Január 1-jétől a beülős éttermek 13 százalékos áfacsökkentésnek örülhetnek, viszont számolniuk kell 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulással. Az adó alapja az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. Az étel kiszállításnál továbbra is 27 százalék az ÁFA mértéke, illetve akkor is, ha egy étteremben a vendég elcsomagolva hazaviszi rendelését.
Így is be kell fizetni
Az év eleji áfacsökkentés alapján elvileg az a vendéglős jár jobban, akinek kisebb a házhozszállításos forgalma a beülőshöz képest, de ennél árnyaltabb a kép. A házhoz szállított ételek után keletkező ÁFA bevételt – és ezzel a befizetendő áfát – csökkenteni tudja az étterem az ÁFA költségeivel, de a turizmusfejlesztési hozzájárulásból nem lehet lefaragni. Egy beülős étterem hiába tehet szert 5 százalék ÁFA mellett akár visszaigénylésre is – aminek a folyósítása legjobb esetben 30 napos határidővel történik meg –, de az ÁFA bevallás határidejére a kedvezményre jogosult adóalapja után a 4 százalékot be kell fizetnie.
Az alanyi ÁFA mentes vállalkozások közül egyértelműen a házhoz szállításra dolgozó konyhák viselnek kisebb terhet. Nekik nem kell megfizetniük az új típusú adónemet, hiszen nem olyan tevékenységet végeznek, amire igénybe vehető lenne az áfakedvezmény.
Mást választunk
A legtöbb esetben természetesen a hagyományos éttermek járnak igazán jól az adócsökkentéssel, de érdemes figyelembe venni, hogy teljesen más a vásárlói kosár az éttermi fogyasztás, és a házhozszállítás esetén. A Falatozz.hu ételrendelő portál adatai alapján egy megrendelés értékének csupán 16 százalékát adja a kiszállított palackozott ital. Ennél jóval nagyobb arányban költünk az éttermekben alkoholra, vagy más, nem helyben készült innivalóra, amelyekre már 27 százalékos ÁFA számolandó fel.
| Ételt rendelnél? Tippek, hogy ne váljon rémálommá a vacsorád >>> |
Ha alaposan megvizsgáljuk a NAV tájékoztató anyagát, akkor egy alternatív lehetőséget találhatunk a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban. A tájékoztató külön magyarázza azt az esetet, amikor az étterem tovább terheli a turizmusfejlesztési hozzájárulást a vendégre, így az is előfordulhat, hogy a szervizdíj mellett ez a tétel is megjelenik a számlán.
Nem értik az új szabályt
A portál tavalyi felmérése szerint jelentős volt azon éttermek aránya, amelyek információhiányra panaszkodva nem voltak meggyőződve arról, hogy jól számítják-e fel az új adókulcsot. A tavalyi változások után az éttermek közel fele (40,4%) nem tudta eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18 százalékos áfát, a többség (57,4%) pedig azzal nem volt tisztában, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes áfát használni.
Nőtt a német kivitel és behozatal is szeptemberben.

