1p
KKV
Mosolygós és jókedvű cégvezetők egy helyen? Ritkán lát ilyet az ember. Díjátadón jártunk - de mi közünk nekünk az innovációhoz, csak egyszerű "fogyasztók" vagyunk?

Rég látott a Privátbankár tudósítója ennyi mosolygós és jókedvű cégvezetőt egy helyen. A Művészetek Palotájában adták át az Invitel által meghirdetett InnoMax és InnoApp-pályázatok nyerteseinek díjait, a telekommunikációs cég immár negyedszer írta ki a pályázatot, ahová innovatív ötleteikkel és alkalmazásaikkal nevezhettek be a hazai cégek. A díjátadó gálán nemcsak az derült ki, hogy a cégeknek miért fontos a folyamatos fejlesztés, hanem, hogy miért lehet fontos az, hogy mi, akik csak "egyszerű fogyasztók vagyunk", innovatívak legyünk.

Az innováció ma már nem egy-egy kutató magányos harca egy zárt laborban

A pályázaton három kategóriában osztottak díjakat, az 5-19 fős, a 20-69 fős és a 70 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek nevezhettek. Gerley Gyöngyvér, az Invitel értékesítési igazgatója felvezetőjében elmondta, ilyen nehéz gazdasági környezetben kiemelten fontos az innováció, mely a cégek számára a túléléshez is elengedhetetlen. A cég a díjjal teret szeretne adni - és ezzel együtt nyilvánosságot is - az innovatív hazai cégeknek. Mint elmondta, idén negyedik alkalommal rendezik meg a díjátadót, és évről évre egyre többen vesznek részt a megmérettetésen. Igaz, létszámban idén nem volt felső korlát (tavaly a 250 főnél többet foglalkoztató cégek nem indulhattak), így is 77-en adtak be pályamunkát.

A zsűri elnöke Gerley volt, de az elbírálásban részt vett még Krisán László, a Ka-vosz vezérigazgatója, Papp Péter, a Kancellár.hu elnöke, Dr. Peredy Zoltán, a Nemzeti Innovációs Hivatal főosztályvezető-helyettese, Pusztay András, az Index ügyvezető-igazgatója és Halácsy Péter, a Prezi.com társalapítója.

"Nem volt olyan, ami nekem kellet, úgyhogy fejlesztettem egyet"
Az Invitel idén is kiírta az InnoApps-versenyt, ide okostelefonra írt applikációkkal lehetett benevezni, és a Facebook-on lehetett szavazni a nyertesre. A "Ne szórakozz" kategóriában Szalkai Balázs nyert HuMap nevű térkép alkalmazásával, ami offline is használható és teljesen ingyenes - több város térképe mellett túraútvonalakra is rákereshetünk. Szalkai egész egyszerűen azért állt neki a fejlesztésnek, mert nem talált megfelelő térképalkalmazást, hát csinált egyet. A "Szórakozz" kategóriában a "Bogozd ki" játék nyert, érdemes kipróbálni, és közelebb visz bizonyos matematikai problémák megoldásához is - az első helyért járó díjat Hegedűs Tamás László, a BME informatikus hallgatója vette át.



A díjak kiosztása előtt felszólaltak a korábbi díjazottak is, beszámolóikból kiderült, egy-egy ilyen elismerés újabb lendületet adhat a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) a további fejlesztéshez, sőt, volt olyan tavalyi díjazott, aki innen merített bátorságot ahhoz, hogy az európai színtéren is megmérettesse magát - és nyert ott is.

A díjazottak.



A díjátadón a legtöbb felszólaló azt emelte ki, hogy az innovációt be kell építenünk a hétköznapjainkba, ez nem egy zárt világ kell, hogy legyen, ma már nem a magányos kutatók munkáját, hanem dinamikus csapatmunkát jelenti ez a szó. A folyamatos fejlesztések pedig hozzájárulnak a cégek növekedéséhez, és üzleti sikereihez is.

Kik nyertek a "nagyoknál"?
A kis és közepes cégeket mellett a nagyobb vállalatokat is díjazta az Invitel, létszámbeli felső korlát ugyanis nem volt idén. Gerley szerint a komplexebb működés mellett a nagyok nehezebben tudják beépíteni az innovációt a napi tevékenységükbe, míg a kicsik ebben a tekintetben "fürgébbek" és rugalmasabbak.

I. kategória (5-19 fős cégek)
I. helyezett: Redmark Kft. - Egészségnapló - a cég már 40 ezer felhasználóval rendelkezik, az okostelefonra írt applikáció főleg a krónikus betegeknek segít.
II. helyezett – E.N.S. Zrt. - Pályázatának címe: Kerüljön Ön is a Google címlapjára! Keresőbarát tárhely: az új recept!  
III. helyezett – e-Capital Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – FIXidopont.hu online foglalási rendszer szolgáltatóknak


II. kategória (20-69 fős cégek)
I. helyzett: Egérút-navigáció - a közösség erejét használó navigációs alkalmazás. Molnár Miklós cégvezető szerint a programba beépítették a "sajátos magyar gondolkodásmódot", a program a cégeknek is segíthet például a flottakövetésben. Molnár egyszer beragadt a Ferihegyi gyorsforgalmin, innen indult a projekt...
II. helyezett – DLM Solutions Kft. – Pályázatának címe: Élményvásárlás
III. helyezett – Rubin Informatikai Zrt. – Pályázatának címe: Zöld szerverterem Rubin COOL-lal

III. kategória (70 főnél több)
I. helyezett: Tisza Volán - GPS alapú járműkövetés és dinamikus utastájékoztatás, komplex szolgáltatás innováció. A pályázatot a Tisza Volán adta be, de a 4 dél-alföldi Volán-társaság példás együttműködésében valósul meg a fejlesztés.

II. helyezett – Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. – Pályázatának címe: Felhő alapú technológiák, Illetve az ASP alapú rendszerek alkalmazása a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt.-nél
III. helyezett – Naturtex Gyapjú és Tollfeldolgozó Kft. – Pályázatának címe: Vállalati folyamatmenedzsment-fejlesztés és internetes értékesítés a Naturtex Kft.-nél



Nem vagyok cégvezető, miért érdekeljen engem az innováció?

A legtöbb díjazott projekt középpontjában az ember állt, a zsűri erre külön figyelt is a bírálásnál. Alapvetően olyan programok kaptak elismerést, melyek vagy a cégek hatékonyságát növelik vagy az ügyfelek, felhasználók elégedettségét ("megszerettetik a terméket vagy a céget") - ezek pedig ilyen válság sújtotta környezetben komoly fegyverténynek bizonyulhatnak.

A díjátadó talán legfontosabb üzenete az volt, hogy nekünk, átlag felhasználóknak, "fogyasztóknak" is innovatívaknak kell lennünk. Soha ennyi - akár ingyenesen elérhető - applikáció, program nem állt még a rendelkezésünkre ahhoz, hogy saját erőforrásinkat még hatékonyabban használjuk fel. A díjazottak között volt olyan ingyenes mobilapplikáció, mely intelligens keresővel segíthet nekünk a városban közlekedni, vagy túrázás közben - ráadásul offline, vagyis mindegy, hogy van-e pénzünk drágább 3G-s előfizetésre vagy milyen a lefedettség, a programot akkor is tudjuk használni. A hazai kis cégek innovációja ott van a hétköznapokban - ideje nekünk is felfedezni ezeket, ha cégvezetők, ha magánemberek vagyunk.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG