1p
KKV
Eladja balatoni és turisztikai cégeit a nyolc éve óriási turisztikai fejlesztéseket hirdető SCD illetve annak többségi tulajdonosa, Jászai Gellért
Eladja balatoni és turisztikai cégeit a nyolc éve óriási turisztikai fejlesztéseket hirdető SCD illetve annak többségi tulajdonosa, Jászai Gellért.

Az üzletember szerint még tavaly ősszel sem lehetett előre látni, hogy a válság következményei ennyire súlyosak lesznek, a frank ennyire elszáll - azaz a külső körülmények drasztikus romlása áll a döntés hátterében. Az SCD a jövőben Budapestre koncentrál, ingatlankezelő cégét pedig a nyáron elfogadott új törvény lehetőségét kihasználva tőzsdére viszi.

A turisztikai ágazatot - benne a Hungest Hotelsre vonatkozó vételi opcióval - egy magyar üzletemberekből álló konzorcium veszi meg, akikről egyelőre nem tudni többet, de a holdingot a mostani szándékok szerint egyben tartják, sőt, a kempingek üzemeltetésére felkérték Jászait.

Tavaly jelentették be a Hungest Hotel megvásárlását, illetve azt, hogy a láncra vonatkozó vételi opciójukat és az összes balatoni turisztikai céget, közel 20 ingatlant, kempinget, fejlesztésre váró területet egy cégbe, a Magyar Turisztikai Holdingba vonják össze.

Az üzletember az Indexnek adott interjújában elmondta: a magyar turisztika Molját építették, a termék pedig legalább félkész, de inkább 75 százalékos készültségben van. A most hiányzó 25 százalék összerakható, hozzátehető az új befektetők égisze alatt. "Amikor tavaly megtettük ezt a bejelentést, november-decemberben, bár a válság már tartott bő két éve, nem láttuk előre mi fog még történni a világgazdaságban. Bár az államháztartás, a makropálya most jó irányba állt, a reálgazdasági kilábalás késletetve jön: nincsenek jelei a belső fogyasztás növekedésének, a beruházások fellendülésének, márpedig - a most is húzó export mellett - mindez szintén elengedhetetlen a fellendüléshez."

Az SCD a Balatontourist Zrt. kivételével eladja az összes turisztikai érdekeltséget, tehát valamennyi balatoni ingatlant, a sármelléki Fly Balaton repteret, pontosabban annak üzemeltetési jogát, illetve a Hunguest Hotelsre vonatkozó opciós jogot. Hogy kinek, arról annyit árult el Jászai Gellért, hogy egy magyar befektetőkből álló konzorciumnak, a Turisztika Hungária Kft.-nek, amelyet Nagy Gábor képvisel. A vételárról azt mondta Jászai: értékén kelt el a csomag. Tavaly év végén 50 milliárdra tették az MTH vagyonát a Hunguesttel együtt, a hitelállománya bő 16 milliárd forint a mai árfolyamon.

Az Index a Balaton-projektről megjegyzi: a tervek szinte mindegyike a fiókban maradt, igazi fejlesztés végül nem is indult el, amire úgy reagált az üzletember, hogy ez így nem igaz, több milliárd forintot költöttek el a kempingek korszerűsítésére, a különböző beruházások előkészítésére. Az egész projektnek az előkészítése pedig öt éves munkába került. "Nyilván nem ez volt a terv, de reagálnunk kellett a külső körülményekre" - mondta.

Az SCD Budapesten:
V. Kerület
- Szent István tér 15. - épület rész
- Ferenciek tere 10. - Párizsi udvar
- Váci utca 36. - Klotild Palota déli épület
- Báthori utca 12. - épület
- Petőfi Sándor utca 14. - épület
- Bástya utca 1-11. - telek
- Szervita Tér 3.  - épület rész
II. Kerület
- Akadémia Park
- Hárshegyi utca 1.
Az újságíró megjegyzi: a piac is nehezen értette, honnan van pénzük a folyamatos vásárlásokra, miközben a fejlesztések még mindig nem indultak el. A találgatások közül emlékezetes, amikor a piacon többen a három betű mögött ismert magyar üzletembereket sejtettek. Most pedig újra nem tudjuk, kik állnak majd a balatoni ingatlanok mögött, és, hogy kuszaság fokozódjon, a Hunguestet eladó Leisztinger Tamás döntésének önkéntességét is sokan kétségbe vonták.

A felvetésre Jászai úgy reagált, hogy az nem igaz, hogy a Balatonnál nem voltak fejlesztéseik, sőt volt néhány tankönyvbe kívánkozó, anyagilag is nagyon sikeres tranzakciójuk. Ők voltak az egyetlen olyan cég, amelyet az OTP egy saját vállalkozásába társként bevett - a lakáslízing cég elindítása ugyanis az ő ötletén alapult. "De nem volt ennél több kapcsolatom Csányi Sándorral. Ha bárki nagy neveket sejt a cég mögött, ha igaza lenne, most aligha kéne az eladásról beszélnünk. 2011-re felépítettem két komoly iparági portfoliót. Az SCD-csoport, az ingatlanfejlesztés, melynek a fő ága eddig is Budapest volt, megy tovább, és ebben most hatékonyabbak is tudunk így lenni."

Az Országgyűlés által már megszavazott törvény értelmében Magyarországon is létrejöhetnek szitek, és az interjúból az derül ki, hogy az SCD ebben látja saját jövőjét. Jászai azt mondta: nem gondolom, hogy 30 szit lesz a budapesti tőzsdén három év múlva, mondjuk inkább három-öt társaság. Nem tudok más cégek nevében beszélni, mi elolvastuk a törvényt, ez egy jó módszer, élünk vele, és hiszem, hogy segítségével feltámadhat az egész piac.

Index.hu
Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG