<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV
Bár felívelőben voltak a magyar élelmiszeripari cégek, az embargó miatt most elveszthetik az orosz piacokat, és a kieső bevételek miatt romolhat a fizetési helyzetük. A helyzetet tovább ronthatja, hogy a megmaradó felesleges készletek még lejjebb nyomják a hazai árakat.

A korábban az élelmiszeriparban megismert lánctartozások kialakulásától tart a hazai élelmiszeriparban az Atradius Hitelbiztosító. A társaság értékelése szerint a jelentős mértékű feketegazdaság és a kevés vevő miatt amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő magyar élelmiszeripari cégeknek újabb nehézséget jelent majd az uniós élelmiszerekre bevezetett orosz embargó.

Napi 70 millió forint a mínusz

Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója szerint a húsiparban megtapasztalt komoly feketegazdaság, az uniós elvárásoknál szigorúbb, ám csak az itthoni termelőkre érvényes hazai élelmiszerbiztonsági előírások, a termelőknek a vevőkkel (üzletláncokkal) szembeni piaci erőhátránya, s az a tény, hogy a mezőgazdaságon belül az élelmiszerfeldolgozás még mindig a legkevésbé hitelezhető területnek számít, amúgy is komoly gondokat okoz az iparági vállalkozásoknak. Ehhez jön az orosz embargó, amely egyrészt azonnali – az Atradius szerint napi 70 millió forintos - bevételkiesést okoz, másfelől hosszabb távon piacvesztést okoz a magyar cégeknek.

Az Atradius becslése szerint a 2013-as adatokat figyelembe véve akár 78-80 millió euró (24,5-25,2 milliárd forint) exportbevétel-kiesést is elszenvedhetnek a magyar cégek az orosz intézkedések miatt az idén, rosszabb esetben a teljes Oroszországba irányuló mintegy 60-62 milliárd forintos magyar élelmiszer-, ital-, dohánytermékek exportértékének 50 százalékát is elérheti a veszteség. Mindezt annak fényében kell látni, hogy bár a magyar-orosz áruforgalomban az agrár- és élelmiszeripari termékek részesedése kisebb az iparcikkekénél, az elmúlt években mégis ez a szegmens produkálta az egyik legdinamikusabb mértékű növekedést: 2011 és 2012 között az Oroszországba élelmiszert exportáló magyar cégek száma megháromszorozódott, az export értéke pedig 20 százalékkal növekedett tavaly.

A kompenzáció mit sem ér - ráadásul felfüggesztették

Az embargós kárral szemben a tervezett, teljes közösségre vetített uniós kártalanítási alap 400 millió eurós kerete édeskevés. Ráadásul szeptember 10-én Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos azt jelentette be, hogy a kompenzációs eljárás végrehajtását felfüggesztették, mivel a tagállamok által leadott előzetes igények összessége többszörösen meghaladta az EU átlagos éves orosz exportját. Bár a kompenzációs folyamat átdolgozás után ismét megnyílik majd, az Atradius szakértői szerint jól látható, hogy a magyar élelmiszeripari vállalkozók nem bízhatnak teljes kompenzációban.

Kisebb bevétel - romló fizetési morál

hirdetés

A helyzetet tovább ronthatja, hogy a megmaradó felesleges készletek még lejjebb nyomják a hazai árakat, így a cégek forgalmának visszaesése még nagyobb méretű lehet. Miután az Atradius Fizetési Szokások Barométerének adatai szerint a vállalatközi fizetési késedelmek elsődleges oka a rendelkezésre álló források szűkössége (Magyarországon 2014-ben 60,7%-ban a belföldi ügyfelek és 33,3%-ban a külföldi ügyfelek esetében), így a bevételek csökkenésével komolyan romolhat a fizetési fegyelem, s ez építőiparban tapasztalt lánctartozásokhoz vezethet.

Piacvesztés

A helyzet javulását az sem segíti elő, hogy a korábbi orosz vevők új – elsősorban dél-amerikai – beszállítók után néznek, így a magyar cégek akár teljes piacvesztéssel is szembesülhetnek. A hitelbiztosító információi szerint a latin-amerikai cégek igen aktívvá váltak az orosz piacon: augusztusban az orosz egészségügyi hatóságok 87(!) brazil húsüzem termékeire adták meg a szükséges engedélyeket, illetve ezentúl 2 brazil tejüzem is szállíthat az oroszoknak.

Vanek Balázs szerint a kialakult helyzetben a magyar cégek új piacokat és vevőket kell, hogy keressenek, ez viszont azzal jár, hogy rákényszerülnek az ismeretlen, vagy épp kockázatosabbnak megítélt vevőkkel való üzletelésre is.

 

 

A korábban az élelmiszeriparban megismert lánctartozások kialakulásától tart a hazai élelmiszeriparban az Atradius Hitelbiztosító. A társaság értékelése szerint a jelentős mértékű feketegazdaság és a kevés vevő miatt amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő magyar élelmiszeripari cégeknek újabb nehézséget jelent majd az uniós élelmiszerekre bevezetett orosz embargó.
Címkék: KKV Atradius Húsipar

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló