1p
KKV
Különösen az új EU-tagállamok élvezik a német gazdaság intenzív erősödésének és a növekvő ázsiai keresletnek a pozitív hatásait - állítja egy elemzés
Különösen az új EU-tagállamok élvezik a német gazdaság intenzív erősödésének és a növekvő ázsiai keresletnek a pozitív hatásait - állítja egy elemzés.

A közép- és kelet-európai régióban a GDP idén 3,8 százalékkal nő, szemben a 2010-es 3,6 százalékkal. Ráadásul valamennyi országban, ahol az UniCredit bankhálózatával jelen van, négy év óta először pozitív teljesítmény várható - ezek a legfontosabb megállapításai az UniCredit Economics & FI/FX Research által készített „CEE Quarterly” legfrissebb számának.

A globális makrogazdasági háttér kedvező Közép- és Kelet-Európa számára: a régió legfőbb exportpiacai, mint Németország, Franciaország és Olaszország továbbra is jól teljesítenek, a jegybankok pedig ezután is igyekeznek ösztönözni a gazdaság fellendülését. A GMU (Európai Gazdasági és Monetáris Unió) perifériális országaiban a kockázatok jelentősnek tűnnek, de a helyzet kezelhetőnek látszik. Még a gyengébb gazdaságú országokban is végre kilátásban van a GDP növekedése, bár a válságból való kilábalásuk üteme továbbra is kérdéses.

Általánosságban elmondható, hogy az ipar továbbra is nagymértékben meghatározó a régió számára, bár 2010-től némileg kisebb mértékben járul hozzá a fejlődéshez. A régió legtöbb gazdasága már a harmadik negyedévben pozitív teljesítményt könyvelhetett el. Az új év beköszöntével a PMI (Purchasing Managers’ Indices) értéke 53 hónapos csúcsot ért el, és ez 2010 utolsó negyedévére még jobb eredményt vetít előre a gazdasági teljesítmény szempontjából.

„Különösen az új EU-tagállamok élvezik a német gazdaság intenzív erősödésének és a növekvő ázsiai kereslet pozitív hatásait. A stabil vagy éppen növekvő nyersanyagárak pedig a FÁK-országoknak kedveznek - mondta Gillian Edgeworth, az UniCredit EEMEA Economics vezetője, majd hozzátette: emellett 2011-ben még nagyobb léptékű fejlődésre számíthatunk a hazai kereslet terén, és nemcsak az erősebb gazdaságokban, hanem mindenütt.” A munkanélküliség vélhetően túl van a csúcson a legtöbb országban, a kiskereskedelmi értékesítés azonban - még ha lassan is - fellendülni látszik az ipari termelés növekedésével párhuzamosan.

Bár az UniCredit kutatói számolnak az esetleges negatív hírek lehetőségével is, mégsem tekintik ezeket olyan súlyúnak, ami megingathatná a régióban zajló stabilizációs folyamatot. „Három fő veszélyforrást határoztunk meg, ezek: a külső kereslet, a tőkepiaci folyamatok és az EU további bővítésének, valamint az egyes országok ERM II-be/GMU-ba való belépésének elhúzódása" - mondta Edgeworth, aki szerint a régió legtöbb gazdasága azonban védett a GMU perifériális országaiban zajló eseményekkel szemben. Így 2009-ben a közép- és kelet-európai exportnak csupán 3,3 százaléka irányult a perifériális államokba, míg 15,1 százaléka Németországba. A régió pénzügyi folyamatait a nagyobb gazdaságokból származó beruházások dominálják, mint Németország, Ausztria és Franciaország. Mivel komoly kockázatok is fennállnak, különösen Görögországot illetően, az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) határozott lépéseket tett ezek kezelése érdekében: október végén 300 millió eurós hitelkeretet jelentett be a régióban működő görög leánybankok számára.

Az államháztartási hiány tovább csökken a régió országaiban, de egészében véve még mindig meghaladja más feltörekvő régiók adatait, illetve a válság előtti mutatókat. Az államháztartási hiány GDP-hez viszonyított aránya a 2009-es átlagosan 7 százalékról a múlt évben 5,4 százalékra a csökkent, idén pedig várhatóan 4,7 százalékra esik vissza a régióban. Az államadósság összességében még növekszik 2011-ben, de más feltörekvő régiók mutatóival összhangban a GDP 40 százaléka alatt marad.

Míg a horvátországi, lengyelországi és magyarországi trendek korántsem egyértelműek, Törökország kiemelkedően jó költségvetési fegyelemről tett tanúbizonyságot. 2010 első tíz hónapjában az ország államháztartási hiánya csupán feleakkora volt, mint 2009 azonos időszakában. A költségvetési szabályt ideiglenesen felfüggesztették, valamint a választásokat megelőzően a költségvetési kiadások esetleges megugrása kockázatot jelenthet az idei év első felében. Bulgária, Észtország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia szintén dicséretes erőfeszítéseket tett a hiány csökkentésére: az utóbbi két államban ez az állami szféra bérköltségeinek csökkentését is magában foglalja.

A válság megkérdőjelezte a közép- és kelet-európai „üzleti modellt”, és most az egyes országokat inkább saját teljesítményük szerint értékelik, mintsem egy csoport részeként" - összegezte Gillian Edgeworth, hozzátéve, hogy a régió nem számíthat arra, hogy a végtelenségig rendelkezésére állnak az alacsony kamatozású hitelek. Ugyanakkor a válságból eredő folyamatok elmozdítottak néhány biztosnak hitt pontot a régióra vonatkozó politikák terén; ilyen például az EU és az eurózóna bővítésének szándéka. Észtország GMU-ba való belépését és Horvátország EU-csatlakozását követően az UniCredit kutatói szerint 2015 lehet a legkorábbi időpont, amikor az eurózóna újabb országokkal bővülhet. Ha az EU soros elnökségét januárban, illetve júliusban átvevő Magyarország, illetve Lengyelország sikeresen kormányozza át az Uniót ezen a nehéz időszakon, a további bővítéssel szembeni ellenérzések enyhülhetnek a jövőben - derül ki az elemzésből.

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG