin manufaktúra még egy sincs. A bárokat az import uralja, miközben tőlünk nyugatra a manufakturális ginkészítés óriási felfutásban van, reneszánszát éli.

Dámosy Bálint alapító, ügyvéd és ginkovács azt mondja, annyira sikerült egyedi ötletet találnia, hogy a hivataloknak rajta kellett gyakorolniuk, hogyan lehet engedélyt adni Budapesten egy kis szeszfőzdének. A helyszínválasztást is nagyrészt ez indokolta, olyan sok és olyan szigorú szabálynak megfelelő épületet kellett találni, amilyen alig van Budapesten.

Nem volt egyszerű futam egy nem túl nagy helyiségben kialakítani az üzemet, az adóraktárat és a bárt is, ráadásul ezek majdnem teljesen egy légtérben vannak. A bár határát például csak egy padlóra ragasztott sárga-fekete szalag jelzi. Amikor valaki a kezébe fog egy üveg Opera Gint és átlép vele a szalagon, a cégnek 15 napon belüli adófizetési kötelezettsége keletkezik, hiszen a raktárból kiszállították az alkoholtartalmú italt egy bárba.

A látvány miatt mindenképpen egy légtérbe szerettem volna tenni az üzemet és a bárt, a jövedéki törvényben pedig csak annyi állt, hogy a két egységet egyértelműen el kell különíteni. Azt sehogy sem tudtam belőle kiolvasni, hogy fallal kellene elválasztanom őket, és ezt az értelmezésemet végül az engedélyező hatóságok is elfogadták

-mondja Dámosy Bálint.

Az EMGM-nél klasszikusabb aligha lehet egy családi vállalkozás: az induláshoz szükséges tőkét a családtagok és a barátok dobták össze, a megvalósításba pedig mindenki a saját munkájával is beszállt „másodállásban”. Dámosy Bálint erről csak annyit árult el, hogy millió forintban számolva háromjegyű számot ad ki az indulás költsége, és ebben tényleg nincs benne az alapítók (ügyvéd, logisztikus, könyvelő) saját munkájának értéke, azzal is számolva jóval többe került a kaland.

Az idén februári piacra lépés mögött a pénz mellett hosszas előkészületek is álltak, és nem csak a helyszínkeresés és engedélyeztetés miatt. Az üzleti ötlet lelke mégiscsak a saját gin egyedi receptjének kikísérletezése volt, és ez hónapokat vett igénybe. Illetve körülbelül kétezer liter alkoholt.

Az első főzetek egyszerűen ihatatlanok voltak, és mivel először halvány fogalmunk sem volt, hogyan kellene javítani rajta, egy ponton majdnem fel is hagytunk a kísérletezéssel. Aztán lassan kialakult a dolog, ráéreztünk, és elértük azt az eredményt, amit szerettünk volna. Ma úgy látom a sok hazai és nemzetközi szakmai visszajelzés alapján, hogy a termék megfelel annak, aminek szántuk, a szuperprémium kategória alsó feléhez tartozik

– mondja Dámosy Bálint.

A ginnel szemben két alapvető követelmény van: 37,5 fokosnak kell lennie, és a boróka ízesítésnek kell dominálnia benne. Ezen túl azonban szabad a pálya, Dámosyék pedig 11 fűszer hozzáadásával érték el a kívánt ízt. A recept természetesen titkos, de azt mondják, egy laikus akkor sem tudná lemásolni az Opera Gint, ha megkapná a leírást, a gyártástechnológiát ugyanis akkor sem tudná utánozni.

Ma már látszik, hogy az alapítók mérsékelt optimizmussal vágtak bele az üzletbe: csak pár ezer (0,7 literes) üveg Opera Gin eladásával számoltak az első évben, de ezt már majdnem nyár közepére elérték. A ginkovács azt mondta nekünk,

a számok alapján így már nagy esélye van annak, hogy üzemi szinten az EMGM már idén nyereséges legyen.

Úgy tűnik, hogy a fogyasztók és a bárok is vevők a termékre és a sztorira, általában azonnal sikerül felkelteni az érdeklődést, amikor azt mondják, itt az első magyar kézműves gin, lehet kóstolni-rendelni. Az Opera nem olcsó, de nem is szeretne az alsóbb árkategóriában versenyezni, azt a réteget célozza meg, amelyik hajlandó fizetni a prémium minőségért.

Dámosy Bálint folyamatosan új lehetőségeken gondolkodik. Az üzleti modell már most három lábon áll, a szeszfőzés mellett a látványbárban is egymás kezébe adják a kilincset a vendégek (céges vagy az EMGM által szervezett nyilvános rendezvényeken, ahol saját adag gint lehet főzni, másokat pedig kóstolni), a harmadik bevételi forrás pedig a rendezvényekre való kitelepülés, ami szintén nagyon pörög.

Alig fél évvel az indulás után emellett gondolkodni lehet egyéb szeszes italok gyártásában is, de az igazi nagy ugrás a külföldi értékesítés lehet. Dámosy Bálint azt mondja,

az Opera akár már jövőre elindulhat a visegrádi együttműködés országaiban, a csúcs pedig a londoni vagy a németországi megjelenés lenne

(ott azonban több száz helyi kézműves ginnel kell versenyezniük).

Az Opera Gin indulását önerőből finanszírozták a tulajdonosok, hitel és egyéb külső forrás nincs a cégben. A nemzetközi terjeszkedés azonban olyan szintugrás, amelyhez szükség lehet tőkebevonásra. „Mindig az volt az elképzelésünk, hogy csak úgy állunk a potenciális befektetők elé, ha van egy érett termékünk, és bizonyítottunk vele a piacon, meg tudjuk mutatni, hogy van benne fantázia, jól értékesíthető” – mondja a ginkovács.

Tudja, mit beszél, ügyvédként nagyrészt kockázati tőkealapoknak dolgozik.

(G7)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG