1p
KKV
Immáron az 550 milliárd forintot is meghaladja a piacon elérhető vállalati kötvényállomány Magyarországon. Előtérbe kerültek az alternatív finanszírozási megoldások
Immáron az 550 milliárd forintot is meghaladja a piacon elérhető vállalatikötvény-állomány Magyarországon. A statisztika is jelzi, hogy az elmúlt időszakban előtérbe kerültek az alternatív finanszírozási megoldások.

A BNP Paribas elemzése szerint az egész vállalati finanszírozási kultúrában pozitív irányú elmozdulás tapasztalható hazánkban: az alternatív megoldások mellett felértékelődtek a vállalatok számára a stabilitás, a kiszámíthatóság, az együttműködés és a lojalitás értékei.

Míg a válság előtt a vállalati szféra viszonylag könnyen jutott banki hitelfinanszírozáshoz, a krízis alapvető – negatív irányú – változást hozott e tekintetben. Ebben a mind inkább mutatkozó gazdasági élénkülés sem hozott változást, és a nemzetközi kockázati környezet gyengülése sem a hitelezés fellendülésének irányában hat. Sziráki Edit, a BNP Paribas Magyarország vállalati és tranzakciós finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója szerint a magas hiteloldali finanszírozási költségek és a szemmel látható kockázatikörnyezet-romlás kettős présében a vállalatok szükségszerűen egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a belföldi tőkepiacról bevonható finanszírozásra.

Nem kevesebb, mint 230 milliárd forinttal nőtt a piacon elérhető vállalati kötvényállomány a pénzügyi válság 2008. végi kitörése óta Magyarországon, ezzel immáron 550 milliárd forint fölött jár a teljes állomány. A statisztikák is jelzik, hogy a vállalati oldalon (is) jelentősen megnőtt az alternatív finanszírozási eszközök iránti érdeklődés.



A hazai vállalati kötvényállomány (milliárd forint)

Fejlődni persze bőven van hova, a nyugati pénzügyi kultúrával összehasonlítva a kelet-közép-európai régió lemaradása számottevő. Sziráki Edit azt mondta: míg a tengerentúlon a vállalatok számára evidencia a kötvénykibocsátás, térségünkben ezek a ťkreatívabbŤ finanszírozási megoldások egyelőre gyerekcipőben járnak, ám a változás jelei már kezdenek megmutatkozni.

Ígéretes tendenciának tekinti a Budapesti Értéktőzsde, hogy a tőzsdén még nem jegyzett hazai középvállalatok közül is egyre többen sztenderdizált tőkebevonási programmal rukkolnak elő, melynek kifutási lehetőségei között van az értéktőzsdére történő bevezetés. Cikkünket az ébredező magyar cégekről itt olvashatja >>
A válság ugyanakkor nem csupán a finanszírozási források tekintetében hozott változást, hanem általában az attitűdben is – vállalati és finanszírozói oldalon egyaránt. A hangsúly a gyorsaság helyett a stabilitásra és a kiszámítható működésre helyeződött át. Előtérbe került a kockázattudatosság és a hatékonyság. További változás, hogy az érdeklődés az általános finanszírozás irányából a projektfinanszírozás irányába mozdult el.

A pénzügyi kultúra fejlődését mutatja, hogy – a válság jelentette sokk következtében – mind vállalati, mind finanszírozói oldalon egyre inkább elvárt érték a kölcsönös lojalitás is. Felértékelődött a partner pénzintézetek stabilitása és az együttműködés tanácsadói színvonala. Sziráki Edit szerint emellett új szempontok is megjelentek a finanszírozó partner kiválasztásában.

Az elmúlt évek negatív tapasztalatainak köszönhetően a szolgáltatási árakkal szemben döntő tényező lett a bankválasztásban az ügyfelek bankszámláihoz, bankkártyáihoz, készpénzkezeléséhez kapcsolódó banki szolgáltatások minősége. A kedvező kondíciók, a megbízhatóság és a stabilitás mára egyszerűen alapkövetelménnyé váltak minden vállalati ügyfél számára, a megkülönböztetést a magas hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásokkal lehet elérni, mint például a cash pool, amely azt jelenti, hogy egy cég a leányvállalatainak összes pénzét egy számlára gyűjtheti, így biztosíthatja a rendelkezésére álló pénzek leghatékonyabb kezelését, akár határokon átnyúlóan is.

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG