1p
KKV
A KPMG tanulmánya szerint a következő évtizedben 25 százalékkal növekszik majd meg a régióban a kereslet a villamosenergia iránt
A KPMG tanulmánya szerint a következő évtizedben 25 százalékkal növekszik majd meg a régióban a kereslet a villamosenergia iránt

A közép-kelet-európai régió villamosenergia-szektorába csaknem 144 milliárd euró értékű beruházás lenne indokolt a következő évtizedben a régi, alacsony hatásfokú és környezetterhelő erőművi kapacitások lecserélésére, és az életszínvonal növekedéséből származó többlet villamosenergia-igény kielégítésére - áll a KPMG adótanácsadó szerkesztőségünkhöz eljuttatott tanulmányában.  A megújuló és a nukleáris kapacitások várható növekedése mellett a régió kormányaira komoly feladatot és felelősséget ró a szükséges energetikai beruházások elősegítése – állapítja meg a KPMG villamosenergia-piaci tanulmánya.

A KPMG legújabb, „Prospects for the Central and Eastern European Electricity Market” címet viselő közép-kelet-európai regionális tanulmányából kiderül, hogy a térség országaiban a villamosenergia-szektorban jelentős beruházások szükségesek, hogy a következő évtizedben az életszínvonal várható javulásából származó 25 százalékos keresletnövekedést zökkenőmentesen ki lehessen elégíteni korszerű, jó hatásfokú, környezetbarát erőművi technológia létesítésével.

Az elemzés szerint ekkora keresletnövekedés kielégítéséhez a jelenlegi 120 GW beépített kapacitást 21-42 GW-tal lenne indokolt növelni. Emellett az évtized végéig 54 GW-nyi termelői kapacitás cseréje válik szükségessé a fokozatos avulás miatt. Ez azt jelenti, hogy – a választott termelési portfóliótól függően – 114-144 milliárd euró értékű beruházásra lesz szükség a termelői oldalon.

„Az emelkedő életszínvonal együtt jár a villamosenergia-felhasználás növekedésével. A régióban a jelenlegi, egy főre eső villamosenergia-fogyasztás csupán 57 százaléka a nyugat-európai értékeknek, tehát igen jelentős növekedési potenciál rejlik a térségben” – állítja Kiss Péter, a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadási szektorának globális és közép-kelet európai vezetője.

Fosszilis vagy megújuló?
Több közép-kelet-európai országban a jelenleg rendelkezésre álló szén- és lignitbázis megfelelő alapot teremthet új fosszilis erőművekbe történő beruházásokba, viszont a szigorodó környezetvédelmi elvárások miatt főként a magas hatásfokú és tiszta technológiák jöhetnek szóba - áll a tanulmányban.

Ugyanakkor az uniós direktívák, a társadalmi és környezeti elvárások, valamint az energiafüggőség csökkentésének igénye révén, a megújuló energiaforrások, például a szél-, nap- és vízenergia felhasználása valószínűleg jelentős mértékben emelkedni fog a közép-kelet-európai régióban.

Nukleáris kapacitások bővítése?
A tanulmány szerint, mivel a régió számos országának korlátozott fajtájú és mennyiségű tüzelőanyag áll rendelkezésére, így az országok hosszú távú, nagy mennyiségű, versenyképes árú villamosenergia-ellátásának szükségessége miatt az atomerőművek vonzó megoldásként fognak szolgálni. A térségben ezért már Magyarország, Csehország, Livánia, Bulgária, Szlovákia és Románia is döntött meglévő nukleáris kapacitásainak bővítéséről

Összességében 14 új reaktor előkészítési munkálatai folynak a régióban, amelyek - ha mind elkészülnek - 21,5 GW új kapacitást jelentenek majd, mely a jelenlegi kapacitások megduplázását jelentené - derül ki a tanulmányból.

Átlátható szabályozás, megbízható és hosszú távú tervezhetőség szükséges
A tanulmány ezen kívül arra is rávilágít, hogy a kormányok és az iparági stratégák egyre komplexebb nehézségekkel szembesülnek, melyek közül kiemelkednek az ellátásbiztonság kérdései, a mind magasabb környezeti normáknak való megfelelés szükségessége, a villamos energia árát érintő kérdések, és végül, de nem utolsósorban a projektek hosszú távú finanszírozhatóságának megoldása.

„Ezeknek a komoly és összetett kérdéseknek a megválaszolása még időbe telik. A gazdasági válság ugyan enyhített a rendszerekre nehezedő nyomáson, de annak érdekében, hogy az emelkedő minőségi, hatékonysági és környezetvédelmi elvárásoknak megfeleljen, valamint a gazdaság növekedéséhez is hozzájáruljon a szektor, a kormányoknak és a gazdasági szereplőknek már most megfontolt és előremutató döntéseket kell hozniuk” – véli Ságodi Attila, a KPMG energetika és közüzemi tanácsadó csoportjának partnere.

Habár az üzleti élet szereplői megfelelő know-how-val és eszköztárral rendelkeznek ahhoz, hogy ezeket a kihívásokat technológiai szinten megoldják, azonban üzleti modelljeik működéséhez a kormányok részéről biztosított folyamatos támogatás szükséges az átláthatóság, megbízhatóság és hosszú távú tervezhetőség érdekében – mondja Ságodi Attila.

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG