3p
KKV
Számítógépes merevlemezek meghajtó programjában elhelyezett rendkívül kifinomult és már évek óta működő kémkedési projektet leplezett le. Mintegy 30 országban találtak fertőzött gépeket.

A kémkedési projekt Equation Group-nak elnevezett üzemeltetője "legalább 2001, de talán már 1996 óta folytatja tevékenységét", amely komplexitásban és kifinomultságban felülmúlja a Regin kémprogramot és a Kaspersky kutatói szerint szoros kapcsolatban áll a Stuxnet szerzőjével. A Stuxnet vírus volt a történelem első halálos áldozatot szedő virtuális fegyvere, amivel az iráni urándúsító centrifugákat tették tönkre a támadók.

30 országra terjedt ki a vírus

A Kaspersky szakemberei harminc országban találtak fertőzött számítógépeket, a legtöbbet Iránban és Oroszországban. A célpontok között volt Szíria, Afganisztán, Kazahsztán, Belgium, Szomália, Hongkong, Líbia, az Egyesült Arab Emirátusok, Irak, Nigéria, Mexikó, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Szingapúr, Katar, Pakisztán, Svájc, Dél-Afrika, az Egyesült Királyság, India és Brazília is. A fertőzött gépek állami és katonai intézményekben, távközlési vállalatoknál, bankoknál, energiaipari vállalatoknál, nukleáris kutató intézeteknél, média vállalatoknál, valamint iszlám aktivista csoportoknál voltak.

Így működik

A Kaspersky kutatói szerint az eljárás kidolgozói olyan technológiai áttörést értek el, amelynek segítségével kódokat tudnak elhelyezni a hardver eszközök gyári meghajtó programjában, a firmware-ben. A számítógép bekapcsolásakor elindított hardver így "újra és újra megfertőzi a gépet" - mutatott rá Costin Raiu, a Kaspersky kutatója. 

A kémprogramok gazdái annak ellenére is, hogy számtalan gépet megfertőztek és akár több ezret is irányításuk alá vehettek volna, az ellenőrzést csak a legkívánatosabb külföldig célpontok gépei felett vették át - mondta Costin Raiu. 

A művelet rekonstrukciója során a szakemberek több mint egy tucat merevlemez meghajtó gyártó vállalat termékeit találták érintettnek, közöttük a Western Digital Corp, a Seagate Technology Plc, a Toshiba Corp, az IBM, a Micron Technology Inc és a Samsung Electronics Co Ltd vállalatokét, vagyis gyakorlatilag a teljes világpiaci merevlemez kínálatot.

Titkolnák?

A Western Digital, a Seagate és a Micron a Reuters hírügynökség megkeresésére közölte, hogy nem volt tudomása a dologról. A Toshiba és a Samsung elzárkózott a válaszadástól, az IBM pedig nem reagált a Reuters megkeresésére.

Costin Raiu szerint a kémprogram szerzői a birtokában kellett, hogy legyenek az eszközöket meghajtó programok forráskódjának. "Nulla a valószínűsége annak, hogy ezt nyilvános információk alapján meg lehessen tenni" - fogalmazott. A Western Digital szóvivője Steve Shattuck közölte, hogy a vállalat nem adott át forráskódot semmilyen kormányzati szervnek. Clive Over szóvivő szerint a Seagate biztonságos eljárással akadályozza meg szoftverei forráskódjának a visszafejtését.

Ők állnának emögött?

A Kaspersky elnevezte, de nem nevezte meg a kémkedési projekt mögött álló csoportot. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági szakértők szerint a program mögött az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA áll.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG