Szabó Márton közölte: az idei év első öt hónapjában - erről vannak még csak megbízható adatok - az élelmiszerexport értéke euróban számolva 8,1, az importé pedig 9,5 százalékkal volt kisebb, mint 2008 hasonló időszakában. A cserearányok kedvezőtlenül alakultak: az árak visszarendeződésével az importárak 11,2 százalékkal nőttek, míg az export árak 2,9 százalékkal csökkentek a mért időszakban. Ennek ellenére a Kopint-Tárki vezető kutatója azt valószínűsíttette, hogy a kiviteli többlet az idén is elérheti a tavalyi szintet.
Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az élelmiszeripar lejtmenete tovább folytatódott. A termelés 2009 első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 2,2 százalékkal esett vissza. A belföld eladások 3,3 százalékkal csökkentek, ugyanakkor az export 6,4 százalékkal emelkedett.
Drasztikus volt a visszaesés a hús- és baromfihús-készítmény gyártásban (16,5 százalék), a söriparban (30,5 százalék) és a dohányiparban, ahol a csökkenés elérte az 59,8 százalékot. |
Az élelmiszerek ára a szakember szerint lényegében nem emelkedett. A májusi 4,9 százalékos növekedést a szezonális cikkek - zöldségek, gyümölcsök - piaci megjelenésével magyarázta. Júniusban pedig az árak csökkenő tendenciájúak voltak. A szakember úgy vélte, az áfaemelés hatásait a termelők és a feldolgozók kénytelenek voltak lenyelni.
Szabó Márton megjegyezte: a mezőgazdaság támogatottsági szintje nominálisan 430 milliárd forint körül stagnál. Reálértékben pedig csökkent, mivel a termelők nem jutottak hozzá a teljes nemzeti támogatáshoz. Így a nehezedő gazdasági körülmények miatt az idén, több mint fél évtizedes emelkedés után csökkenhetnek a mezőgazdasági jövedelmek.
Többet kéne öntözni a földeket
Eltűnhet a magyar alma?
Lefelé vezet a búza útja - elemzés
A gépparkon spóroltak a farmerek
Mégis nőhet az ukrán gabonaexport
A prémium halak tenyésztése a jövőnk?
MTI