BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
KKV
2019. december 28. 17:50

A devizahitel-válság sem lett volna ilyen mértékű, ha az akkori politikai döntéshozók tanulnak pénzügyi ismereteket az iskolában – állítja Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az interjú a Piac&Profit magazin október-novemberi számában jelent meg.

A Piac&Profit magazint keresse az újságárusoknál, ha lépést akar tartani a legfrissebb üzleti és társasági trendekkel! Az aktuális számot online is megrendelheti, vagy válassza az éves előfizetést! Megrendelés és előfizetés >>

A szeptemberben induló tanévben immáron 400 ezer diák tanulhat alapvető pénzügyi és vállalkozási ismereteket a Pénziránytű Alapítvány jóvoltából. A Magyar Nemzeti Bank által támogatott vállalkozást jó kezdeményezésnek tartja Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, de az eredmények szerinte csak hosszú távon válnak láthatóvá, mivel az új ismeretek beépítése igen időigényes.

– Az irány azonban mindenképpen jó. Ha Magyarországon lett volna pénzügyi oktatás, akkor nem lett volna devizaválság, de legalábbis nem ilyen mély. Sőt meg merem kockáztatni, hogy akkor is más lett volna a kimenetele, ha legalább a döntéshozók valamennyire tisztában vannak a pénzügyi folyamatokkal – állítja a kamara elnöke kissé provokatív módon.

Parragh László (Fotó: archív)

A multis karrier a trendi

Kicsit keményebb dió a vállalkozási ismeretek oktatása. Az uniós diákoktól eltérően a magyar tanulók többsége nem tervezi saját vállalkozás indítását az iskola elvégzése után. Ennek oka részben a rendszerváltozás előtti korszakban gyökeredzik az elnök szerint.

– A szocializmus idején a vállalkozások állami tulajdonban voltak, nagyon ritka kivételektől eltekintve mindenki alkalmazottként dolgozott, így nem volt igazán minta sem a cégalapításra. Az 1990-es években azután fordult a kocka, és részben kényszerré, részben divattá vált a cégalapítás. Ez napjainkra felülíródott. Az új trend a multinacionális cégeknél való karrierépítés. Egyik országból a másikba utazva, egyre feljebb lépdelve a ranglétrán, egyre többet keresni. Ma ez a vágyott életút. De minden divat lecseng egyszer – véli a kamara elnöke, aki szerint hamarosan újra trendi lesz itthon vállalkozást alapítani. – A döntés segítéséhez egyszerűen be kell mutatni a két eltérő utat a fiataloknak.

Az egyik életpálya azzal jár, hogy a fiatal a hazájában él, abban a kultúrában, amelyben született, a saját nyelvi környezetében dolgozik, közel van a családjához, barátaihoz. A másik életpályamodellben esetleg többet lehet keresni, és többet lehet utazni, gyorsabban és nagyobb ívű karriert lehet befutni, de talán valamelyest mindig magányos marad az, aki ezt választja. És miután kiégett, egyszerűen lecserélik őt. Ráadásul minél nagyobb a cég, annál bizonyosabb, hogy időről időre munkakört vagy várost, akár országot is kell cserélnie a munkavállalónak.

– Ez az elején még szórakoztató lehet, később már kevésbé – teszi hozzá Parragh.

Van, amit nehéz megtanulni

A szakmát tanulók előtt az iskola elvégzése után két út áll: elmehetnek egy céghez, vagy indíthatnak saját vállalkozást. Ez jobbára a fiatal készségeitől és céljaitól függ, attól, hogy mennyire nyitott személyiség, mennyire kockázatvállaló, és milyen a kapcsolatteremtő képessége.

– Ezt nagyon nehéz tanítani – ismeri el Parragh László, aki úgy véli, hogy egy vállalkozás sikere elsősorban az együttműködés képességétől függ. Egyetlen cégvezető sem érthet mindenhez. Nem tud könyvelni, nem ismerheti a termelés, gyártás minden egyes részletelemét, mint ahogy a kereskedelmi és marketingfortélyokat sem. Mindez nem is a dolga. A sikeres vállalkozó fő ismérve a különféle szakterületek képviselőivel való hatékony együttműködés.

Pénzügyi ismeretek néhány órában

Az MKIK elnöke úgy véli, minden diáknak hasznos lenne, ha elsajátítaná az alapvető pénzügyi ismereteket. Ehhez nem kell megbolygatni az egész oktatási rendszert, hiszen az alapokat néhány tanóra igénybevételével le lehet rakni. A vállalkozási ismeretek kötelezővé tétele már meggondolandóbb. Valószínűleg sok fiatal alkatilag alkalmatlan az önálló cégvezetésre – nincs meg bennük az ehhez szükséges merészség, vállalkozói kedv és nyitottság –, őket felesleges ezzel vegzálni.

Egészen más a helyzet a szakmai tudással.

– Messzemenőkig egyetértek a kormány azon törekvésével, miszerint egy diák se jöjjön ki az iskolából anélkül, hogy ne legyen valamilyen szakmai képesítése. Mindenki végezzen el valamit, legyen az egyetem vagy alapszintű szakképzés. Senki ne essen úgy ki az iskolarendszerből, hogy nincs legalább egy befejezett képzést igazoló bizonyítványa. Jelenleg nagyon nagy a lemorzsolódás – ismeri el Parragh.

A középiskolát és az egyetemet elkezdők csaknem harmada nem fejezi be a tanulmányait. Ez társadalmi veszteség, nem beszélve a család és a fiatal személyes frusztrációjáról. Azért erőlteti a kamara a pályaválasztás felerősítését, hogy minden gyerek olyan iskolát kezdjen el, ami az ő képességeinek, irányultságának megfelel. Ebben a terelésben Parragh szerint fontos szerepe van a személyes tapasztalásnak. A gyerekekben, de még a felnőttekben is nagyon sok az előítélet, nagyon meglepődnek, amikor belépnek egy autószerelő műhelybe vagy egy autógyárba.

Az MKIK elnöke a nagyfokú lemorzsolódás mögött egyfajta torz – gyakorta szülői – vágyteljesítést is lát. Sokszor éppen a szerényebb jövedelmi helyzetű szülők küldik a gyerekeiket a legkevésbé biztos megélhetést nyújtó képzésekre, mert a kereskedelmi tévékben látottak alapján úgy hiszik, jól jövedelmező szakmát kapnak a csemetéik. Így lesz annyi gyerekből médiamenedzser, holott a végzettek töredékére sincs szükség. A végén szükségszerűen csalódnak.

KKV Pénzügyi intézkedéscsomagot javasol a BKIK elnöke
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 10:37
Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke egy 100 százalékban állami tulajdonban lévő Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt. létrehozását javasolta a Kormánynak a kamara szakértőkből álló munkacsoportja által készített anyaga alapján. A koronavírus-járvány negatív pénzügyi és gazdasági hatásait ellensúlyozó, 6 pontból álló pénzügyi intézkedéscsomagot a kis- és középvállalkozók közvetlen visszajelzései alapján állították össze.
KKV Most lesz vége a tisztességtelen cégeknek – lehet gázszerelőt találni?
Szarvas György | 2020. március 25. 06:04
A katás vállalkozásoknak mindösszesen az egyötödét érintik a kormány gazdaságvédelmi intézkedései, az Iposz azonban tovább bővítené a listát, kiterjesztené az egyéni vállalkozókra is. Mivel a válság az egész szolgáltató szektorra hat, megnéztük, mennyire nehéz víz- vagy gázszerelőt hívni.
KKV Újabb ágazat került bajba a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 15:38
Nyílt levelet írt a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete a miniszterelnöknek.
KKV Megrogyaszthatja a home office az irodatakarító cégeket
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 19:10
Bajban vannak a takarítócégek, a home office terjedése komoly kihívást jelent a számukra. Egyre több irodaház mondja vissza a szolgáltatást, a megmaradt megrendelők pedig gyakoribb fertőtlenítést kérnek. Közben a nagykereskedések kifogytak a fertőtlenítőszerekből és ami van, azt néha csillagászati áron kínálják.
KKV Az adók és járulékok azonnali csökkentése menthetné meg a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 14:04
A koronavírus-járvány gazdasági hatásai ma még nem felmérhetők, de már tisztán látszik, hogy majd minden iparágban jelentős visszaesés várható. Erre az elsődleges vállalatvezetői reakció a gyors költségcsökkentés, amelynek hatására nem csupán külföldön, de immár Magyarországon is jelentős elbocsátási hullám vette kezdetét.
KKV Egy 5000 forintos befizetéstől már megmenekülhetnek a vállalkozások
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 13:39
Legalábbis egy időre. Ha a március végi határidőt nem is tolták ki, de a BKIK nem kezdeményez behajtási eljárást, ha valaki nem fizeti meg a hó végéig a kötelező kamarai hozzájárulást.
KKV A kkv-k adózási terhein könnyítene az Adótanácsadók Egyesülete
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 09:19
A mostani helyzet miatt egyes adózási, bevallási, adatszolgáltatási jogszabályok átmeneti könnyítését javasolják.
KKV Sikeres az új csoportos társasági adómegtakarítási lehetőség
Privátbankár.hu | 2020. február 20. 13:10
A csoportos társaságiadó-alany a cégcsoportok számára nagy mértékű adómegtakarítási lehetőségeket jelenthet és az adminisztrációs terhek csökkenését eredményezheti.
KKV Segítő kéz a kkv-knak: új időszámítás kezdődött
Kollár Dóra | 2020. február 16. 13:33
2019 novemberében új időszámítás kezdődött a vállalkozásfejlesztésben: megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által készített és a kormány által a közelmúltban elfogadott kkv-stratégia, amely a 2030-ig tartó időszakra meghatározza a hazai kis- és közepes vállalkozások megerősítésének intézményrendszerét és irányait. Ezzel kapcsolatban dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára válaszolt kérdéseinkre.
KKV Akármilyen kicsi vagy, a hackerek rád találnak
Privátbankár.hu | 2020. február 11. 15:31
Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac és Profit magazin legfrissebb számába!
Friss
hírlevél