4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Nem veszik komolyan a hazai kis- és középvállalatok az adatvédelmi szabályokat. Egy most készült felmérés szerint a cégvezetők sokszor hagynak szem előtt bizalmas iratokat, vagy kezelik azokat a napi hulladékkal együtt. Angliában például ez soha nem fordulhatna elő.

Míg a hazai kis- és középvállalatok egynegyedénél fordul elő, hogy bizalmas információt tartalmazó iratok maradnak elöl, addig az angol cégeknek csupán 8%-nál eshet ez meg. Az is igaz, hogy Magyarországon kétszer nagyobb az aránya azoknak a vállalkozásoknak, ahol nem előírás az ilyen iratok kezelésére – derül ki egy reprezentatív kutatásból.

Lopják az adatokat, mert lehet

A Fellowes „Védje adatait!” programjához kapcsolódó felmérés 200 hazai kkv iratkezelési szokásait vizsgálta. Kiderült, hogy míg nálunk a kis- és középvállalkozások 17%-át érte már kár adatlopás miatt, addig ez az arány az angol vállalatok esetében csak 3%. A magyar viszonyokra jellemző viszonylag magas arányt okozhatja az is, hogy a cégek nem veszik elég komolyan az adat- vagy identitáslopást. A külső személyek szándékos adatlopásától csak a kkv-k 2%-a tart, épp annyian, mint az alkalmazottak bizalmas adatokkal való visszaélésétől.

Rés a pajzson

A hazai cégek negyedének semmiféle iratkezelési előírása nincs! A válaszadók nyolcada szerint (13%) elképzelhető, hogy a kukákban bizalmas vagy kényes adatokra bukkanhatnánk. Ez nem is csoda, hiszen minden tizedik kkv-nál (11%) a napi hulladékkal együtt kezelik a bizalmas üzleti vagy személyes információkat tartalmazó dokumentumokat. Azok közül a cégek közül pedig, amelyeknek iratmegsemmisítőjük is van, csak minden ötödik használja a készüléket, havonta egyszer. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az elektronikus adatlopástól lényegesen jobban félnek a cégek (72%), mint a meg nem semmisített papíralapú dokumentumok okozta károktól.

 

 

Veszélyes a pendrive?

A KPMG is végzett már ehhez hasonló kutatást. Fogyasztópiaci és kereskedelmi vállalatokat kérdezett meg Közép-Kelet-Európában, hogy kiderüljön: hogyan látják a cégek ezekben a szektorokban az adatlopás kockázatát, és mit tesznek ellene.

A válaszadók nagy többsége (84 százalék) az adatlopást jelentős kockázatnak látta üzletmenetére nézve. A válaszadók több mint fele (52 százalék) úgy vélte továbbá, hogy az adatlopás kockázata az elkövetkező három évben nőni fog.

Az adatlopásért leginkább saját alkalmazottjaikat tartják felelősnek a cégek (64 százalék), különösen a középvezetői szintről számítanak ilyen esetekre. A cserélhető adathordozók, például pendrive-ok használata sok válaszadó (61 százalék) szerint jelentős kockázattal jár, mégis nagyon kevesen (16 százalék) jelezték, hogy életbe léptettek intézkedéseket a kockázatok kezelésére.

A legtöbb válaszadó (59 százalék) csak informálisan foglalkozott a szervezetét érintő adatlopás kockázatával, 50 százalék pedig csak alkalomszerűen, ami azt jelenti, hogy fáziskésés van az adatlopás-kockázatok felismerése és megfelelő kezelése között.

Sokba kerül a figyelmetlenség

Az adatlopás súlyos anyagi károkkal jár. Az adatvesztés költségeinek oroszlánrészét az adatvesztés utáni helyreállítási munkálatok okozzák - derül ki egy másik, a Kaspersky Lab és a B2B korábbi közös felméréséből. Azt írják: az elvesztett lehetőségek, a nyereség kiesése, valamint a harmadik fél kármentesítése vállalatonként, átlagosan 566 000 dollárt (átszámítva közel 125 000 0000 forintot) emészt fel. Az alkalmazottak továbbképzése, valamint az informatikai-infrastruktúra fejlesztése és frissítése további 83 000 dollárba kerül.

A legnagyobb értékű károkat eddig Észak-Amerikából jelentették, ahol átlagosan a vállalatoknak 818 000 dollárjukba került egy-egy informatika-biztonsági krízis.

Ami a hazai régió helyzetét illeti, Európában egy-egy ilyen adatvesztési incidens esetenként átlagosan 627 000 dollárba (mintegy 1,3 milliárd forint) kerül a vállalatoknak.

7 tanács a biztonságért

  1. Gondoskodjon céges adatvédelmi szabályzatról a bizalmas és személyes adatok megfelelő kezelése érdekében és ismertesse azt minden munkavállalóval!
  2. Minden bizalmas információt, személyes adatot tartalmazó dokumentumot lásson el titkos/bizalmas jelöléssel, és csak az illetékeseknek adjon hozzáférési lehetőséget!
  3. Bizalmas dokumentumokat kizárólag zárható szekrényben, fiókban tároljon!
  4. Semmisítse meg azokat a nyomtatott dokumentumokat, adathordozókat (cd/dvd), amelyekre már nincs szüksége!
  5. Mielőtt bármilyen adattárolásra szolgáló eszközt leselejtezne, töröljön róla minden adatot!
  6. Bizonyosodjon meg róla, hogy cége használ megfelelő tűzfalat, vírusirtó programot és hogy megfelelő jelszóval védettek IT eszközei!
  7. Győződjön meg róla, hogy számítógépe védett az online adatlopással szemben!
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG