<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Budapesten és Pest megyében kellett a legtöbb vállalkozás adószámát felfüggeszteni.

Idén, az első félévben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 3885 cég adószámát függesztette fel; csaknem négyszer több esetben nyúlt ehhez a szankcióhoz, mint egy évvel korábban. 2012 első hat hónapjában ugyanis 1062 társaság adószámát függesztették fel – tájékoztat a feketelista.hu portál.

Na de miért?

2012 előtt a bevallási, illetve adófizetési kötelezettség, valamint a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása volt a tömeges felfüggesztés legjellemzőbb oka. Az új eljárásrend szerint viszont a felfüggesztés elrendelését megelőzően az adóhatóságnak fel kell szólítania az érintettet a kötelezettség teljesítésének pótlására, és csak ezt követően folytathatják le az eljárást. A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása esetén pedig már nem az adószám felfüggesztésével, hanem annak törlésével szankcionál az adóhivatal. Ez utóbbit is azonban csak két eredménytelen felszólítás után. A mulasztók számára az új szabályok hosszabb időt biztosítanak ügyük rendezésére, ennek ellenére az elmúlt másfél év alatt 10 393 esetben kellett a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása miatt az adószám törlésének szankciójával élni.

Pedig szűrés is van

Az új eljárásrend értelmében a cégbíróságtól érkező adószámkérés teljesítését megelőzően az adóhatóság megvizsgálja a kérelmezők „hátterét”. Azt, hogy a cég vezető tisztségviselői, az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal vagy minősített többségi befolyással rendelkező tagjai, részvényesei esetében fennállnak-e olyan okok, amelyek miatt a törvényi előírásoknak megfelelően regisztrációs eljárást kell lefolytatni. A vizsgálat időtartamával ugyan hosszabb lett az adószámkiadás ideje, ám több mint ezer esetben sikerült megakadályozni, hogy cégeket korábban csődbe vivő csalók, szélhámosok kerüljenek vissza az üzleti életbe.

Az adóhatóság folyamatos ellenőrzéssel is „szűri” a cégeket – tájékoztat Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője. Minden olyan céget megvizsgál, ahol tulajdonosváltásra vagy vezető tisztségviselő cseréjére kerül sor; ellenőrzik a tulajdonosok és a vezető tisztségviselők adózói múltját. Aki ezen a szűrőn fennakad, az nem kaphat adószámot, ha pedig már működő cég vezetőjéről derül ki rovott adós múltja, cége adószámát a hatóság törölni fogja. Kivételes eset, ha az érintett úgynevezett kimentési kérelemmel áll elő. Ha például kiderül, hogy a tulajdonos egy korábbi cégénél jelentős (15 millió forintnál több) adótartozást halmozott fel, ám igazolni tudja, hogy minden lehetőt elkövetett az adóság kiegyenlítése érdekében, de megrendelői nem fizettek, mentesül a retorziótól.

Meg összefonódás

A NAV tájékoztatása szerint az elmúlt három hónap alatt a hazai cégvilág több mint 180 ezer szereplőjét vizsgálták át ilyen formában, és közülük négyszáztól megvonták a további működés lehetőségét. A döntések jogosságát tanúsítja, hogy a döntés ellen alig néhány kimentési kérelmet nyújtottak be. Az elmúlt másfél év alatt egyébként összesen 400 503 adózó esett át a szűrővizsgálaton. Az eljárások megállapításai alapján másfél év alatt 1133 esetben nem engedélyezték új vállalkozás indulását, illetve 1091 esetben a vezető tisztségviselővel szembeni kifogások miatt rendelte el az adószám törlését a hivatal. A továbbra is a piacon maradók nagy száma viszont bizonyítja, hogy tisztul a hazai üzleti élet. A felülvizsgálat során egyébként több „számlagyárat”, sőt „-gyárláncolatot” is lelepleztek az ellenőrök. Olyan összefonódásokra bukkantak, amelyekben 15-30 számlahamisító társaság vett részt.

Résen van a NAV

Az adóhatóság tavaly 127 olyan gazdasági szereplőt fülelt le, amelynek nem volt munkavállalója, tárgyi eszköze, nem végzett gazdasági tevékenységet, ellenben számlákat állított ki A számlagyárak 6 milliárd forint adó eltüntetését tették lehetővé. Részletek

És szélsőséges szóródás

A feketelista.hu adatbázisának összesítése szerint az ország különböző régióiban igen eltérő az adószámtól „megfosztott” vállalkozások köre. Ezt részben azzal indokolhatja az adóhatóság, hogy az ügyek jelentős köre feldolgozás alatt áll, a döntések meghozatala, a reális adatok megjelenése így a második félévben várható. Ennek ellenére nehezen megmagyarázható, miért nőtt például az országos átlaghoz képest jelentősen Budapest aránya. Tavaly az első félévben az összes felfüggesztés mintegy 30 százaléka esett a fővárosra, és ez lényegében megegyezik Budapestnek a gazdasági életben betöltött súlyával, az idén viszont ez az arány több mint 70 százalékra nőtt. A nagyobb városok érintettsége is szélsőségeket mutat: Szegeden és Nyíregyházán az első fél évben 86, illetve 85 cég adószámát függesztették fel, csaknem háromszor annyiét, mint tavaly a hasonló időszak alatt. M iskolcon 37 vállalkozást ért ez a szankció, tavaly mindössze hármat, Debrecenben 20 gazdasági szervezet adószámát függesztették fel, szemben a 2012. évi tízzel. Győrben 21 céget ért el a felfüggesztés (tavaly mindössze kettőt), míg Pécsett 19-et, alig harmadát a múlt évinek.

Budapest, Pest megye vezet

A megyék közötti arányok is szélsőségesek: a NAV határozatainak összesítése szerint 2011 első felében az összes adószám-felfüggesztés mintegy 30 százaléka esett Pest megyére, 2012-ben már csak 11 százaléka, 2013 első hat hónapjában pedig alig két százaléka. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont az idén háromszorosára, 164-re nőtt az adószám-felfüggesztéssel sújtott cégek száma. A legnagyobb mértékben, majdnem nyolcszorosára (87-re) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nőtt a hasonló sorsra jutott cégek köre, és csaknem négyszeres volt Veszprém megyében, ahol 76 céget „fosztottak” meg adószámától. Komárom-Esztergom megyében 134, Bács-Kiskun megyében 114 felfüggesztésre került sor. A törvény szigorára Zala megyében volt legkevésbé szükség; itt, az első fél évben mindössze négy cég adószámát kellett felfüggeszteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló