1p

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

KKV
Azt gondolnánk, egyértelműen okos dolog fogyasztás előtt megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket - pedig nem mindegy, hogyan tesszük. Vajon elég hatékony a módszer a baktériumok elpusztításához is? Egyes kórokozók hajlamosak "tíz körömmel" kapaszkodni
Azt gondolnánk, egyértelműen okos dolog fogyasztás előtt megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket - pedig nem mindegy, hogyan tesszük. Vajon elég hatékony a módszer a baktériumok elpusztításához is? Egyes kórokozók hajlamosak "tíz körömmel" kapaszkodni

A hideg vízsugár alá tartott paradicsomról számos potenciálisan veszélyes baktérium eltávolítható. Az apró élőlények egy része azonban ellenáll a hideg zuhanynak - úgy is mondhatnánk, jó erősen kapaszkodnak. Ez vezethet akár a szalmonella vagy az E. coli fertőzés elterjedéséhez is.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA) jelenleg 383 szalmonellás megbetegedésről tud, melyek 30 állam területén fordulnak elő. Az első megbetegedést április 10-én jelentették – az azóta elvégzett vizsgálatok során kiderült, hogy fertőzött paradicsomok okozzák a sorozatos fertőződéseket (ahogy erről korábban beszámoltunk). Az FDA mindeddig nem tudta beazonosítani az érintett paradicsomok pontos származási helyét.

Még ha meg is lenne a „fészek”, akkor is számos vizsgálatra lenne szükség az igazi kiváltó okok meghatározásához. A fertőzés származhat szennyezett talajból, öntözővízből, trágyából, vadon élő élőlényektől vagy akár a farmon dolgozóktól is.

A zöldségek és gyümölcsök felszínén megtalálható baktériumok egy része hideg vizes öblítéssel eltávolítható – mondta el Brendan Niemira mikrobiológus. „Sajnálatos módon azonban a mosás nem távolítja el az összeset – ez pedig gondot jelenthet. Ha a baktériumok nagyon erősen tapadnak, vagy egy szorosan összefüggő közösséget - úgynevezett biofilmet - képeznek, akkor meglehetősen nehéz tőlük megszabadulni.”

A durva felületek, mint például a sárgadinnye vagy a spenót felszíne, számos zugot, hasadékot, kapaszkodót és búvóhelyet jelentenek a baktériumok számára. A paradicsom azonban sokkal simább felületű, bár vannak felszínén olyan mikroméretű pórusok, amelyek a baktériumok malmára hajtják a vizet. A durvább felületű zöldségeket, gyümölcsöket tehát sokkal erőteljesebben kell csutakolni – gondolhatnánk. Niemira azonban arra is figyelmeztet: a túl durva sikálással kidörzsölhetjük, megsérthetjük a növények hasznos külső védőrétegét is.

Ha a gyümölcs vagy zöldség megsérül, könnyen megromolhat, miközben elszaporodnak benne az ilyenkor kialakuló baktériumok. Bár ezek rendszerint nem veszélyesek az emberi szervezetre, kialakíthatják azokat a körülményeket, amik már kedveznek az olyan kórokozóknak, mint például a szalmonella.

A biztonságos táplálkozás érdekében az FDA néhány tanácsot fogalmazott meg a zöldségek és gyümölcsök megfelelő kezelésével kapcsolatban. Ezek szerint kezeljük őket mindig óvatosan, hogy minimálisra csökkentsük a sérülés veszélyét. Hideg víz alá tartva mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket, majd utána töröljük is szárazra őket. A hűvös helyen történő tárolást igénylő növényeket tartsuk a hűtőben; a javasolt hőmérséklet legfeljebb 40 Fahrenheit, azaz kb. 5 Celsius fokos. Az FDA ezen kívül azt javasolja, hogy azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek már látszatra sem frissek, inkább dobjuk ki, ne fogyasszuk el őket.

Rettegnek a nyers paradicsomtól Amerikában
Ellenőrzött evolúció - és eljön az édes paradicsom
Mivel etetnek minket a sztárok? Ételfutár-teszt
Fogyasztás, fagyasztás - tippek hőség idejére
Az élelmiszerválság jó indok a génmódosításra
Kampány a gyümölcsfogyasztás növelésért

LiveScience
Címkék: KKV

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Itt van Nagy Mártonék bejelentése, örülhetnek a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2025. október 29. 09:41
Jelentős változtatásokat készít elő a kormány.
KKV Aki kkv-nek dolgozik, felejtse el a fizetésemelést?
Privátbankár.hu | 2025. október 16. 14:40
A makrogazdasági mutatókhoz képest meglepően optimista a hazai kkv-k hangulata – olvasható ki a VOSZ Barométer felmérés friss, harmadik negyedévre vonatkozó számaiból. Beruházásokra viszont nem sokan készülnek, a cégek 85 százaléka még fizetésemelést sem tervez.
KKV Indul a pénzeső – tarthatják a markukat a cégek
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 1. 14:05
Szeptember elseje egy új pályázatot is hozott.
KKV Ez jobb az Otthon Startnál? Akár 100 millió juthat a szemfüles cégeknek
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 25. 17:10
Az ingatlanvásárlásra készülő vállalkozóknak jó figyelni.
KKV Elárultak egy kellemes hírt a magyar cégeknek
Privátbankár.hu | 2025. július 30. 16:34
Egyszerűbb lett a feltételek teljesítése. 
KKV Zuhog a pénzeső: még több magyar cégnek jut támogatás
Privátbankár.hu | 2025. július 7. 14:15
Már több mint 1300 cég örülhetett.
KKV Még mindig lehet pályázni elektromos autó vásárlására
Privátbankár.hu | 2025. július 1. 09:55
Több, mint 6 ezer támogatási szerződést írtak alá eddig, a 30 milliárdos keretből 26,8 milliárd forintot ítéltek oda. 
KKV Nagy Mártonék megnyitották a pénzesőt: a cégek sorban állnak
Privátbankár.hu | 2025. június 30. 16:17
Érkeznek a támogatások, tartják a markukat a cégek.
KKV Megnyitották a pénzcsapot, jó hírt kaptak a cégek
Privátbankár.hu | 2025. május 22. 14:21
Megnyílt a lehetőség.
KKV Itt egy lehetőség, ami még jól jöhet a magyar cégeknek
Privátbankár.hu | 2025. május 5. 15:32
Két új termék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG