BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
KKV
2019. november 25. 09:32

Kitart az e-kereskedelem dinamikus növekedési üteme, a szektor igazi sikertörténetet is. De vajon tényleg sikertörténetről beszélhetünk, vagy csak kicsit nagyobbra fújtuk a lufit?

A számok nem hazudnak, legalábbis ezt szoktuk mondani. És persze azt is, hogy minden statisztika hamisítható. De lássuk részleteiben, hol tartunk most, és mit várhatunk a következő évektől?

A jelen…

A legtöbb szakértő és piaci szereplő 16%-os növekedést vár az idei évtől, ami hajszálnyival maradna el a 2018-as volumentől. Noha ezek a számok csupán felmérésekből és kutatásokból származnak, kifejezetten jó támpontot adnak.

Az egyik fővárosi ügynökség marketingese szerint minden esély megvan rá, hogy a végén megvalósuljon a „jóslat”. Az év első felében a szektor „lehozta a tervet”, a novemberről pedig a két legnagyobb szereplő, az eMAG és az Extreme Digital is pozitívan nyilatkozott. Az általuk elmondottak, illetve az elhúzódó „egyhónapos fekete péntek” ténye azt vetíti előre, hogy az év második fele is a várakozásoknak megfelelően alakul.

Néhány hónappal ezelőtt a közvéleményt komolyan foglalkoztatta egy újabb gazdasági visszaesés lehetősége, az e-kereskedelem azonban nem engedte meg magának, hogy elemelje a lábát a gázról.

A jövő…

Az e-piac dinamikus növekedése érdekes tendenciákat szül. A webáruházak mára elfogadták, hogy a vásárlói bázis növekedése nem segíti őket a végtelenségig, akár már most számolniuk kell a növekedési plafonnal. A tudatos e-kereskedés jegyében egyre többen fókuszálnak a vásárlási gyakoriság növelésére; ennél a mutatónál nem létezik plafon, tulajdonképpen csak a szolgáltatások minősége határozza meg, a vásárlók hogyan viszonyulnak az online piachoz.

A megkérdezett ügynökségi munkatárs szerint nagyléptekkel haladunk abba az irányba, ahol ma tart Csehország. A cseheket sokáig sikertörténetként emlegettük; a német e-piac közelsége igazi motorja volt a cseh növekedésnek, az így megszerzett tudást és tapasztalatot pedig nagyszerűen alkalmazták Szlovákiában, Lengyelországban vagy akár Magyarországon.

Az online piac folyamatos átalakuláson megy keresztül, ami olykor kedvezően, olykor pedig érzékenyen érinti a szereplőket. A dinamikus növekedés kifejezetten nagy árversenyt és nagy reklámzajt hozott, aminek következtében a kisebb e-kereskedők jelentős hányada úgy gondolja, a külföldi piacnyitás lehet a megoldás kulcsa. A magyar szereplők számára továbbra is Románia az egyik legnépszerűbb célállomás; a csaknem húszmilliós lakosságával és kielégítő gazdasági helyzetével kiváló potenciált tartogat.

Ugyanakkor túlzás lenne azt állítani, hogy a magyar tulajdonú webáruházak jelentős piaci részesedésre tettek volna szert a keleti szomszédunknál. Az edigital.ro webáruház mellett alig említhetünk tényleges eredményeket felmutatni képes magyar szereplőt. Szerencsére ez hamarosan megváltozhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: KKV

KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
KKV Jócskán több hitelt adott a CIB a kkv-knak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 15:43
Húsz százalékkal növelte a kis- és közepes vállalkozások részére folyósított hiteleinek összegét a CIB Bank 2019 és 2020 márciusa között. A pénzintézet adatai szerint az első negyedév végén közel 13 százalékkal több kkv-t finanszírozott, mint az előző év azonos időszakában. 
KKV Ennek az iparűzési adót fizetők is örülni fognak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 11:31
Több olyan intézkedés is formálódik, amely megkönnyíti a vállalkozók és a cégek életét is.  
KKV Csak az üzletek fele nyitott ki a fővárosi bevásárlóutcákban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:34
Sokan nem tudtak azonnal reagálni a korlátozások feloldására, mások úgy látták, hogy a nyitással csak a meglévő veszteségeiket növelnék. Kevés vendéggel, 20-30 százalékos bevétellel zajlott a kijárási korlátozások utáni első hét, bértámogatásra, áfacsökkentésre és vissza nem térítendő támogatásokra volna szükség a túléléshez.
KKV Újabb magyar cégek vállalták, hogy megtartják a munkahelyeket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:33
A mai napon a Nanushka, a Filati Maclodio KFT és a thyssenkrupp is átvehette a versenyképességi program keretében osztott támogatási okiratokat.
Friss
hírlevél