1p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
2009. októberben a külkereskedelmi forgalom exportvolumene az előző évi alacsony bázishoz viszonyítva 3, az importé 9%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban
2009. októberben a külkereskedelmi forgalom exportvolumene az előző évi alacsony bázishoz viszonyítva 3, az importé 9%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban - tudtuk meg a KSH ma közzétett legfrissebb jelentéséből.

2009. január– októberben a volumencsökkenés a kivitelben 15, a behozatalban 21% volt az előző év első tíz hónapjához képest. A külkereskedelmi mérleg az időszak folyamán 1069 milliárd forint (3785 millió euró) aktívumot mutatott; az egyenleg 1131 milliárd forinttal (4100 millió euróval) javult a 2008. január–októberi 62 milliárd forint (315 millió euró) passzívumhoz mérten.

2009 első tíz hónapjában a forgalom forintban mért árszínvonala exportban 4, importban 3%- kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a cserearány 1%-kal javult. A forint a főbb devizákhoz képest 15%-kal gyengült, ezen belül az euróhoz mérten több mint 13, a dollárhoz viszonyítva 24%-kal. A külkereskedelmi termékforgalom devizaárszintje az előző év azonos időszakától mintegy 10%-kal maradt el.

A külkereskedelmi forgalom legnagyobb hányadát adó árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök exportvolumene a vizsgált időszakban 18, az importé 23%-kal esett vissza a 2008 első tíz hónapjában mért adatokhoz képest. Az árufőcsoporton belül a legnagyobb volumencsökkenés a közúti jármű forgalmában volt, az export közel kétharmadára, az import felére esett vissza. Ezzel szemben a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kereskedelme a tárgyidőszak egészét tekintve alig változott, úgy, hogy a kivitelében már június, behozatalában pedig augusztus óta kétszámjegyű bővülést regisztráltunk.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2009. január–októberben 12, illetve 18%-kal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában. Az árufőcsoporton belül a legnagyobb visszaesést (mintegy 40%-ot) a vas- és acél kereskedelmében mértük, bár a csökkenés mértéke októberben mindkét forgalmi irányban mérséklődött (20%-kal esett vissza). A gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek volumene kismértékben meghaladta az előző évi szintet. Az energiahordozók importvolumene az árszint 9%-os mérséklődése mellett 2009 első tíz hónapjában 24%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az árufőcsoporton belül a legnagyobb volumencsökkenés a természetes és mesterséges gázoknál mutatkozott, míg a kőolaj és kőolajtermékek esetében a visszaesés az átlagnál kisebb mértékű volt. Egyedül a villamos energia behozatala nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene a vizsgált időszak egészét nézve alig változott, az importvolumen 7%-kal esett vissza. A kivitel legnagyobb hányadát adó gabona és gabonakészítmények exportja ugyan összességében még növekedést mutat, de az utolsó négy hónapban a tavalyi volumen közel kétharmadára esett vissza, míg az importé 2009. január–októberben 12%-kal csökkent. A volumenhordozó árucsoportok közül az állati takarmány, a zöldségféle és gyümölcs behozatala visszaesett, míg az élő állat, a hús és húskészítmény forgalma mindkét irányban meghaladta az előző év azonos időszaki szintet.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2009. január– októberben 14, illetve 21%-kal volt kisebb, mint a bázisidőszakban. E relációban a külkereskedelmi mérleg aktívuma 2152 milliárd forintot ért el. A mintegy 50%-os egyenlegjavulást főként a régi tagállamokból érkező import átlagon felüli visszaesése okozta.

2009. január–októberben az EU-n kívüli országok esetében a volumen mindkét forgalmi irányban közel ötödével esett vissza; a passzívum 1083 milliárd forintot tett ki, 415 milliárd forinttal kevesebbet, mint 2008 első tíz hónapjában. Ezen belül az EU-n kívüli európai országokkal folytatott kereskedelem egyenlege 328 milliárd forinttal javult 2008 azonos időszakához viszonyítva, meghatározóan az orosz import csökkenése miatt. Az ázsiai országok vonatkozásában a passzívum 164 milliárd forinttal csökkent, elsősorban a kínai, tajvani, valamint a japán partnerekkel tapasztalt egyenlegjavulásnak köszönhetően.

Válságkezelés: kipipálva 
Már nem jön vissza a recesszió az eurózónába
Túl a mélyponton: jól jött a váratlan külkertöbblet
Nyárhoz képest nőtt az iparunk
A piac majd kikényszeríti a fegyelmet a Fidesztől? 
Bokros: Bajnai az államcsődtől mentett meg minket
Százmilliárdos meglepetés érheti a PM-et
Az Unió kilábalt a válságból
Strauss-Kahn: akármit is mond a Fidesz, egy út van

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG