1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa felmondta a Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt.-vel kötött szerződést. A hatóság szóvivője azt mondta: a 750 millió forintos kötelezettséget felhalmozó rádió menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet a médiatanács korábban számára kidolgozott. Az NMHH ezt úgy értelmezte, hogy a rádió vezetése lemondott a csatornáról és bezárta a rádiót. A rádió tulajdonosai megdöbbentek, jogi útra terelik az ügyet.

A Neo FM harminc napon belül fellebbezhet a hatóság döntése ellen. A médiatanács haladéktalanul tájékoztatja a Neo FM-et, a rádió jogi, gazdasági és technikai bezárásának felelőssége azonban a Neo FM-et terheli – válaszolta Kiricsi Karola arra a kérdésre, hogy mikor várható a csatorna elhallgatása. A szóvivő emlékeztetett arra: az FM 1 Zrt. kötelezettségeinek egy éve nem tesz eleget: nem biztosította a 150 millió forintos bankgaranciát, és jelentős médiaszolgáltatási díjtartozást is felhalmozott.

A hatóság ezalatt számos alkalommal próbálta megmenteni a rádiót, ennek során fizetési könnyítéseket, részletfizetést és egy alkalommal díjcsökkentést is adott a csatornának. Kiricsi Karola elmondta, hogy az elmúlt hetekben a médiatanács egy mentőcsomagot dolgozott ki a Neo FM számára, amely részletfizetési lehetőséget és a 40 millió forintos késedelmi kamat elengedését tartalmazta. A rádió üzemeltetőinek hétfőn kellett volna megkezdenie a törlesztést, ez azonban nem történt meg. Az NMHH szerint a Neo FM-et működtető üzleti vállalkozás menedzsmentje ezzel a lépésével tulajdonképpen saját maga zárta be a rádiót.

A hatóság szóvivője azt mondta: a médiatanács bízik abban, hogy a rádió hallgatói nem veszítik el kedvenc műsoraikat, és a csődeljárás alatt álló cég csődbiztosa kielégíti a rádió munkatársainak és hitelezőinek igényét. Földes Ádám, az FM 1 Zrt. vezérigazgatója aznap azt közölte a sajtóval, hogy egy 500 millió forintos váltót nyújtottak be a hatósághoz, és céljuk a rádió további működtetése. A hatóság erre úgy reagált: jogszerűen nem tudja elfogadni a felajánlott értékpapírt. Földes Ádám azt is bejelentette, hogy az FM 1 Zrt. csődvédelmet kért maga ellen.

A rádiót üzemeltető FM1 Zrt. tulajdonosai megütközéssel értesültek arról, hogy az ideiglenes fizetési haladék alatt álló vállalattal kötött műsorszolgáltatási szerződést a Médiatanács felmondta. Álláspontjuk szerint ehhez a hatóságnak nincs joga, ezért nem tehetnek mást, mint hogy az ügyet a jogászokra bízzák. A cég közleménye szerint ideiglenes fizetési haladékot kapott 2012. június 19-étől tartozásai rendezésére a bíróságtól a NeoFM rádiót üzemeltető FM1 Kommunikációs Zrt., a bíróságnak 5 napon belül ki kell jelölnie a vagyonfelügyelőt, ami után 120 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a cég megállapodjon hitelezőivel. A hatályos jogszabályok értelmében ideiglenes fizetési haladék vagy csődvédelem alatt „az adóssal kötött szerződéstől nem lehet elállni, vagy azt nem lehet felmondani arra hivatkozással, hogy az adós a fizetési haladék időtartama alatt tartozását nem egyenlíti ki”. Tekintettel arra, hogy a fizetési haladék egy nappal korábban már hatályba lépett az FM1 Zrt. ezért nem tehet mást, mint hogy az ügyet a jogászokra bízza.

A társaság hivatalos értesítést a hatóság döntéséről még nem kapott, csupán a médián keresztül értesültek arról. Az ideiglenes fizetési haladék fényében azonban értetlenül állnak az előtt, hogy a Médiatanács szerdai ülésén a felajánlott 483,9 millió forint értékű értékpapírt nem fogadta el óvadékként, és határozatot fogadott el a műsorszolgáltatási jogosultság visszavonásáról. Ezzel megszüntette még a lehetőségét is annak, hogy az FM1 Zrt. eleget tudjon tenni fizetési kötelezettségének. Mióta a csatorna tulajdonosai kinyilvánították, hogy akár 1 forintért is eladják a rádiót üzemeltető vállalkozást, ha az új tulajdonos eleget tesz a társaság fizetési kötelezettségének, több tárgyalás kezdődött mind hazai, mind nemzetközi befektetőkkel. Ezek az NMHH szóvivőjének arra a mondatára, hogy: ”a fellebbezés lehetősége megilleti a céget, de ezek után akkor sem módosul a testület döntése, ha a teljes adósságot befizetik” megszakadtak, így alig van esély arra, hogy a jövőben a hitelezők pénzükhöz juthassanak.

Földes Ádám, az FM1 Zrt. vezérigazgatója elmondta: innen kezdve a jogászoké a pálya, a menedzsmentnek az a feladata, hogy a dolgozók és a partnerek számára segítséget nyújtson és igyekezzen minél inkább „fájdalommentessé” tenni ezt a mindenki számára nagyon nehéz helyzetet. Egyben megköszönte a dolgozók kitartását, profi és lelkiismeretes munkájukat, valamint a hallgatók és a partnerek bizalmát. A csődvédelem intézménye nem egyezik a csőddel, sokkal inkább azt a célt szolgálja, hogy egy likviditási gondokkal küzdő vállalkozást a hitelezők ne számoltathassanak fel azonnal. Az eljárás keretében az első 45 napban van ideje az adós cégnek úgynevezett egyezségi javaslat kidolgozására, amit amennyiben a hitelezők elfogadnak, akkor a vállalkozás visszaáll a korábbi, működő állapotába és folytatja tevékenységét. Amennyiben az egyezség 120 napon belül nem jön létre, úgy a hitelezők hozzájárulásával az eljárás meghosszabbítható (maximum 360 napig). Amennyiben nem sikerül a hitelezőkkel egyezséget kötni, akkor az eljárást a bíróság hivatalból felszámolásba fordítja.

A legnagyobb hitelezővel, az NMHH-val folytatott korábbi tárgyalásokon a hivatal utalt rá, hogy bankgarancia helyett az FM1 óvadék formájában nyújtson biztosítékot az elmaradt műsorszolgáltatási díj megfizetésére. Tekintettel arra, hogy a jogszabályok szerint óvadék értékpapíron, így váltón is alapítható, ezért ajánlották fel tartozásuk fedezetéül ezt a típusú értékpapírt a hatóság számára. Az FM1 tulajdonosai által felajánlott váltó mögött működő cégek, magánszemélyek fizetési ígérvénye áll, amelyet a független magyar bíróság végrehajthatónak ítélt meg. Tehát ez a fajta értékpapír éppen annyira forgalomképes, mint amennyire a magyar államkötvény is az. A váltónak azonban lejárata van, azaz határidőhöz kötött, hogy mikor lehet beváltani. Ez idő alatt viszont szabadon forgatható, engedményezhető, mint egy kincstárjegy. Éppen azért ajánlották fel a tulajdonosok óvadéknak a tartozás fedezetéül, mivel ebben az esetben az értékesítésből befolyó összeg az NMHH-t illeti meg. A váltó pénzre váltása (az úgynevezett leszámítolás) azonban időigényes folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Az FM1 Zrt. éppen ezért kért védelmet a független magyar bíróságtól, hogy lehetőségük legyen a tartozásaikat a törvény által biztosított időkereteken belül rendezni.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG