1p
KKV
A nyár kedvező lehetőséget kínál a könnyű, egészséges, zöldségekre és gyümölcsökre épülő táplálkozásra. A nagy meleget, a friss tápanyagokat azonban nemcsak mi, hanem a baktériumok is kedvelik, így a forró hónapokban az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak
A nyár kedvező lehetőséget kínál a könnyű, egészséges, zöldségekre és gyümölcsökre épülő táplálkozásra. A nagy meleget, a friss tápanyagokat azonban nemcsak mi, hanem a baktériumok is kedvelik, így a forró hónapokban az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak, ezért fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására

Az odafigyelést más a bevásárlásnál érdemes elkezdeni. Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Még zöldséget és édességet se vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól - olvasható a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Egy üzlet esetében is kételyeket ébreszthet ugyanakkor, ha már ránézésre sem megfelelő a bolt tisztasága, az árutárolás rendje, az eladók ruházata.

A közlemény szerint egy szabályos csomagoláson magyar nyelven fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, tömege és a tároláshoz javasolt körülmények. Aki allergiás valamilyen élelmiszer-összetevőre, vagy adalékanyagra, különös gonddal olvassa el az összetételt - tanácsolja a MÉBiH.

Vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőség-megőrzési, ill. fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg. Hűtendő terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. Mélyhűtött termékeknél azok csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg. A közlemény szerint fontos, hogy mindig a hűtendő terméket vegyük meg legutoljára, és mielőbb vigyük haza, lehetőség szerint pedig használjunk hűtőzacskót.

A hazavitt hűtendő termékek mielőbb kerüljenek a fagyasztóba, vagy a hűtőszekrénybe. A hűtőszekrény hőfokát rendszeresen ellenőrizzük! Akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 fok alatt tudjuk tárolni, a zöldségek, gyümölcsök számára azonban az ennél magasabb (10-15 C fokos) tárolási hőmérséklet előnyösebb. A nyers darált húst még a vásárlás napján készítsük el, minél tovább tároljuk, annál veszélyesebb lehet!

A közlemény szerint a tojás frissességét otthon is ellenőrizhetjük vízbemerítéssel, a friss tojás ugyanis lesüllyed, az állott tojás azonban a víz felszínén lebeg. Ezeket egyenként törjük fel és ellenőrizzük: ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjuk fel!
A nyers húst az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsük elő (mossuk, daraboljuk)! A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is. A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést! A nyers hússal érintkező eszközöket (vágódeszka, kés) azonnal mossuk el meleg, mosogatószeres vízben! A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról és nyers tojásból - edénnyel eszközzel, kézzel - a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák - hívja fel a figyelmet a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.

A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg: javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni. Az ételkészítés egyes fázisai között mossunk mi magunk is kezet. Az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, jól süssük-főzzük át! A sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni, az ételmaradékban a baktériumok ugyanis már elszaporodhattak - olvasható a MÉBiH közleményében.

Bízhatunk a magyar élelmiszerben
Hamis olívaolaj: elárulták a márkákat
Hiperaktivitást okoznak az ételszínezékek?
Még hiányzik a polcokról a klónozott hús

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Pénzeső vár a kkv-kra
Privátbankár.hu | 2024. december 4. 16:49
A hazai kkv-k eddigi legszélesebb köre juthat tőkefinanszírozáshoz a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével.
KKV Már néhány perc alatt megtudhatja, vállalkozása megfelel-e a pályázati feltételeknek
Natív tartalom | 2024. november 13. 11:21
A pályázási folyamatot megkönnyítő, új digitális előszűrő szolgáltatás érhető el októbertől az MBH Csoport mikro-, kis- és középvállalatoknak szóló BUPA platformján. A cégek azonban nemcsak a pályázatokhoz, hanem teljes életútjuk során asszisztenciát kaphatnak a digitális felületen.
KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG