1p
KKV
Egyre több vállalkozás épít arra, hogy beszédtéma lett a sztárséfek és a Michelin-csillagos éttermek világa. Kik próbálják meglovagolni a trendet?
Egyre több vállalkozás épít arra, hogy beszédtéma lett a sztárséfek és a Michelin-csillagos éttermek világa. Bisztrók, tévéműsorok, könyvek, főzőiskolák, alapanyagboltok igyekeznek e trendre rákapcsolódni. A Figyelő összeállításából kiderül, hogyan függ össze a hírnév az étkezési üzlettel, mitől nyereséges egy étterem, s egyáltalán: milyen a gasztronómiai kultúránk

A gasztroőrület meglovagolásában segít a hírnév, és fordítva: a konyhaművészeti remekek ismertté tehetik alkotójukat. A közönség figyelmét mi sem mutatja jobban, mint hogy manapság már szakácsból is lehet híresség. A Figyelő egy példát is említ: miután Nigella Lawson, a brit konyhaistennő egy karácsonyi főzőcskézős műsorában libazsírt használt, a brit szupermarketláncok a libazsír forgalmának megduplázódásáról számoltak be. A Time magazin idei listáján például a száz legbefolyásosabb személy közé két sztárséfet is beválogattak. Ebben pedig pénz van. A trend bennünket is elért: a médiából ismert séfek magánéletét ugyanolyan érdeklődés övezi, mint a celebekét.

A Figyelő címlapsztorijából kiderül, hogy az egyik tipikus gasztrosztár életpálya az, amikor valaki már bizonyított profi  séfként, és ezután kerül a képernyőre, mint Gordon Ramsay vagy  Kovács Lázár. A képlet: szaktudás plusz egyéniség, azaz egyfelől értsen a főzéshez, másfelől legyen extrovertált, jó beszédkészségű, vicces, esetleg extrém. A másik irány külföldi képviselője a már említett Nigella Lawson, aki étteremkritikusból avanzsált celeb-konyhatündérré. Ezt a vonalat viszi idehaza Stahl Judit, aki öt évig vezette a TV2 Tények című hírműsorát, majd médiatapasztalatát váltotta gasztrokarrierre – igaz, szakképzésekkel is megtámogatva. Prokopp Dóra, aki orvosból lett tévés, majd résztulajdonosként televíziós csatornákat indított, szintén lépésről lépésre váltotta médiaismertségét gasztrokarrierre, éppen abban az időben, amikor a megnőtt az érdeklődés a főzős műsorok iránt.

A hobbiszakácsok jellemzőbb kitörési terepe ugyanakkor a blogolás. Csak magyar nyelvűből több mint 600 gasztroblog létezik, a közösség tematikus versenyekkel, találkozókkal szórakoztatja magát. A legszínvonalasabb blogok szerzői a „mainstream” médiába is betörtek, receptjeik nyomtatott magazinokban jelennek meg, többen szakácskönyvet is kiadtak, mint Fűszeres Eszter és Vrábel Krisztina. A hazai blogoszféra nagyasszonya, Mautner Zsófia sikeres brüsszeli diplomáciai karriert hagyott ott, hogy főállásban a hobbijának éljen és immár öt éve vezeti magas színvonalon a Chili & Vanilia blogot.

A közönség figyelme is hozzájárul ahhoz, hogy – Andy Vajnához hasonlóan – olyan üzletemberek is étteremnyitásra adják a fejüket, akik ettől eltérő üzletágban teremtették meg ennek anyagi alapját. Ilyen a Costes tulajdonosa, a Sziget Fesztivált szervező Gerendai Károly. Kovács Kristóf produceré a Déryné és a Mini, Jancsó Péteré, a Graboplast elnök-vezérigazgatójáé a győri Club Carat és Brigantin, Matyi Dezső, az Alexandra könyvkereskedő cég alapítója pedig Matias néven indított éttermet szintén Győrben. A TV2 két volt vezérigazgatója is belépett a gasztrobizniszbe: Tolvaly Ferenc a Chateau Visz, utóda, Kereszty Gábor az Aranyszarvas és a Két szerecsen révén.

Hívószó egy sztárséf vagy pár trendi alapanyag, ám a profit kulcsa a törzsközönség – írja a Figyelő. Ennek kialakulásához jókora indulótőke is szükséges, az első évek tetemes veszteségét finanszírozni kell. Úgy tartják, hogy egy 50 fős étteremnek havi 10 milliót kell az életben maradásért kitermelnie. Pénzt keresni az italokon, leveseken lehet, a húsételeken jellemzően alig van haszon – állítják a szakemberek.

A költségek ugyan horribilisek, de egy-egy eltalált, jól belőtt koncepciójú étterem 2–5 év alatt már nyereséget hozhat a konyhára. Ám arra vonatkozóan, hogy mennyit, becslésekre kell hagyatkozni, mert az eredménykimutatások számait többnyire – finoman szólva – kozmetikázzák. „Ha minden szabályt betartunk, akkor képtelenség nyereséget produkálni. A gasztro világában 25 százalék áfát nem lehet kigazdálkodni” – fogalmazott a Figyelő kérdésére egy fővárosi vállalkozó, aki szerint a kollégák zöme vagy nem ad számlát, vagy visszaszedi azokat. „A vendéglátás a világ minden részén a kontrollálhatatlan készpénzforgalomról szól. Annyira zártak az adórendszerek, és oly mértékben ellenőrzik a nagy tételek kifizetését, hogy az étterem mindig is része marad a feketegazdaságnak” – fogalmazott a Figyelőnek egy, az iparágat jól ismerő, névtelenséget kérő személy, akinek becslése szerint a hazai vendéglátásból származó bevételnek csak a 60 százaléka látszik a könyvekben. Tavaly ez az összeg közel 590 milliárdot tett ki.

Nyugat-Európából hozzánk is begyűrűzött a kulináris forradalom, a közízlés azonban lassan változik. Fontos mérföldkő a hazai gasztro történelemben a Molnár B. Tamás étteremkritikus által három éve közzétett, jó száz közéleti személyiség által aláírt Kulináris Charta. A kezdeményezés támogatói az étkezési kultúra általános színvonalának emelését, a jó minőségű alapanyagok használatát, a szakács- pék- és cukrászképzés korszerűsítését, az egészséges táplálkozás meghonosítását, valamint ennek kapcsán az önszerveződések megindítását tűzték ki célul. Ám számos területen akad még teendő. Az alapanyagok minősége mellett gyenge pont a szakmai képzés: a rosszabb tanulók mennek szakácsnak, akiket alulfizetett tanárok oktatnak, elavult tananyagból - olvasható a Figyelő legfrissebb számában,

Figyelő

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG