1p
KKV
A globális kis- és középvállalati szektor derűlátó - még a nehézkes finanszírozási lehetőségek ellenére is - a régiónk kivétel
A szűkössé vált piaci finanszírozási lehetőségek ellenére is zömmel derűlátó a következő két év növekedési kilátásaival kapcsolatban a globális kis- és középvállalati szektor, e cégkategória kelet-európai képviselői azonban a világátlagnál jóval pesszimistábbak - derül ki az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég szerdán közzétett friss felméréséből.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságkutató központja - világszerte 730 vállalatvezetőt kérdezett meg olyan cégeknél, amelyek éves bevétele nem éri el a 100 millió dollárt. A felmérésből kitűnik, hogy összességében a válaszadók 54 százaléka bízik forgalomnövekedésben a következő két évben, és csak 15 százalékuk számol visszaeséssel.

A Kelet-Európában működő kis- és középvállalatok vezetőinek csak 46 százaléka vár bevételnövekményt, és 21 százalék jósol csökkenést ugyanerre az időszakra.
A világátlagon belül a legderűlátóbbak az ázsiai-csendes-óceáni térség vállalati igazgatói, akik közül 66 százalék várja cége bevételeinek emelkedését 2011-ig. A cégvezetők viszonylag derűlátók a finanszírozási környezettel kapcsolatban is. Csekély többségük, 52 százalékuk vélekedik úgy, hogy "valamikor" a 2011 végéig terjedő időszak folyamán a piacról hozzáférhető finanszírozási források ismét elérik a pénzügyi válság előtti szintet.

Arra, hogy ez már az idén bekövetkezik, a felmérésbe bevontaknak mindössze 2 százaléka számít. A globális kis- és középvállalati szektor cégvezetőinek 18 százaléka jövőre, 32 százalékuk 2011-re várja a piaci finanszírozási helyzet normalizálódását az EIU szerdán Londonban közzétett elemzése szerint.

Viszonylag magas, 9 százalék ugyanakkor azoknak az igazgatóknak az aránya, akik szerint "soha" nem térnek vissza a válság előtti piaci finanszírozási lehetőségek.

Bevált terápiák: kkv-k sikeres válságkezelése
A jelenlegi finanszírozási helyzetet egyelőre a cégvezetők többsége is rosszabbnak tartja a válság előttinél. A válaszadók 51 százaléka mondta azt, hogy cégének finanszírozási lehetőségei "valamelyest", vagy "számottevően" romlottak 2007 óta.

A felmérésből kiderül az is, hogy a kis- és középvállalati kategória cégvezetői nem elsősorban elbocsátásokkal, hanem inkább a beruházási tervek jegelésével válaszoltak a tőkepiaci források szűkösebbé válására. A válaszadók 49 százaléka közölte, hogy a hozzáférhető finanszírozások csökkenése miatt beruházások halasztására kényszerült, ugyanakkor 29 százalék említette meg a munkaerő-leépítést az üzleti finanszírozási lehetőségek romlásának közvetlen következményeként.

A kutatás felfedte azt is, hogy a cégvezetők rendkívül elégedetlenek a bankok magatartásával. A felmérésbe bevontak 82 százaléka ért egyet "valamelyest" vagy "erősen" azzal az állítással, hogy a kereskedelmi bankok nem érvényesítik kellő mértékben a jegybanki kamatcsökkentéseket, 69 százalékuk pedig egyetértett azzal is, hogy a bankok nem tesznek elégséges erőfeszítést a vállalati kliensek tevékenységének jobb megértésére.

Tőkére van szüksége? Adja el ingatlanjait!
A kétszámjegyű betéti kamatoknak vége
Tőzsdei alapok: fektessen bármibe, gyorsan
Soros: fogalmam sincs, mitől indulna be a gazdaság

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG