1p
KKV
Az Új Széchenyi Tervtől (ÚSZT) nagyon sokat vár a kormányzat: a program célja, hogy talpra állítsa a magyar gazdaságot és létrejöjjön 10 év alatt egymillió munkahely - sorolta Orbán Viktor
Az Új Széchenyi Tervtől (ÚSZT) nagyon sokat vár a kormányzat: a program célja, hogy talpra állítsa a magyar gazdaságot és létrejöjjön 10 év alatt egymillió munkahely - sorolta Orbán Viktor. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint amit eddig csináltak, az is bravúros, de az ÚSZT-vel akár az évi 6%-os GDP-növekedés is elérhető. A tárcavezető szerint Magyarország innovációs nagyhatalom is lehet. 3000 milliárd forintot költhetünk el 2014-ig

Az Új Széchenyi Terv célja, hogy talpra állítsa a magyar gazdaságot, beindítsa a növekedést, és tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtsen - összegzett Orbán Viktor a terv pénteki budapesti bemutatóján. Egy ország átszervezésére egy emberöltőben csak egyszer van lehetőség - hangoztatta a miniszterelnök, hozzátéve: mindig meg kell küzdeni "a múlt erőivel", amelyek azon dolgoznak, hogy Magyarországot visszavigyék a nemzetközi gyámság alá, a megszorításokba, az eladósodásba, "amin aztán ők jót kereshetnek", de a mostani kormány ezt nem támogatja.

ÚSZT - a siker és a boldogság kulcsa?

Ha a hazai kis és közepes vállalkozások egyre többen lesznek, és sikeresebbé válnak, belátható időn belül az egész ország erősebb, sikeresebb és boldogabb lesz - fogalmazott a bemutatón Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a tétlenség megöl bennünket, és a legrosszabb vonásokat hozza ki a magyarokból. Minél kevesebben dolgoznak, annál rosszabb lesz élni ebben az országban, egyre rosszabb lesz a hangulat, és ez még a dolgozó emberek életét is megmérgezi - fogalmazott a miniszterelnök. A tétlenség megöl bennünket, ezt kell a politikának mindig szem előtt tartania - nyomatékosította. A kormányfő leszögezte: ezért kell a munkának a gazdaságpolitika középpontjában állnia.

Fókuszban a munka

Elmondta: Magyarország azért van ma ilyen állapotban, mert a munkára képes emberek mindössze 55 százaléka dolgozik, ezzel szemben az uniós átlag 65 százalék, USA-ban az átlag 75 százalék, Kínában pedig 85 százalék. Az 55 százalékot először fel kell vinni az uniós átlagra, később ezt meg kell haladni, törekedni kell arra, hogy Európában nálunk legyen a legmagasabb a foglalkoztatottság, és ha sikerül, akkor versenyre kelhetünk azokkal is, akiket ma utolérhetetlennek tekint a nyugati civilizáció.

A menekvés nem alternatíva

"A pénzügyi fegyelem fontos. Amikor helyre akarjuk állítani a pénzügyi fegyelmet, fontos csökkenteni a költségvetési bevételek  újraelosztásának szintjét. És idén, amint majd bebizonyosodik, csökkenteni is fogjuk. Ezért úgy vélem, a költségvetés szerkezetileg jó irányba tart" - nyilatkozta tegnap Orbán Viktor. A piacok és az elemzők is jól fogadták, hogy a magyar miniszterelnök elkötelezte magát a költségvetés kiadási oldalának racionalizálása mellett.
Részletek >>>
Ha végig tudjuk vinni azt a programot, amelynek fontos eleme az Új Széchenyi Terv, akkor Magyarország termelékenység és termelés szempontjából versenyképes lehet akár Kínával, Brazíliával, vagy a legerősebb feltörekvő országokkal is - fogalmazott Orbán Viktor.

Nem lehet elmenekülni a munka elől, és nem lehet kimenekülni a munkaerőpiacról a tétlenségbe. Amennyiben ezt nem fogadjuk el, nincs esélyünk arra, hogy a gazdaságpolitikánk sikeres legyen. Az előttünk álló egy év átszervezésének, a strukturális reformprogramoknak éppen az az értelmük, hogy mindenkit meghívjanak és bent tartsanak a munkaerőpiacon - húzta alá.

Meggyőződésem, hogy minden nemzet polgárainak természetes igénye az, hogy legyen egy hely a világon, ahol a terveit, álmait és céljait meg tudja valósítani, és ehhez ne kelljen idegen országba költöznie - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a kormányoldal kétharmados parlamenti többsége és az ebből fakadó politikai stabilitás a "legkomolyabb versenyelőnye" ma Magyarországnak.

Az összefogást nem veszélynek, hanem értéknek, lehetőségnek kell tekinteni és mindenek fölött büszkének kell rá lenni - fogalmazott Orbán Viktor, a kormánypártok kétharmados többségét a magyar emberek összefogása megtestesülésének nevezve.

Kitért arra, hogy a kormányzás során kell vállalni konfliktusokat is, de az Új Széchenyi Terv a kormányzás "barátságos arcát" mutatja, a reményről, az együttműködésről és a közös lehetőségekről szól.


Matolcsy: akár a 6%-os növekedés is elérhető


1000 milliárd csak fejlesztésre
A rendelkezésre álló 7.000 milliárd forintból 4.000 milliárd forintot már lekötöttek, 2.000 milliárd forint új forrás lesz, és mintegy 1.000 milliárd forintot jelentenek azok a források, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank nyújt majd  a gazdaságfejlesztésre.
Az Új Széchenyi Terv 2011-2014 között 7.000 milliárd forint forrással évi 5 százalékponttal emeli majd meg a beruházás rátát - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Új Széchenyi Terv bemutatóján.

Kiemelte: ezzel a magyar beruházási ráta 2014-re mintegy 25 százalékos szintre nő majd, a magyar GDP pedig a 4-6 százalékos sávba emelkedik. A miniszter kiemelte: így 2014-ig mintegy 300 ezer új munkahely jöhet létre.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) a magyar gazdaságpolitika kiemelt céljait segíti, így a gazdasági növekedés ütemének növelését, az államadósság GDP-hez mért szintjének csökkentését, a foglalkoztatás jelentős bővítését - mondta az ÚSZT-t bemutató tájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter.

 

A tárcavezető kiemelte: Magyarországnak egyszerre kell csökkentenie az államadósság GDP-hez mért szintjét és az ország külső adósságát. Növelni kell a beruházásokat, főleg a termelő beruházásokat, és a foglalkoztatást tekintve a 2010-2020  között 1 millió új munkahelyet akar létrehozni a kormány az országban.

Matolcsy György szerint Magyarország 2010 második felében gazdaságtörténeti "bravúrt" hajtott végre. A kormány konszolidálta az államháztartást, miközben nem léptetett életbe megszorításokat, és ennek révén lehetővé válik, hogy az államháztartás hiánya tartósan 3 százalék alatt maradjon a GDP-hez mérten.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a konszolidációval elérhetővé vált, hogy az Európai Unióban Svédország mellett Magyarország lesz az egyetlen állam, amely képes lesz az államadósság szintjét csökkenteni a GDP-hez viszonyítva.

Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy 2011-14-ben az államháztartási deficit 3 százalék alatt maradjon. Erre az EU tagországai közül mindössze 3-4 állam lesz képes - tette hozzá.

Az ÁKK becslése szerint amennyiben a magán-nyugdíjpénztári tagok harmada visszalép, akkor a jelenlegi, a GDP közel 80 százalékára rúgó államadósság két százalékponttal, ha a tagok kétharmada lép vissza, akkor az adósság 5 százalékponttal csökken. Teljes visszalépés esetén az államadósság 9 százalékponttal mérséklődhet, ami a közel 3.000 milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári vagyon visszaáramlását jelenti.

Az ÁKK szerint 2011 végére a GDP 64,5%-ra csökkenhet az államadósság szintje, vagyis az euróbevezetéshez szükséges 60%-os szint látótávolságba kerül. Csakhogy a maastrichti elszámolás szerint az önkormányzati szektor hiányát is figyelembe kell venni, az MNB adatai alapján a hiány így viszont még idén év végén is 70% felett lehet. Ezzel együtt is igaz, hogy az önkormányzatok nélkül és szigorú költségvetési politikával az államadósság szintje 2005 óta nem látott mélységbe kerül.

Az államadósság helyzetét elemezve aláhúzta: ezt úgy is el lehet érni, hogy az államadósságot egyszeri intézkedésekkel csökkentjük a bruttó hazai termékhez viszonyítva, a másik út az, hogy a növekedés nagyobb mértékű beindításával, a beruházások növelésével a GDP folyamatosan emelkedik és ehhez mérten mérséklődik az államadósság szintje.

Három kitörési pont

Elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv az első Széchenyi Tervhez képest három új kitörési pontot is tartalmaz, így az egészségipar fejlesztésére helyezi részben a hangsúlyt, köztük a gyógyászati beruházásokra, a gyógyturizmusra, emellett a zöldgazdaság is új kitörési pontnak számít, és a foglalkoztatás erőteljes növelése is a prioritások között szerepel.

A miniszter hozzátette: a kormány nagy hangsúlyt helyez az ÚSZT-ben az innováció fejlesztésére is, szakértők szerint Magyarország a következő évtizedben a világ innovációs nagyhatalmai között lehet.


A kormány nemcsak az uniós forrásokban bízik, gyorsabb lesz a forráskihelyezés

Megújul a fejlesztéspolitika, amely mögött nemcsak uniós, hanem hazai és nemzetközi fejlesztési források is lesznek - hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Új Széchenyi Terv bemutatóján. Hozzátette: gyorsabb és egyszerűbb lesz a forráskihelyezés.

Idén 1100 milliárdot költhetünk el, 93 új konstrukció lesz

Fellegi Tamás elmondta: a szabadon felhasználható uniós fejlesztési forrás 2013-ig 2.000 milliárd forint, és megújul a pályázati rendszer is. Az ÚSZT keretében 93 új konstrukciót hirdetnek meg 1.100 milliárd forint tőkekihelyezéssel. Az idén a szabadon felhasználható 2.000 milliárd forint uniós forrás 55-60 százalékát a gazdaságba juttatják az ÚSZT-ben szereplő hét prioritás mentén.

Fellegi Tamás kiemelte az infrastruktúra, a közlekedés, a vállalkozásfejlesztés, a zöldgazdaság fejlesztésének fontosságát. Jelezte, hogy a pályázatok a kis- és középvállalkozásokra is koncentrálnak, és ehhez egyszerűbben elérhető hatékony pénzügyi eszközöket is társítanak, köztük mikro hiteleket, a Magyar Fejlesztési Bank megújult hitelkonstrukcióit, és a Széchenyi Kártya kibővített programjában lévő forgóeszköz, beruházási és önerő hiteleket.

Nemzeti program lett a Moszkva tér is

Elmondta, hogy nemzeti programok is indulnak az ÚSZT-ben a közös nemzeti célok megvalósítására. Példaként említette a közlekedési programokat, köztük a komáromi híd építését, a közösségi közlekedés átalakításához szükséges városokon belüli autóbusz és vasúti közös pályaudvarokat, a GSM-R technológiára épülő rendszer vasúti telepítését.

A nemzeti program keretében a térségek turisztikai lehetőségeit is fejlesztik a Balaton, a Tisza-tó térségében, illetve elindul az Ős-Dráva program, valamint a Budai Vár rekonstrukciója. A tudásgazdaság növelése érdekében felgyorsítják a Talentis programot, megvalósul a szegedi szuperlézer projekt - emelte ki a fejlesztési miniszter.

Fellegi Tamás a nemzeti programok közé sorolta továbbá a sportfejlesztéseket, az egészségügy korszerűsítését, a közigazgatási ügyfélhálózat kiépítését, a Moszkva tér felújítását, a pécsi konferencia központ állami kezelésbe vételét, és hasonló konferencia központ kialakítását Budapesten.
Közölte: jövő héten országszerte ismertetik az új pályázatokat, hogy minél szélesebb körben ismertek legyenek a lehetőségek.

 

 

   

 

MTI, Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG