A szabad gyökök nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, és egyes betegségek, mint például az érelmeszesedés, a szívinfarktus, valamint bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásában.
A Nestlé svájci kutatóközpontjában (Nestlé Research Center – NRC) három különböző kávézási szokással rendelkező csoportot vizsgáltak. Az egyik csoport 10 százalékos zsírtartalmú tejjel, a másik cukorral, a harmadik növényi eredetű krémezővel ízesített instant kávét fogyasztott. Az eredmények a tejes és az édes kávékülönlegességek híveinek sem okoznak csalódást: bebizonyosodott ugyanis, hogy a tej, a cukor és a krémező hozzáadása sem rontja az antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát.
„A hazai fogyasztói szokásokat kutatva kiderült, hogy minél rövidebb ideje iszik valaki kávét, annál több tejet tesz a feketéjébe. Úgy tűnik, az ötödik év a vízválasztó: azok közül, akik ennél rövidebb ideje feketéznek, minden harmadik ember tejjel issza a kávéját. Bátran fogyaszthatják tehát ők is a tejes kedvenceket, vagy akár a szemes, illetve instant kávék tejjel, esetleg krémporral kombinált változatát. Persze, mint mindent, ezt is mértékkel: a táplálkozástudományi szakemberek legfeljebb napi 2-3 csésze kávé elfogyasztását javasolják” – mondta Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé Hungária dietetikusa.
A pipa és a szivar sem jobb a ciginél
Az ételek is okozhatnak depressziót
A zöld tea nem gyógyszer - de majdnem
Privátbankár
Nem befolyásolja az antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát a kávéhoz adott tej – bizonyították be a Nestlé kutatóközpontjának tudósai. A mértékkel fogyasztott kávé pozitív élettani hatását számos korábbi kutatási eredmény támasztotta alá
Az amerikai elnök és Aljakszandr Lukasenka közötti megállapodás alapján 31 olyan ukrán vált szabaddá, akik bűncselekményeket követtek el Fehéroroszországban.



