1p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Idén már az év egészét tekintve az ipari kibocsátás mintegy 5 százalékos növekedésre számíthatunk - de sok függ Németország teljesítményétől, a belső keresletünk nagyon gyenge
Idén már az év egészét tekintve az ipari kibocsátás mintegy 5 százalékos növekedésre számíthatunk - de sok függ Németország teljesítményétől, a belső keresletünk nagyon gyenge - derül ki a decemberi ipari adatok mai ismertetése után az MTI által megkérdezett elemzők véleményéből.

Az érzékelhető bizonytalansági tényezők - például a német ipar idei teljesítménye - ellenére is az idén már az év egészét tekintve az ipari kibocsátás mintegy 5 százalékos növekedésre számítanak a CIB Banknál - közölte az MTI-vel Barta György, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. vezető elemzője hétfőn.

Barta György megjegyezte: az ipari termelés exportja emelkedett ugyan 5,4 százalékkal, ám a belső kereslet még mindig gyenge, amit az is jelez, hogy csaknem 10 százalékos volt a visszaesés ezen a területen. Az ipari termelés visszaesése 2009-ben 2008-hoz képest 17,7 százalék volt, ami igen jelentős, és elmaradást jelent a régió többi országához képest. Ott ugyanis az ipari termelés hamarabb kezdett el javulni, mint Magyarországon.

A makroelemző megjegyezte, hogy az ipari termelést a régióban és máshol is a világon elsősorban a fiskális ösztönzők generálták, illetve az, hogy a megrendelők készleteiket újra feltöltötték. Mivel a magyar ipar jelentősen függ a német ipar keresletétől, ezért az ottani helyzet ismerete nélkül nehéz előrejelezni, milyen teljesítménynövekedésre lehet számítani.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank várhatóan még tovább csökkenti az alapkamatot, ám ezt vélhetően óvatosabban teszi az eurozóna utóbbi hetekben tapasztalható perifériális gondjai miatt.


Török Zoltán a Raiffeisen Bank vezető elemzője a visszaesés mértékéről úgy vélekedett, hogy a krízis okozta 2009 elején tapasztalt mélypont után, a magyarországi gyártók kevésbé tudták kihasználni a nyugati uniós országok keresletélénkítő programjait.

A magyar ipari kibocsátás  a tavalyi év első felében súlyos mélypontra zuhant, ezt követően az év második felétől a főbb  európai exportpiacok élénkülése következtében már javuló adatokat produkált - kommentált Török Zoltán.

A relativitás elmélete
Az
ipari termelés 2008 decemberében esett vissza igen drasztikusan, ezért 2009. decembertől lényegesen alacsonyabb bázishoz kell viszonyítani az ipar teljesítményét. Ennek is köszönhető, hogy a januári adatok már arról tanúskodnak, hogy megáll a visszaesés a termelésben és értékesítésben egyaránt.
Török Zoltán szerint a tavaly novemberi 6,8 százalékos visszaesés után, a decemberi havi javulásban jelentős szerepe van a bázishatásnak, így az erősödés egyben a 2008 végi mélypontot is tükrözi (lásd keretes írásunkat).

Az elemző úgy értékelt, hogy a környező régiós országok termelői többet tudtak profitálni a fejlett országok fiskális ösztönző programjainak piacélénkítő hatásából. Így például a járműipari kibocsátás 2009 egészére prognosztizált 30 százalékos visszaesése, egyben annak is betudható, hogy a magyar járműgyártók és beszállítók nem tudták olyan mértékben kihasználni a nyugati roncsautó programok kedvező hatásait, mint például a román Dacia, vagy a cseh Škoda. Az elemző szerint a számítástechnikai elektronikai és optikai iparág 14,6 százalék kibocsátás csökkenése mögött is a jelenleg kevésbé keresett termékösszetétel áll.

Az ipar decemberi negatív teljesítménye esetleg kedvezőtlenül befolyásolhatja és lefelé  módosíthatja a korábbi pozitív GDP előrejelzést - vélte Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. Makrogazdasági elemzéssel foglalkozó munkatársa, az MTI kérdésére.

Kiemelte: munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben még mindig 5,8 százalékkal esett novemberhez viszonyítva, s ez  lényegében a mélypontot jelentette, mert ilyen nagy mértékű visszaesés nem fordult elő a tavalyi esztendőben.

Kiemelte: rosszul teljesített a vegyipar, a bányászat és a feldolgozó ipari alágazatok között. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az export a múlt évben mintegy 19 százalékkal volt kisebb az előző évinél, ami szintén jelentős kockázati tényezőket hordozhat magában.


Ipar: Románia megelőzte az uniót
Gigantikus napelemgyár épül Miskolcon? 
Nem lesz nekünk jólét, ha a németek megtorpannak
Tavasszal a gazdaság is kijön a barlangból?
Jövőkép nélkül nincs fejlődés
Harmatgyenge az ipari termelés

MTI, Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG