1p
KKV
A magyar gyáripar aktivitási mutatói jobbak a világátlagnál, de Magyarország esetében a gyenge belső kereslet miatt "aggasztó" az euróövezeti lassulás
Citybeli felzárkózó piaci szakértők szerint a magyar gyáripar aktivitási mutatói jobbak a világátlagnál, de Magyarország esetében a gyenge belső kereslet miatt "aggasztó" az euróövezeti lassulás.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét (PMI), júliusról szóló legújabb felmérésében azt írta, hogy az általa képzett mutató a múlt hónapban 1,7 ponttal 50,6 pontra csökkent. A ház elemzői szerint ez az index a globális ipari szektor növekedésének "lefulladását" mutatja.

A cég a kimutatáshoz fűzött elemzésében kiemeli, hogy jóllehet februárban még csaknem rekordon állt a globális feldolgozószektor aktivitásmérő jelzőszáma - abban a hónapban 57,4 volt a világgazdasági szintű gyáripari beszerzőmenedzser-index -, mára azonban a válság utáni kilábalás kezdete óta a legalacsonyabb szintre zuhant vissza ez a mutató.

A beszerzőmenedzser-indexek az 50-es érték felett jelzik a vizsgált gazdasági szektor teljesítményének emelkedését; az ennél alacsonyabb PMI-értékek visszaesésre utalnak. A JP Morgan elemzői a keddi legújabb globális kimutatáshoz fűzött értékelésükben hangsúlyosan kiemelik, hogy az előremutató részindexek közül az új megrendeléseké már a zsugorodási tartományban van, 49,9-es értékkel. Ez a részmutató 2009 júniusa óta első ízben került a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelző 50-es szint alá. A cég szakelemzői szerint a bizonytalan keresleti kilátások nagy kockázata az, hogy negatív visszahatásként óvatosabbá teheti az üzleti vállalkozásokat, ami a munkapiaci helyzet romlásához vezethet.

Az ipar 2011. májusi termelésének és exportértékesítésének alakulásában a mérsékeltebb külpiaci kereslet és munkanaphatás egyaránt érvényesül. Tavaly májusban a termelésben 14,2, az exportban 19,4 százalékos volumennövekedés volt mérhető. Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye, bár a nagyvállalati körben évkezdettől a dinamika lassulása figyelhető meg. A hazai eladások nem érték el a 2010. májusi szintet. Teljes cikkünket itt olvashatja >>
Az új globális összesített gyáripari indexen belül a foglalkoztatási részmutató máris jelentősen csökken - a mostani kimutatásban 51,6 az egy hónappal korábbi 53,4, és a februárban mért, erőteljes munkaerő-keresletet jelző 56,2 után -, és a JP Morgan szakértői szerint a jelenlegi érték a világgazdasági szintű feldolgozószektor munkaerő-toborzásának megtorpanása felé mutat.

A Capital Economics a közép-európai feldolgozószektorok új PMI-mutatóiról közölt értékelésében azt írta, hogy a magyar gyáripar 52,2-es aktivitási indexe tíz havi mélypont, és a ház számításai szerint ez 5 százalék körüli, éves szintre vetített teljesítménynövekedésnek felel meg az idei első negyedévben mért 10 százalék feletti ütem után. A Capital Economics elemzői szerint a közép-európai hármak közül Lengyelország gazdasága "elég jó formában" van, és a lengyel gazdasági növekedés az idén várhatóan lassul, de "nem fullad le". A cég 3,5 százalékos GDP-növekedést jósol Lengyelországnak 2011 egészére.

A ház elemzői szerint ugyanakkor "sokkal aggasztóbb", hogy milyen hatással lesz az euróövezeti gazdaság növekedésének potenciális lassulása Magyarországra és Csehországra. Mindkét országban ugyanis változatlanul gyenge a belső kereslet, és a legutóbbi időszakban az export volt a növekedés motorja. E hajtóerő nélkül a növekedési ütem ebben a két gazdaságban "kiábrándító" lesz a következő évben - jósolták a Capital Economics londoni felzárkózó piaci elemzői.

   

MTI, Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG