<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Mosolygós és jókedvű cégvezetők egy helyen? Ritkán lát ilyet az ember. Díjátadón jártunk - de mi közünk nekünk az innovációhoz, csak egyszerű "fogyasztók" vagyunk?

Rég látott a Privátbankár tudósítója ennyi mosolygós és jókedvű cégvezetőt egy helyen. A Művészetek Palotájában adták át az Invitel által meghirdetett InnoMax és InnoApp-pályázatok nyerteseinek díjait, a telekommunikációs cég immár negyedszer írta ki a pályázatot, ahová innovatív ötleteikkel és alkalmazásaikkal nevezhettek be a hazai cégek. A díjátadó gálán nemcsak az derült ki, hogy a cégeknek miért fontos a folyamatos fejlesztés, hanem, hogy miért lehet fontos az, hogy mi, akik csak "egyszerű fogyasztók vagyunk", innovatívak legyünk.

Az innováció ma már nem egy-egy kutató magányos harca egy zárt laborban

A pályázaton három kategóriában osztottak díjakat, az 5-19 fős, a 20-69 fős és a 70 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek nevezhettek. Gerley Gyöngyvér, az Invitel értékesítési igazgatója felvezetőjében elmondta, ilyen nehéz gazdasági környezetben kiemelten fontos az innováció, mely a cégek számára a túléléshez is elengedhetetlen. A cég a díjjal teret szeretne adni - és ezzel együtt nyilvánosságot is - az innovatív hazai cégeknek. Mint elmondta, idén negyedik alkalommal rendezik meg a díjátadót, és évről évre egyre többen vesznek részt a megmérettetésen. Igaz, létszámban idén nem volt felső korlát (tavaly a 250 főnél többet foglalkoztató cégek nem indulhattak), így is 77-en adtak be pályamunkát.

A zsűri elnöke Gerley volt, de az elbírálásban részt vett még Krisán László, a Ka-vosz vezérigazgatója, Papp Péter, a Kancellár.hu elnöke, Dr. Peredy Zoltán, a Nemzeti Innovációs Hivatal főosztályvezető-helyettese, Pusztay András, az Index ügyvezető-igazgatója és Halácsy Péter, a Prezi.com társalapítója.

"Nem volt olyan, ami nekem kellet, úgyhogy fejlesztettem egyet"
Az Invitel idén is kiírta az InnoApps-versenyt, ide okostelefonra írt applikációkkal lehetett benevezni, és a Facebook-on lehetett szavazni a nyertesre. A "Ne szórakozz" kategóriában Szalkai Balázs nyert HuMap nevű térkép alkalmazásával, ami offline is használható és teljesen ingyenes - több város térképe mellett túraútvonalakra is rákereshetünk. Szalkai egész egyszerűen azért állt neki a fejlesztésnek, mert nem talált megfelelő térképalkalmazást, hát csinált egyet. A "Szórakozz" kategóriában a "Bogozd ki" játék nyert, érdemes kipróbálni, és közelebb visz bizonyos matematikai problémák megoldásához is - az első helyért járó díjat Hegedűs Tamás László, a BME informatikus hallgatója vette át.A díjak kiosztása előtt felszólaltak a korábbi díjazottak is, beszámolóikból kiderült, egy-egy ilyen elismerés újabb lendületet adhat a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) a további fejlesztéshez, sőt, volt olyan tavalyi díjazott, aki innen merített bátorságot ahhoz, hogy az európai színtéren is megmérettesse magát - és nyert ott is.

A díjazottak.A díjátadón a legtöbb felszólaló azt emelte ki, hogy az innovációt be kell építenünk a hétköznapjainkba, ez nem egy zárt világ kell, hogy legyen, ma már nem a magányos kutatók munkáját, hanem dinamikus csapatmunkát jelenti ez a szó. A folyamatos fejlesztések pedig hozzájárulnak a cégek növekedéséhez, és üzleti sikereihez is.

Kik nyertek a "nagyoknál"?
A kis és közepes cégeket mellett a nagyobb vállalatokat is díjazta az Invitel, létszámbeli felső korlát ugyanis nem volt idén. Gerley szerint a komplexebb működés mellett a nagyok nehezebben tudják beépíteni az innovációt a napi tevékenységükbe, míg a kicsik ebben a tekintetben "fürgébbek" és rugalmasabbak.

I. kategória (5-19 fős cégek)
I. helyezett: Redmark Kft. - Egészségnapló - a cég már 40 ezer felhasználóval rendelkezik, az okostelefonra írt applikáció főleg a krónikus betegeknek segít.
II. helyezett – E.N.S. Zrt. - Pályázatának címe: Kerüljön Ön is a Google címlapjára! Keresőbarát tárhely: az új recept!  
III. helyezett – e-Capital Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – FIXidopont.hu online foglalási rendszer szolgáltatóknak


II. kategória (20-69 fős cégek)
I. helyzett: Egérút-navigáció - a közösség erejét használó navigációs alkalmazás. Molnár Miklós cégvezető szerint a programba beépítették a "sajátos magyar gondolkodásmódot", a program a cégeknek is segíthet például a flottakövetésben. Molnár egyszer beragadt a Ferihegyi gyorsforgalmin, innen indult a projekt...
II. helyezett – DLM Solutions Kft. – Pályázatának címe: Élményvásárlás
III. helyezett – Rubin Informatikai Zrt. – Pályázatának címe: Zöld szerverterem Rubin COOL-lal

III. kategória (70 főnél több)
I. helyezett: Tisza Volán - GPS alapú járműkövetés és dinamikus utastájékoztatás, komplex szolgáltatás innováció. A pályázatot a Tisza Volán adta be, de a 4 dél-alföldi Volán-társaság példás együttműködésében valósul meg a fejlesztés.

II. helyezett – Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. – Pályázatának címe: Felhő alapú technológiák, Illetve az ASP alapú rendszerek alkalmazása a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt.-nél
III. helyezett – Naturtex Gyapjú és Tollfeldolgozó Kft. – Pályázatának címe: Vállalati folyamatmenedzsment-fejlesztés és internetes értékesítés a Naturtex Kft.-nélNem vagyok cégvezető, miért érdekeljen engem az innováció?

A legtöbb díjazott projekt középpontjában az ember állt, a zsűri erre külön figyelt is a bírálásnál. Alapvetően olyan programok kaptak elismerést, melyek vagy a cégek hatékonyságát növelik vagy az ügyfelek, felhasználók elégedettségét ("megszerettetik a terméket vagy a céget") - ezek pedig ilyen válság sújtotta környezetben komoly fegyverténynek bizonyulhatnak.

A díjátadó talán legfontosabb üzenete az volt, hogy nekünk, átlag felhasználóknak, "fogyasztóknak" is innovatívaknak kell lennünk. Soha ennyi - akár ingyenesen elérhető - applikáció, program nem állt még a rendelkezésünkre ahhoz, hogy saját erőforrásinkat még hatékonyabban használjuk fel. A díjazottak között volt olyan ingyenes mobilapplikáció, mely intelligens keresővel segíthet nekünk a városban közlekedni, vagy túrázás közben - ráadásul offline, vagyis mindegy, hogy van-e pénzünk drágább 3G-s előfizetésre vagy milyen a lefedettség, a programot akkor is tudjuk használni. A hazai kis cégek innovációja ott van a hétköznapokban - ideje nekünk is felfedezni ezeket, ha cégvezetők, ha magánemberek vagyunk.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG