<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A magyar filmtörvény sikeresen fordította új irányba a filmkészítés szabályozását az elmúlt években, azonban az Európai Bizottság legújabb ajánlása 2013-tól alaposan átrendezheti a jól működő filmtámogatási rendszert. A gyártási költségek húsz százalékára rúgó állami támogatás fontos vonzerő az európai, tengerentúli produkcióknak, a filmes szakértői háttér és a színvonalas stúdiók mellett, ugyanakkor az uniós rendelet ezt most megváltoztatná.

A DLA Piper nemzetközi jogi iroda szakértője szerint az elmúlt évek támogató hazai rendszerével a filmszakma és a gazdaság is profitál, hiszen megsokszorozódott a Magyarországon készülő alkotások száma, és a határokon belül elköltött büdzsék mérete is. Az Európai Bizottság többször foglalkozott a filmekhez nyújtott állami támogatások szabályozásával legutóbb 2009-ben, s ajánlásuk alapján működik az európai filmtámogatások rendszere a mai keretek között, egészen 2012. december 31-ig. Az ezt követő időszakra szóló immár végleges ajánlás (az eddigiek mindig deklaráltan valamilyen átmeneti időszakra szóltak) kidolgozása már megkezdődött. Ennek tervezetét az Európai Bizottság már közzé is tette, számos olyan változtatást javasolva, amely a magyarországi - és alapjában véve minden más európai - filmgyártás számára is kedvezőtlen elmozdulást jelentene.

A nyereséges hazai cégek adókedvezmény ellenében támogatást nyújthatnak a filmkészítő társaságok számára, miközben az összeget az adóalapjából és az adójából egyaránt levonhatják, a társasági adókulcs mértékének megfelelően (idén ez 10, illetve 19 százalék). A támogatott produkció pedig költségvetésének húsz százalékát is fedezheti e forrásból, miközben nemzetgazdasági szinten abból profitálunk, hogy a filmgyártók minden támogatott forint mellett négy másikat is Magyarországon költenek el.

„Amennyiben a szabályozás a tervezet szerinti formában kerül véglegesítésre, úgy jelentős változások várhatóak, amelyek nemcsak Magyarországot, hanem valamennyi EU-s tagállam filmtámogatási rendszerét egyaránt érintik” – emeli ki dr. Horváth Mónika, a DLA Piper nemzetközi jogi iroda partnere. „A tagállamok érvényben lévő filmtámogatási programjait 2013. december végéig kell összehangolni a Bizottság közleményében megfogalmazott ajánlással, így 2013 végéig módosítani kell a hazai a filmtörvényt is.” Már a közlemény megjelenését követő egy hónapon belül nyilatkozni kell a tagállamoknak arra vonatkozóan, hogy egyetértenek-e a bizottsági javaslattal. A válasz elmaradását a Bizottság úgy tekinti, hogy az adott tagállam nem ért egyet a javaslattal.

A tervezett változások a DLA Piper elemzése szerint csökkentenék a magyar filmipar potenciális bevételét. Míg az eddigi szabályok szerint a támogatás a filmgyártásra fókuszált, a jövőben ezt ki kívánják terjeszteni a filmkészítés valamennyi mozzanatára, az alapötlet megszületésétől kezdve a film közönséghez való eljuttatásáig. Különösen fájó pontot jelenthet a jövőben, amennyiben - összhangban a jelenlegi tervezettel -, a Bizottság nem engedné, hogy a tagállamok a jelenlegihez hasonló területi kötöttségeket szabjanak meg a támogatásra jogosító gyártási költségek elköltésének helyére. A tervezet szerint csupán az állami támogatás összegéig lehetne előírni, hogy a költségeket egy meghatározott területen - pl. Magyarországon - kell elköltenie a produkciónak. Mindez azt jelentené, hogy a jelenlegi költségtámogatási szabályozás aránya - 80 százalék magyarországi és 20 százalékban másutt felmerülő költség - nagyjából megfordulna, s csupán a támogatás összegével megegyező összeget kellene kötelezően Magyarországon elkölteni, a fennmaradó rész az EGT-n belül bárhol elkölthetővé válna, miközben ugyanolyan mértékű állami támogatásra jogosítana.

 

Noha a NAV legfrissebb elérhető adatsora azt mutatja, hogy a társasági adókedvezmény vállalati körben még mindig népszerű, - 2010-ben több mint 110 vállalkozás, összességében közel ötmilliárd forintos értékben pumpált támogatást a rendszerbe, - a sporttámogatás tavaly bevezetett rendszere már most jelentős konkurenciát teremt a filmiparnak. Nem lehet kizárni, hogy a tervezett változások még tovább növelnék a sport és színháztámogatások kedveltségét a fentiekre tekintettel hazainak már semmilyen szempontból nem tekinthető filmekkel szemben. Változtatna a szabályozás a tagállamok közötti, harmadik országbeli nagyprodukciók egyes tagállamokba vonzását célzó verseny keretein is. Bevezetné az "európai alkotás" definícióját, amelybe a nagy amerikai, kanadai vagy újzélandi, azaz nem EU-s produkciók sok esetben nem férnének bele, így a tervezet szerint támogatási intenzitásuk a tényleges költségekkel fordított arányban lecsökkenne.

A nem európai alkotások esetén a maximális támogatási intenzitás a film költségvetésének függvényében csökkenne, 10 millió euró alatt a támogatás maximális intenzitása 50 százalék 10-20 millió euró között a támogatás maximális intenzitása 30 százalék, 20 millió euró felett a támogatás maximális intenzitása pedig 10 százalék lenne. Praktikusan mindez azt jelentené, hogy egy 100 millió eurós filmnél (30 milliárd Ft), amelynek a támogatása ma 20 százalékos, azaz 20 millió eurós (6 milliárd Ft) a Filmtörvény alapján, a tényleges támogatást a jövőben 16 millió euróban (4,8 milliárd forint) maximálnák. A támogatás feltételeként javasolt kötelezettségek előírása így pl. az online terjesztési jogok harmadik fél számára történő értékesítése pedig alapvetően megnehezítheti a filmek finanszírozhatóságát. „A verseny valóban kiegyenlítődik, hiszen minden tagállam számára, ahol jelenleg valamilyen állami filmtámogatási rendszer működik, hasonló problémákat jelentenek ezek a pontok”- véli Horváth Mónika a DLA Piper nemzetközi jogi iroda partnere.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos