1p
KKV
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 januárjában munkanaphatástól megtisztítva 5,7%-kal nőtt
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 januárjában 3,4%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7%-kal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 8,8%-kal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ipar 2010. januári termelésének és exportértékesítésének kedvezőbb alakulásában a 2009. decemberhez viszonyított növekedés mellett az előző évi alacsonyabb bázishatása is érvényesül (utoljára a 2005. évi januári bázis volt még ennél is kisebb).

2010 januárjában az exportkereslet emelkedésének köszönhetően az ipari export 13,4%-kal nőtt 2009 azonos hónapjához mérten. Az exportértékesítés mintegy hattizedét a feldolgozóipar két alága adta. Az év első hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene számottevően, 23,9%-kal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele 18%-kal magasabb volt az előző év januárinál.

Az ipar januári belföldi értékesítése 12,6%-kal csökkent 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hónapjában 11,2%-kal elmaradtak a 2009. januáritól, ami nagyrészt a lakossági és a beruházási kereslet visszaesésével függ össze.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 januárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonoshónapjához viszonyítva 5%-kal nőtt. A csekély súlyú bányászat volumene gyakorlatilag a felére süllyedt (50,8%), ebben a magas bázis is szerepet játszott. Az év első hónapjában az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,4%-kal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál.

A hét kérdése:
Önnek mi lenne az első lépése kormányfőként? Szavazzon!
2010 első hónapjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben volumenbővülés figyelhető meg, elsősorban az exportra termelő vállalkozások körében.
A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21,7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz mérten. Az alágon belül a legnagyobb növekedést az elektronikus fogyasztási cikk gyártása alágazatban regisztráltuk. A feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása is jelentősen, 21,4%-kal haladta meg a 2009. januárit. Az alág növekedését az alkatrészgyártás számottevő bővülése mellett a közútigépjármű-gyártás nagyobb mértékű emelkedése eredményezte – az előző évben ebben a szakágazatban 33%-os visszaesést mértünk. A harmadik legnagyobb súlyú alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,7%-kal csökkent, elsősorban az összes értékesítés kétharmadát adó hazai eladások visszaesése következtében. Számottevő volumenbővülés figyelhető meg a kisebb súlyú alágak közül a vegyi anyag, termék (23,2%), valamint a gyógyszer gyártásában (16,7%) is, főként az értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően.

Nézze meg választási rovatunkat és értékelje Ön is a miniszterelnök-jelölteket!
2010 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 6,4%-kal visszaesett 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések kisebb mértékben, 2,9%-kal, az új belföldi rendelések jelentősen, 26,7%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 16,4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2010 első hónapjában (10,3%-os létszámcsökkenés mellett) 15,6%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Az előző év azonos hónapjához viszonyítva az ipari termelés 2010 januárjában Magyarország öt régiójában bővült, a legnagyobb mértékben (8,5%) a Nyugat-Dunántúlon. Volumencsökkenést a Dél-Dunántúlon (0,8%), valamint a Dél-Alföldön (6%) regisztráltunk.


Öt százalékkal is nőhet idén az ipar
A következő hónapokban tovább nőhet az ipari termelés Magyarországon, részben az előző évi alacsony bázis, részben a nyugat-európai gazdaságok erősödése miatt - vélték az MTI által megkérdezett elemzők. Barta György, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. vezető elemzője elmondta: nem okoztak meglepetést a januári részletes adatok, így éves szinten továbbra is az ipari termelés 5 százalékos bővülése várható.
   
Kiemelte: elsősorban az exportértékesítés húzta fel januárban az ipari termelést, mivel megugrott a német ipari megrendelések száma. A javuló eredmény ellenére a magyar ipar késéssel reagál az európai trendekre, mivel a környező országokban már hamarabb megindult az ipari termelés emelkedése, és annak mértéke nagyobb is volt a magyarnál.
   
Rámutatott: a következő hónapokban az alacsony bázis miatt tovább emelkedhet az ipari termelés éves összehasonlításban, azonban a kilátások továbbra is bizonytalanok a fejlődő piacokon, amelyek nagyban függnek a nyugat-európai gazdaságoktól. A szakértő továbbra is 0,5 százalékos GDP csökkenést vár az idei évre.
   
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője aláhúzta: a részletes adatokban egyedül az jelentett meglepetést, hogy milyen mértékben távolodott el egymástól az export növekedése és a belső kereslet visszaesése.
   
Hangsúlyozta: a számítástechnikai cikkek termelése mellett a járműgyártás emelkedett ki az ipari termelésben januárban, azonban a roncsautó programok megszűnése visszahúzhatja a járműipar termelését. Úgy vélte, a roncsautó programokkal gerjesztett mesterséges kereslet megszűnését ellensúlyozhatja, hogy számos fejlett gazdaság már úgy tűnik, talpra állt. Az elemző éves szinten szintén 5 százalékos ipari termelés bővülést vár, azonban nem tartja elképzelhetetlennek a 6-7 százalékos növekedést sem.
   
Suppan Gergely szerint a következő hónapokban tovább emelkedhet az ipari termelési index, azonban áprilisig erősen ingadozhat a növekedés mértéke az előző évi hektikus bázis miatt. Így februárban az ipari termelés emelkedése 9 százalék, márciusban 3-4 százalék, áprilisban pedig 10 százalék körül alakulhat.   

Szárnyal Európa ipara
Beruházás nélkül nem lesz kilábalás
Ipar: a hazai kereslet nem is látszik 

MTI, Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG