1p
KKV
Pénzügyi szakmai szervezetek átfogó, a kkv-ket érintő felmérése óvatos optimizmust mutat, ám a kormányzatokra fontos szerep hárul. A világgazdaság egy lomha jószág
A világ három nagy pénzügy szervezete közös felmérésükre hivatkozva arra figyelmeztet, hogy az országok kormányainak kiemelten kellene kezelniük a kis- és középvállalatok érdekeit, különben a gazdaság hosszú távú stabilizációját kockáztatják.

Három szervezet, a CPA Australia, a Kanadai Pénzügyi és Számviteli Szakemberek Szervezete és az ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants), összesen több mint hétszázezer pénzügyi szakembert tömörít – a felmérés elkészítésével az Economist Intelligence Unitot bízta meg a felmérés elkészítésével. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a kis- és középvállalkozások (KKV) számára komoly problémát jelent, ha bankoktól vagy egyéb hitelnyújtó szervezettől akarnak kölcsönt felvenni. E felmérés és a közelmúltban végzett végzett egyéb vizsgálatok alapján a három szervezet közös jelentést adott ki, mely egyebek között a kormányok, bankok és a vállalkozások számára tartalmaz javaslatokat.

Azokban az országokban, melyeket leginkább sújtott a recesszió, a bankok szigorították a hitelezést, és erős kritikát kapnak a kamatlábak magasan tartása miatt, mert ezzel a gazdaság stabilizációját gátolják. A szolgáltatások illetve a termékeik iránti kereslet csökkenésével a vállalkozások komoly problémákkal szembesültek a befektetések, alkalmazottak létszáma és versenyképességhez szükséges átstrukturálások kapcsán.

Riadókészültségben még két évig

A pénzügyi szervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy továbbra is támogatni kell a kis- és középvállalkozásokat, mert ha ez a szektor nem képes megtartani az alkalmazottait és befektetni, fejleszteni sincs kapacitása, az a gazdaság egészének stabilizációját veszélyezteti. A három szervezet azt is kiemelte, hogy korai még bármiféle jelet a fellendülés biztosítékaként értelmezni; a gazdasági döntéshozóknak még legalább 2011-ig “riadókészültségben” kell lenniük.

A szervezetek ugyanakkor óvnak a túlzott beavatkozástól és a protekcionista intézkedésektől, inkább azt javasolják, hogy a KKV szektor megerősödésére kell lehetőséget teremteni, például az egyszerűbb szabályozásokkal, támogató rendelkezésekkel, speciális pénzügyi ösztönzésekkel és a munkaerőpiac rugalmasságának ésszerű tágításával.


Kevesebb adót, több hitelt!

Milliókat kaptak az Uniótól a kamu projektek  
Azt javasolják a kormányzatoknak, hogy adóösztönzőkkel és munkaerő-képzéssel segítsék elő a befektetéseket és a fejlesztéseket. A gazdasági és politikai döntéshozóknak, valamint a hitelező intézményeknek meg kell szüntetniük a hitelfelvétellel kapcsolatos bizonytalanságokat: részletes információkat kell közzétenniük a vállalkozások részére folyósított hitelezési tendenciákról és a vállalkozói  kölcsönfolyósítás feltételeiről.

A bankoknak kevésbé formálisan kellene kezelniük a hitelezési folyamatokat, inkább arra kellene nagyobb súlyt helyezniük, hogy minden egyes KKV-ügyfelükkel cégre szabottan, együtt  mérjék fel a lehetséges kockázatokat. A pénzügyi szakemberekre pedig felkészült mediátorok szerepe hárul, akik a hitelfelvevő és a hitelező között segítik a felek kommunikációját.

Helen Brand, az ACCA vezérigazgatója úgy véli: „Talán sok kis- és középvállalat életében ez az első recessziós időszak: nekik teljesen újra kell gondolniuk a pénzügyeiket, üzleti működésüket. Sokuknak pénzügyi szakember segítségére lesz szüksége, és ezeknek a szakembereknek pedig döntő szerepük lesz abban, hogy a cég átvészelje a nehéz időket.

Alex Malley, a CPA Australia vezérigazgatója hozzáteszi: ”A cégeknek úgy kell gondolkodniuk, hogy a gazdaság stabilizálódik, de a terveik között kell, hogy szerepeljen egy "legrosszabb eset" forgatókönyv is, amit akkor tudnak elővenni, ha a stabilizáció elhúzódik. A világgazdaság egy lomha jószág, bárhogyan is történik a stabilizáció, időbe fog telni. Azok számára viszont, akik erős pénzügyi pozícióban vannak, lehetőség lesz a fejlődésre és a növekedésre.”

„A világgazdaság stabilizációjának lépései során nagyon fontos, hogy kiemelten kezeljük a KKV-szektort és annak szükségleteit. A világgazdaság és a kereskedelem hosszú távú stabilizációja múlik e szektor életerején”- erősíti meg Anthony Ariganello, a CGA-Canada igazgatója.

MFB: van hitelük a kisvállalkozásoknak
A válság vége: 2012
Mi a válságban is ugyanannyit dolgozunk
Az EU megpörgeti a hitelezést
Újra pénzhez juthatnak a kkv-k 
Béren kívül: min spórolnak a kicsik?

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG