<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Számítógépes merevlemezek meghajtó programjában elhelyezett rendkívül kifinomult és már évek óta működő kémkedési projektet leplezett le. Mintegy 30 országban találtak fertőzött gépeket.

A kémkedési projekt Equation Group-nak elnevezett üzemeltetője "legalább 2001, de talán már 1996 óta folytatja tevékenységét", amely komplexitásban és kifinomultságban felülmúlja a Regin kémprogramot és a Kaspersky kutatói szerint szoros kapcsolatban áll a Stuxnet szerzőjével. A Stuxnet vírus volt a történelem első halálos áldozatot szedő virtuális fegyvere, amivel az iráni urándúsító centrifugákat tették tönkre a támadók.

30 országra terjedt ki a vírus

A Kaspersky szakemberei harminc országban találtak fertőzött számítógépeket, a legtöbbet Iránban és Oroszországban. A célpontok között volt Szíria, Afganisztán, Kazahsztán, Belgium, Szomália, Hongkong, Líbia, az Egyesült Arab Emirátusok, Irak, Nigéria, Mexikó, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Szingapúr, Katar, Pakisztán, Svájc, Dél-Afrika, az Egyesült Királyság, India és Brazília is. A fertőzött gépek állami és katonai intézményekben, távközlési vállalatoknál, bankoknál, energiaipari vállalatoknál, nukleáris kutató intézeteknél, média vállalatoknál, valamint iszlám aktivista csoportoknál voltak.

Így működik

A Kaspersky kutatói szerint az eljárás kidolgozói olyan technológiai áttörést értek el, amelynek segítségével kódokat tudnak elhelyezni a hardver eszközök gyári meghajtó programjában, a firmware-ben. A számítógép bekapcsolásakor elindított hardver így "újra és újra megfertőzi a gépet" - mutatott rá Costin Raiu, a Kaspersky kutatója. 

A kémprogramok gazdái annak ellenére is, hogy számtalan gépet megfertőztek és akár több ezret is irányításuk alá vehettek volna, az ellenőrzést csak a legkívánatosabb külföldig célpontok gépei felett vették át - mondta Costin Raiu. 

A művelet rekonstrukciója során a szakemberek több mint egy tucat merevlemez meghajtó gyártó vállalat termékeit találták érintettnek, közöttük a Western Digital Corp, a Seagate Technology Plc, a Toshiba Corp, az IBM, a Micron Technology Inc és a Samsung Electronics Co Ltd vállalatokét, vagyis gyakorlatilag a teljes világpiaci merevlemez kínálatot.

Titkolnák?

A Western Digital, a Seagate és a Micron a Reuters hírügynökség megkeresésére közölte, hogy nem volt tudomása a dologról. A Toshiba és a Samsung elzárkózott a válaszadástól, az IBM pedig nem reagált a Reuters megkeresésére.

Costin Raiu szerint a kémprogram szerzői a birtokában kellett, hogy legyenek az eszközöket meghajtó programok forráskódjának. "Nulla a valószínűsége annak, hogy ezt nyilvános információk alapján meg lehessen tenni" - fogalmazott. A Western Digital szóvivője Steve Shattuck közölte, hogy a vállalat nem adott át forráskódot semmilyen kormányzati szervnek. Clive Over szóvivő szerint a Seagate biztonságos eljárással akadályozza meg szoftverei forráskódjának a visszafejtését.

Ők állnának emögött?

A Kaspersky elnevezte, de nem nevezte meg a kémkedési projekt mögött álló csoportot. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági szakértők szerint a program mögött az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA áll.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG