1p
KKV
Szakszervezeti konföderációk tüntettek szombaton Budapesten a "tavasz óta folyó jogalkotási gyakorlat és a munkavállalói érdekek semmibevétele miatt"
Szakszervezeti konföderációk tartottak szombaton demonstrációt a budapesti Roosevelt téren, ahol 2-3 ezren gyűltek össze az ország minden tájáról, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) valamint az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) és több kisebb érdekvédő szervezet petíciót is megfogalmazott, mellyel a szakszervezeti vezetők a rendezvényén végén elindultak a Parlament felé, hogy átadják azt a kormányfő képviselőjének.

A megingott jogbiztonság mellett a munkavállalói érdekek semmibevétele miatt is demonstráltak többek között a fehér köpenybe öltözött pedagógusok, a BKV-sok, a műszakosok, a Volán-társaságok szakszervezetei, a közgyűjtemények dolgozói, az óvodai dolgozók, a rendvédelmi szervek és a közmédia szakszervezeti képviselői. A tüntetők csalódottságuknak adtak hangot, szerintük a kormány nem teljesíti, amit ígért a választási kampányban és visszaél a kétharmados többség adta lehetőségekkel. A kisebb képviseleti szervek felszólalói rendre felemlegették, hogy az adócsökkentés csak a vagyonosabb rétegnek kedvez, hogy a 25-30 ezres tervezett közszolgálati leépítést nem tudják összeegyeztetni a kormány 1 millió új munkahelyet ígérő kommunikációjával. Többen hangoztatták, hogy a nyugdíjjárulék emelkedéséről a "fülkeforradalomban még szó sem volt", illetve, hogy a kormány a rövid távú céljai érdekében felemészti a jövőre félretett megtakarításokat. A fiatalok nevében felszólaló szakszervezeti képviselő szerint például "ezt a gazdasági helyzetet a kormány okozta", utalt a január 1-jétől életbelépő adócsökkentésre, de "az árát a kisemberek fizetik meg".

Adóváltozások hatásai az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége számításai szerint

* 127% = az szja alapja (szuperbruttó)

A köztisztviselők valamint a belügyi és rendvédelmi dolgozók hiányolták munkájuk megbecsülését és sérelmezték, hogy bárkit indoklás nélkül el lehet  a helyéről távolítani. "Vannak olyan köztisztviselők, akik 20-30 évet ledolgoztak ebben a szférában, attól függetlenül, hogy ki volt hatalmon, most egyik napról a másikra ki lehet őket rakni az utcára" - keseregtek a szakszervezetek.

A meglehetősen hideg idő ellenére az Akadémia előtti tér megtelt, rendbontás nem volt. A tüntetők fegyelmezetten hallgatták a felszólalókat, néha egy-egy buzdító közbekiabálást lehetett hallani. A szervezők által kiosztott táblák egy símaszkos ismeretlen ábrázoltak. A demonstrálók elmondásuk szerint ezzel arra 15 ezer munkavállalóra utalnak, akik "nincsenek itt, mert félnek". "Így tiltakozunk a hatalmi politizálás és a félelemkeltés ellen" - mondták el név nélkül nyilatkozva szervezők a Privátbankár.hu tudósítójának.


A tagszervezetek vezetői mellett felszólaltak a szakszervezeti "nagyágyúk" is: Borsik János, az Autonómok elnöke (képünkön, lent) illetve Pataki Péter az MSZOSZ elnöke és Varga László a SZEF első embere is. Mindnyájan  kiálltak az Alkotmánybíróság (Ab) védelme mellett, aggályosnak tartják ugyanis a tavasz óta tapasztalt a jogalkotási folyamatokat. A demokratikus keretek mellett szónokoltak és hangsúlyozták, hogy az olyan intézkedéseknél, ami a munkavállalókat érintette, ki sem kérték a dolgozókat képviselő szervezetek véleményét, nem voltak háttéregyeztetések sem. Holott törvényi kötelessége a kormánynak a munkavállalók képviselőivel egyeztetni (erre panaszkodott egy minap adott interjújában Simor András, jegybank elnök is).
 "Itt vagyunk, mert semmibe veszik jogainkat, és rólunk, nélkülünk döntenek" - hangsúlyozta Varga László, a SZEF elnöke.


"A szakszervezetek hangjára eddig nem volt kíváncsi a kormány"

Pataki szerint a megkérdezésük nélkül született döntések sértik a munkavállalók érdekeit, az emberek csalódottak, nem ezt várták a kormányzattól tavasszal. Adódott a kérdés, hogy az OÉT-tárgyalások lezárása után miért demonstrálnak mégis. Mint elmondta, "van még 690 ezer társunk, akik nem kaptam semmilyen ígéretet, csak azt, hogy nem kapnak egy fillért sem és elküldik őket". Borsik szerint a kormány nem nettó bércsökkenést ígért az embereknek. Az Autonómok elnöke nagyon reméli, hogy ez nem az első megmozdulás volt, szerinte további tüntetések is várhatóak még - ha a kormány nem változtat "a kétharmad mindenre feljogosít" politikáján.

A szakszervezetek petíciót juttattak el a miniszterelnökhöz. Ebben a jogbiztonságot és a tisztességes munka megbecsülését kérték a kormánytól, illetve azt, hogy a kampány során hangoztatott ígéreteit teljesítse kabinet. A kiáltvány emlékeztet rá, hogy bár a kormány "nem az emberek megsarcolásával akarja rendbe hozni az államháztartást", de a közszolgák 3 éve befagyasztott bértáblájához mégsem nyúlt hozzá, a nyugdíjjárulékot pedig megemelte. A szakszervezeti konföderációk sérelmezik továbbá, hogy bár a nők 40 szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek, abba nem számolják bele a szakmaszerzést és a gyereknevelés egy részét. A petíció szerint a kormány "munkajogi normákat teljesen semmibe veszi" és kiiktatja az érdemi egyeztetést a munkavállalók képviselőivel.


A konföderáció ezért többek között követeli, hogy a jogszabályalkotás ne térjen el az európai gyakorlattól, a kormány a fékek és ellensúlyok rendszeréhez ne nyúljon hozzá - kiemelik, hogy az egyéni indítványokon nyugvó alkotmánymódosítások és a "kétharmad mindenre feljogosít" politikát nem tudják elfogadni. Követelik, hogy legyen párbeszéd a munkavállalók és a kormányzat között, a kiszámítható és biztos nyugdíjrendszert, a pénztárválasztás szabadságát.

Tüntettek az egyetemisták is
Csütörtök este az egyetemisták vonultak fel, tiltakozva a kormány joggyakorlata és a jogállami keretek lebontása ellen. A "Helyzet van" civil csoportosulás szerint pártszimpátiától függetlenül védenünk kell a demokratikus értékeket. A békés hangulatú tiltakozás jelmondata az volt, hogy "Mi vagyunk az első szabad generáció, ne mi legyünk az utolsó!".
Igazságos és a megélhetést biztosító bérezést követelnek a szakszervezetek: a közszolgálati bérrendszerek minimum az inflációval megegyező emelését vegyék be a jövő évi költségvetésbe. A demonstrálók a stabil közfoglalkoztatást és az ígért egymillió új munkahelyet is számon kérték a kormányon, mely 25-30 ezres leépítést tervez a közszférában. 

A petícióval a tüntetés végén a szakszervezeti vezetők elindultak az Országház felé.  A szervezők felhívták rá a figyelmet, hogy jövő héten vasárnap a Hősök terén újabb demonstráció lesz, annak  Stabilitás Pénztárszövetség lesz a főszervezője és a nyugdíjreform ellen fognak tiltakozni.

A demonstráció rendbontás nélkül ért véget, a tömeg csendesen és lassan eloszlott, a nagy számú vidéki demonstrálók elindultak autóbuszaik irányába.A helyszínt néhány rendőr biztosította, de sehol sem kellett közbeavatkozniuk.

Úgy tudjuk, a kormány képviselői átvették délután a szakszervezetek petícióját.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG