4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Az utóbbi időben csökkenések indult, októberben mégis minden korábbi rekordot megdöntött a cégmegszűnések száma. Az egy hónapon belül törölt cégek mennyisége eddig mindössze kétszer haladta meg háromezret, most viszont 4131 cég jutott erre a sorsra. Megugrott az új cégek alapítása is.

Soha korábban nem szűnt meg annyi cég Magyarországon egy hónap alatt, mint 2013 októberében. A cégbíróságok 4131 céget töröltek, ezzel a megszűnések száma elérte a tavalyi egész éves mennyiséget, és minden bizonnyal éves rekordot dönt - közölte az Opten céginformációs szolgáltató a Privátbankárral.

Bár az elmúlt hónapokban csökkenésnek indultak a cégmegszűnések, várható volt, hogy a trend nem lesz tartós. „Korábban is látszott, hogy egyre több cég szűnik meg felszámolás eredményeként, a régebben indult felszámolási eljárások rekordmennyiségben zárulnak le napjainkban” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Átmeneti lehet a megugrás

Az igazgató szerint a tavalyi év első felében tömegével indult felszámolások, végelszámolások átmenetileg megemelhetik ugyan a megszűnések számát, ám jövőre közepes szinten stabilizálódhat a mutató. Addig viszont jöhet még néhány rossz hónap, így a törlések száma idén minden bizonnyal rekordot dönt.

Október végéig 27 882 cég szűnt meg Magyarországon, 600-zal több, mint 2012-ben egész évben, így idén minden bizonnyal 30 ezernél is több törlés lesz, ami szignifikánsan meghaladja a 2010-es 28 700-as rekordot. Az októberi adatok mindazonáltal azt mutatják, hogy nemcsak gazdasági, de technikai okok is állhatnak az események mögött.

„Szinte minden eljárás és az új alapítások száma is megugrott októberben, ezért azt valószínűsítjük, hogy a cégbíróságok aktivitása is növekedett, számos területen most faragják le az ügyhátralékot” – mondja az Opten igazgatója. Októberben csaknem 3500 új vállalkozás bejegyzését tették közzé a cégbíróságok, ez számottevően meghaladja az elmúlt hónapok 2500 körüli értékeit.

Távolabbra nézve látszik azonban, hogy a korábban indított eljárások lefutásával csökken majd a törlések száma. A tavalyi második negyedév után hosszú ideig csökkent a megszűnéshez vezető új eljárások száma, és ez a mutató csak az utóbbi két hónapban indult újra növekedésnek.

Sok a kényszertörlés

Az újbóli növekedés hátterében az áll, hogy immár második hónapja több mint 2500 kényszertörlési eljárást indítanak a hatóságok, ami kompenzálja a felszámolások és a végelszámolások visszaesését.

„A kényszertörlések megugrása megítélésünk szerint kedvező fejlemény. Azt jelenti, hogy a hatóságok jobban kihasználják ezt a tavaly március óta létező jogintézményt, és ezzel hozzájárulnak a cégvilág megtisztulásához. Kényszertörléssel legtöbbször azokat a cégeket szüntetik meg a cégbíróságok, amelyek nem lelhetők fel vagy nem tesznek eleget adminisztratív kötelezettségeiknek. Márpedig e cégek között nagy számban találhatók olyanok, amelyek kifizetetlen adósságokat halmoztak föl más vállalkozások kárára” – indokolja az Opten optimizmusát az igazgató.

Változtak a szabályok

A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének tagjaként az Opten azt javasolja a cégeknek, hogy vizsgálják felül vállalati követeléskezeléssel kapcsolatos gyakorlatukat, hiszen több olyan új jogszabály is megjelent az utóbbi időben, amelynek célja, hogy biztonságosabb helyzetbe hozza a hitelezőket – így talán már nem reménytelen a kintlévőségek behajtása. Változtak a fizetési határidőkre és a késedelmi kamatok megfizetésére vonatkozó szabályok, és szigorodott valamelyest a cégtulajdonosok büntetőjogi felelőssége is.

Az előzetes tájékozódás jelentőségét támasztja alá az Opten Cégfluktuációs Indexe (Opten – CFI) is, amely az adott időszak elején működő cégek számához viszonyítja az időszak alatt frissen alapított és megszűnt cégek számát. Az index ismét erőteljesen emelkedett, ami azt mutatja, hogy megint nő a gazdaságban a partnerkockázat.

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG