<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
KKV
Tavalyelőtt 595 ezer, tavaly pedig 555 ezer vállalkozás fizette be az évi ötezer forint kamarai hozzájárulást - írta keddi számában a Világgazdaság.

A lap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adataira hivatkozva készítette el összeállítását.

Mire költi a kamara a pénzt?

A lap felidézte: a 2012-ben bevezetett regisztráció óta évente kötelező díjat az önkéntes kamarai tagok esetén a tagdíjból vonják le, az újonnan alakuló vállalkozásoknak pedig a bejegyzésüket követő 5 napon belül kell megfizetniük a székhely szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál. A hozzájárulásból kamarák a többi között szakmai eseményeket, partnerközvetítést, gazdasági adatgyűjtést, pályázatfigyelést végeznek a hitelhez jutási lehetőségekről tájékoztatják a vállalkozásokat.

Nem könnyű tisztán látni, de valószínűleg ez jó eredmény

Dunai Péter, az MKIK főtitkára a Világgazdaságnak azt mondta: becsléseik szerint mintegy 600 ezer valóban működő cég lehet Magyarországon az élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalkozásokat nem számítva, ezért az 555 ezer befizető jó eredménynek számít.

Hozzátette azonban: ami a hozzájárulásokat illeti, még a 2012-es év sincs lezárva, ráadásul aki például 2014-ben fizette be a 2013-as hozzájárulást is, azt a rendszer a tavalyelőtti statisztikához számította, így az adatok folyamatosan változnak. Annál is inkább, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által 2014-ben kezdeményezett több tízezer behajtás egy része jelenleg is zajlik - tette hozzá.

Ha tudja, hogy sáros, ne várja meg a behajtót!

A NAV júliusi közlése szerint, 2012-től 2014 közepéig 6349 eljárás eredményeként 53 millió forint hátralékot tudott behajtani a hatóság (a kamarai hozzájárulás a jogszabályok szerint köztartozásnak minősül).

Aki tudja, hogy van elmaradása, az inkább fizesse be: a behajtás drágább mulatság. A NAV ugyanis a behajtási eljárás lefolytatásáért az eljárás megindításakor 5 ezer forint összegű végrehajtási költségátalányt számít fel, s hasonló összegű újabb költségátalány kerül felszámításra végrehajtási költségként akkor is, amikor helyszíni eljárás keretében szedik be a tartozást.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG