<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Folyamatos fejlesztéssel tartanak lépést a hazai, gázmotorokat gyártó vállalakozások az iparági kihívásokkal: a földgáztüzelésű, gázmotoros, kapcsoltan villamos energiát és hőt termelő mikro méretű kiserőművek telepítése akár felhasználástól függően 3-10 év alatt megtérülhet.

Magyarországon több vállalkozás is foglalkozik gázmotorok gyártásával, összeszerelésével, illetve fejlesztésével. A jellemzően a kis- és közepes vállalatok köréből kikerülő cégek elsősorban háztartási méretű kiserőműveket fejlesztenek és gyártanak, amelyek a fűtési megoldások tekintetében akár a lakossági fogyasztóknak is megtérülő alternatívát jelenthetnek. Az egységek megfelelő tervezés mellett a társasházak és lakóparkok hőigényeihez méretezhetőek, a villamos energiát pedig a napelemes rendszerekhez hasonlóan, szaldós elszámolással értékesíthetnék az üzemeltető közösségek.

Miért jobb, mint egy kazán?

„Magyarországnak elsősorban a gázmotoros erőművek kazánkiváltó szerepe lehet az ismételt felfutás egyik katalizátora. Évente mintegy 130 ezer kazán talál gazdára hazánkban, ugyanakkor a háztartási méretű gázmotoros egységek iránti kereslet jelenleg alig pár tíz darab évente, ami hatalmas meglévő potenciált jelent” – mutat rá Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke. Az elemzés 2020-ra mintegy 300 darab háztartási méretű rendszert prognosztizál hazánkban, míg 2030-ra, elsősorban a felfutó piac miatt egyre kedvezőbbé váló árak miatt, reálisan már 22 ezer darabos állománnyal számol.

Előbb megtérül, mint a napelem

A rendszerek működésének hő- és áramtermelés párhuzamossága miatt lakossági felhasználásra a gázmotorok ésszerűbb megoldást kínálhatnak például a napelem-napkollektor párosnál is. Amíg ezek megtérülése egyenként 12-15 év körül alakul, a mini gázmotoros egységek a kiemelkedő hatásfokuknak és az üzemeltetői áramköltségekre gyakorolt pozitív hatásuknak köszönhetően 7-10 fűtési szezon alatt – évi mintegy 3500-4000 óra üzemidő mellett – visszahozhatják a beruházási költségeket.

El lehet adni a felesleget

A hazai gyártású berendezések élettartama eléri a 120-130 ezer üzemórát, ami 25-30 évnyi működést jelent. Ez eléri a csak hőigények kielégítésére használható kazánok élettartamát. Ott lehet igazán hatékony egy-egy háztartási méretű gázmotor üzemeltetése, ahol a hőoldali kapacitásokat elsősorban a téli hónapok fűtési igényére méretezik. A fűtés és a meleg víz előállítása közben termelt villamos energiát a hálózat számára értékesíthetik a felhasználók a megújuló energiaforrások esetében már elterjedt szaldós elszámolás mentén, ad-vesz mér ők segítségével.

Amivel még itthon baj van

A kapcsolt technológia lakossági elterjedéséhez azonban elengedhetetlen a hazai szabályozási környezet megfelelő finomhangolása. Jelenleg ugyanis nem megoldható az, hogy egy társasház több lakója almérőkre lebontva élhessen az áramtermelés nyújtotta előnyökkel, vagy egy-egy önkormányzat több különálló épületének villamos energia fogyasztása legyen ilyen módon biztosítható. „Mindenképpen érdemes lenne megfontolni, hogy a jogszabályok lehetővé tegyék a megosztott elszámolást. Ez technikailag kivitelezhető" - mondja Rudolf Viktor.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG