TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az elmúlt hónapokban egyre több port kavarnak az Egyesült Államok bevándorlási és vízum szabályairól szóló hírek. A bevándorlási reformról szóló egyeztetések helyett egyre inkább a bevándorlási szabályok szigorúbb végrehajtására és a határok biztonságának megerősítésére terelődött a hangsúly.

Donald Trump elnökké választása óta, a korábbi években megszokottakhoz képest éles és drasztikus fordulatot vett az amerikai bevándorlási politika és az azzal kapcsolatos retorika - írja a Goldberger Law Firm.

Ez nem jelenti azt, hogy a jelenleg hatályos szabályozási rendszer változott volna. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok bevándorlási rendje teljeskörű átalakítást igényelne, a közelmúltban bevezetett bevándorlási szabályok végrehajtására irányuló, széles körben ismertté vált elnöki rendelkezéseken kívül nem került még előterjesztésre olyan konkrét szabályozási javaslat, amely a jelenlegi bevándorlási szabályrendszert alapjaiban megreformálná, így még jó ideig a jelen rendszer adta kereteken belül rendelkezésre álló megoldások lesznek alkalmazandóak.

Megnehezíti a vállalkozások amerikai terjeszkedését

Ez az üzleti szférát sújtja leginkább, ugyanis azoknak a külföldi vállalkozásoknak, startupoknak, befektetőknek, üzletembereknek, akik az üzleti nyitást az Egyesült Államok hatalmas felvevő piaca felé képzelik el, a számukra legmegfelelőbb vízumtípus megszerzése a sikeres piacra lépéshez vezető út egyik kulcsa lehet. Ez a jelenlegi bevándorlási rendszer keretein belül egy igen szűkös és nehezen elérhető vízumkörben ad lehetőséget.

Az alábbi összefoglaló röviden ismerteti az Egyesült Államokba beutazni kívánó külföldi vállalkozók számára jelenleg rendelkezésre álló bevándorló és nem-bevándorló vízumok legfőbb típusait.

De milyen vízumok vannak?

A külföldi vállalkozók, vállalkozások körében leggyakrabban alkalmazott L-1, E-2 és H-1B vízumtípusok, valamint az EB-5 befektetői program mellett szeretnénk kiemelni, hogy azok a kérelmezők, akik az üzleti élet adott területén elismerten kiemelkedő szaktudással rendelkeznek, akár O-1 vízumra vagy EB-1 bevándorló vízumra is jogosultak lehetnek.

NEM-BEVÁNDORLÓ VÍZUM LEHETŐSÉGEK

L-1 Vízum

Az L-1 vízum azon külföldi cégek számára jelenthet megoldást, amely cégek a már meglévő, vagy esetleg megalapítandó amerikai leányvállalatukhoz kívánják kiküldeni vezető beosztású, vagy nélkülözhetetlen és speciális szaktudással rendelkező alkalmazottaikat, beleértve a külföldi anyacég tulajdonosát és ügyvezetőjét is.

Az L-1 vízum kiadásának előfeltétele, hogy a külföldi és az amerikai cég között, a bevándorlási hatóságok által is elfogadott anya – leányvállalati viszony álljon fenn, és hogy a kérelmező a vízumigénylést megelőző három éven belül legalább egy évig folyamatosan az adott külföldi cégnél állt alkalmazásban.

Mindkét cég esetében feltétel annak bizonyítása, hogy a két cég valóban üzleti tevékenységet folytat. Új cég alapítása esetén ennek bizonyítása egy iroda létesítésével, megfelelő üzleti tervek és pénzügyi kimutatások elkészítésével lehetséges.

Új cég alapítása esetén az L-1 vízum egy éves időtartamra biztosít munkavállalási lehetőséget, míg már meglévő amerikai céghez történő kihelyezés esetén az L vízum birtokosa három éves időtartamra kaphat tartózkodási engedélyt. Fontos azonban, hogy mindkét esetben lehetőség van a tartózkodási engedély meghosszabbítására.

E-2 Vízum

Az E-2 ún. államközi szerződésen alapuló befektetői vízum azon külföldi vállalkozók által igényelhető, akik jelentős összegű tőkét fektetnek egy új, vagy már meglévő amerikai vállalkozásba, amelynek a befektető többségi tulajdonosa, vagy abban befektetése által többségi tulajdont szerez. A befektetés egy igazolhatóan legális forrásból eredő olyan tőkebefektetés lehet, amely tényleges üzleti tevékenységet végző, aktív vállalkozásba kerül befektetésre. A vízum a befektetőnek lehetőséget ad arra, hogy családjával együtt beutazzon Amerikába, annak érdekében, hogy fejlessze, irányítsa és ellenőrizhesse befektetését és vállalkozását. Sajnos ez a típus magyar állampolgárok számára nem áll rendelkezésre, a két ország közötti kétoldalú megállapodások hiánya miatt.

H-1B Vízum

Általánosságban H-1B vízum azon speciális foglalkozási körben alkalmazott munkavállalók részére kérelmezhető, akik rendelkeznek egy amerikai cég állásajánlatával. Emellett, bizonyos esetekben, a H-1B vízum lehetőséget adhat vállalkozók részére, hogy saját amerikai vállalkozás révén jussanak H-1B vízumhoz.

A vállalkozónak természetesen ebben az esetben is meg kell felelnie a H-1B vízum speciális foglalkozásra vonatkozó szabályainak, valamint igazolnia kell azt is, hogy tényleges munkaviszony keretében kerül foglalkoztatásra. Ez azt jelenti, hogy az amerikai vállalkozás tőle függetlenül gyakorolhatja a vállalkozó feletti munkáltatói jogokat, így a munkaviszony létesítése, megszűntetése, a munkavállaló feladatainak meghatározása és munkájának felügyelete, irányítása és ellenőrzése a vállalkozás valamely irányító szervének hatáskörébe tartozik.

O-1A Vízum

O-1A vízum általánosságban olyan személyek számára igényelhető, akik kiemelkedő képességekkel és szaktudással rendelkeznek a tudományok, művészetek, az oktatás, az üzleti élet vagy a sport területén és az adott területen széleskörű elismerést vívtak ki maguknak.

Ennek értelmében, O-1A vízum kérelmezhető vállalkozók és az üzleti életben sikeres, kiemelkedő szakértelemmel, szaktudással rendelkező eredményes és elismert üzletemberek által is. Tévhit, hogy ez a kategória csak akkor alkalmazható, ha valaki legalább Nobel-díjas. Ugyanis, amennyiben a kérelmező nem rendelkezik jelentős nemzetközi elismeréssel, díjjal, mint például a Nobel-, Oscar-, vagy Grammy-díj, akkor is megkaphatja az O vízumot, ha az alábbi kritériumok közül legalább három körülmény igazolásával alá tudja támasztani szakmai elismertségét:

1. Az adott szakterületen tanúsított kiemelkedő munkájáért kapott nemzeti vagy nemzetközi elismerésekkel, díjakkal;

2. Olyan, az adott szakterületen működő szervezetekben fennálló tagsági jogviszonnyal, amelyekben a tagság előfeltétele, hogy nemzeti vagy nemzetközi szaktekintélyek által is elismerten kiemelkedő eredményt ért el az érintett kérelmező;

3. A kérelmező által az érintett szakterületen elért eredményeiről, munkásságáról írt, jelentős szakmai kiadványban, újságban vagy egyéb jelentős médiumban publikált szakmai anyaggal;

4. A tudomány vagy az üzleti élet területén kidolgozott, elért eredeti és kiemelkedő jelentőségű eredménnyel;

5. Az adott szakterületen szakmai folyóiratokban vagy más jelentős médiumban megjelent, a kérelmező által szerzett szakmai cikkekkel, tanulmányokkal;

6. Szerződés vagy egyéb igazolható jogviszony alapján nyújtott szolgáltatások ellenértékeként kapott jelentős mértékű fizetés vagy más jellegű jelentős mértékű díjazás felmutatásával;

7. Az adott szakterületen működő, más szakemberek munkájának, eredményeinek elbírálására hivatott szaktekintély vagy bíráló testületi tagsággal;

8. Kiemelkedő hírnévnek örvendő szervezeteknél, testületeknél nélkülözhetetlen pozícióban fennálló munkaviszony igazolásával.

BEVÁNDORLÓ VÍZUM LEHETŐSÉGEK

EB-1 Vízum

Hasonlóan az O-1A nem-bevándorló vízum típusnál említettekhez, az üzleti életben elért sikerek alapján is lehet jogosultságot szerezni EB-1 bevándorló vízumra.

Amennyiben valaki olyan kiemelkedő képességekkel rendelkezik a tudomány, művészet, oktatás, üzleti élet vagy a sport területén, amelyeket az adott szakterületen széles körben, nemzeti vagy nemzetközi szinten is elismert eredmények támasztanak alá, az jogosult lehet EB-1 bevándorló vízumra, amely alapján végleges letelepedési engedélyt szerezhet az Egyesült Államokban.

Itt sem kizáró ok, ha valaki nem rendelkezik Nobel-díjjal, de a kiemelkedő képességek, és a magas szintű szakmai elismertség igazolása itt is nélkülözhetetlen, melynek bizonyítási módja hasonló az O-1A vízumtípusnál leírtakhoz. A vízum kategória előnye, hogy végleges letelepedési engedélyt biztosít, és a kérelmező saját maga részére is benyújthatja a vízum kérelmet, tekintettel arra, hogy ennél a vízum típusnál nem előfeltétel egy már meglévő állásajánlat.

EB-5 Program

Az EB-5 vízumprogram olyan befektetők részére ad bevándorlási és végleges letelepedési lehetőséget, akik befektetéseiken keresztül hozzájárulnak az Egyesült Államok gazdasági növekedéséhez és befektetésükkel teremtenek 10 amerikai munkahelyet.

A programban meghatározott befektetendő összeg általános esetben 1 millió dollár. Ez az összeg 500 ezer dollárra csökken abban az esetben, ha a befektetés vidéki vagy magas munkanélküliségi mutatókkal rendelkező térségben kerül befektetésre.

A program előnye, hogy a befektető és annak közvetlen hozzátartozói az Egyesült Államok bármely államában letelepedhetnek, munkát vállalhatnak, vállalkozást indíthatnak, tanulhatnak vagy akár élvezhetik nyugdíjas éveiket is.

A befektetésnek két módja lehet, egyrészt a befektető választhat egy un. EB-5 Regionális Centert, amely esetben a befektetés több befektető pénzének felhasználásával egy meghatározott projektbe kerül befektetésre. A másik lehetőség, hogy a befektető egy direkt befektetést választ, több esetben akár saját befektetési elképzelésének megvalósításával és egy működő cégbe vagy egy új cégbe, illetve vállalkozásba fektet be.

A cikk szerzője Goldberger Péter

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
hírlevél