1p
KKV
Téli üzemmódba váltott a közútkezelő, illetve Ferihegy. A káosz elkerülhető a megfelelő gépparkkal, melyet galériánkban megtekinthet
Téli üzemmódba váltott a közútkezelő, illetve a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. Állításuk szerint a káosz elkerülhető a megfelelő gépparkkal, melyet galériánkban megtekinthet.

November 10-től a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hivatalosan is téli üzemmódban működik. Az utóbbi hetekben viszont többször is megmutatta magát a tél, ezért a társaságnak már korábban is adódott téli feladata. Nehéz felkészülni az utóbbi évek szeszélyes teleire, idén pedig a válság nyomán keletkezett forráshiány is nehezítette a 30 ezer kilométeres országos közúthálózatot üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkáját.

2009-ben a szokásosnál is lassabban haladt a tavaly téli úthibák megszüntetése, annak ellenére, hogy a hatékony nyári munkarendnek és a szeptemberben kapott többlettámogatásnak is köszönhetően 2009. november elejéig összesen 650 ezer kátyút szüntetett meg a közútkezelő. Amíg az időjárás engedi, a cég tovább folytatja a meleg aszfalttal történő kátyúzást, de ebből már legfeljebb csak napok vannak hátra.

A szeptemberben kapott többlettámogatásból a társaság 800 millió forintot a téli feladatok ellátására használ fel, ennek segítségével immár nagyobb biztonsággal vághat neki a télnek. „A téli üzemeltetés fedezete rendelkezésre áll. Közútkezelőként ugyanakkor örülnénk, ha enyhe és száraz tél következne, mert a nagyon hideg és csapadékos időjárás a többlettámogatás mellett is feszegetné a pénzügyi keretünket – nyilatkozta Zsupponits Jenő, a Magyar Közút vezérigazgatója. Az időjárástól függően 6-8 milliárd forintba kerül a téli üzemeltetés.

Átalakítják a közútkezelőt
Egy átlagos télen 15-20 havas és 50-60 síkos nap van, 24 órán át egyfolytában egyszer sem havazik,
és a hőmérséklet sem süllyed mínusz 8 fok alá. A cég mindig átlagos télre készül, de a rendelkezésre álló felkészült személyzet, a géppark és a sókészlet révén ennél keményebb téllel is megbirkózik.

Az utakat országszerte 5 régió 77 ügyeleti helyén figyelik – mondta el Molnár István, a társaság üzemeltetési igazgatója.

A munkát alapvetően a cég saját gépei végzik. Ezek közül 538 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket is rögzíteni lehet. Ezenkívül 130 rakodógépet, 49 hómarót és 59 saját grédert tud hadrendbe állítani a közútkezelő, valamint 142 célgépet is bérel a téli szezonban. Ha ez nem lenne elég, a társaság szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli - olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében.


Ferihegy óriás gépekkel készül

A Budapest Airport a hó- és jégeltakarító flottájának hagyományos szemléjével jelezte, innentől akár jöhet a hó és a fagyos idő Magyarországra, a főváros légiközlekedését ez nem zavarhatja meg. A közel 40 egységből álló ún. havas flottát seprő-, maró- és szórógépek alkotják. Többségük a hatalmas mérete miatt közúti forgalomban meg sem fordulhat. Az óriás hómarók a hóekék által oldalra kitolt havat képesek 30-40 méterrel „oldalra kilőni” – ez óránként akár 3-4 ezer tonna hó is lehet.

A nagyteljesítményű eszközökre azért van szükség, mert a légiközlekedés biztonsága miatt legkésőbb a hóesés kezdete után 30 perccel meg kell tisztítaniuk a két – 3000 méter, illetve 3700 méter hosszú – futópálya valamelyikét, a gurulóutakat, illetve a repülőgépek állóhelyeként szolgáló előtereket is. Lehetőség szerint egyszerre avatkoznak be mindenhol, hiszen a futópályák síkosságmentesítése mellett fontos, hogy az előterek hóval betakart felfestéseit és burkolati jeleit láthatóvá tegyék az utasszállító gépek pilótái számára.

A repülőtéren különleges szervezettséget igényel a síkosságmentesítés és a hótakarítás is. A meteorológiai előrejelzés alapján (a repülési meteorológia legpontosabb előrejelzés ma Magyarországon) általában már 30-50 perccel a tényleges havazás vagy ónos eső kezdte előtt mozgósítják a flottát. Beindítják a nagy hóeltakarító járműveket, a havas bázison elkezdődik a síkosság mentesítő anyag betöltése a szórógépekbe. Ilyenkor a havas gépek kiállnak a garázsból, és felsorakoznak a speciálisan erre kialakított dupla szélességű ún. havas bekötőúton, amelynek közvetlen kapcsolata van  futópályákkal és a gurulóút hálózattal.

A téli időszakban a Budapest Airport járműosztályának munkatársai és külsős szakemberek közel 200 fős csapata a nap 24 órájában adnak készültséget és várják a riasztást. Érdekesség, hogy miközben a havas gépek némelyike már több mint húsz éves, alig van bennük több, mint tíz-tizenötezer futott kilométer – az elmúlt évtizedek enyhe téli időjárása miatt, volt év, hogy csak egy-két napot töltöttek a gépek „éles” bevetésen. A Budapest Airport egyébként majdnem akkora havas flottát üzemeltet, mint egy-egy teljes megyei közútkezelő vállalat - olvasható a Budapest Airport Zrt. közleményében.

A soproniak a legbiztonságosabb autóvezetők
Sokkal kevesebben halnak meg útjainkon
Ha időben az autóhoz érünk, nem bilincselhetnek
Brüsszeli pénzből épül a ferihegyi utasmóló
Zöldül a ferihegyi reptér

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG