TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Államadósság Kezelő Központ szerint az IMF-megállapodás előtt, a nemzetgazdasági tárca szerint inkább utána lenne érdemes devizában denominált magyar állampapírt kibocsátani. Úgy tűnik, a kibocsátó a piacot szondázza és addig ütné a vasat amíg meleg, azaz amíg tart a jegybanki pénzbőség. A minisztérium visszafogottabb.

Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, a Gazdasági Rádió reggeli műsorában megerősítette azt a múlt heti nyilatkozatát, amely szerint még az IMF/EU megállapodás előtt érdemes lehet Magyarországnak devizában denominált kötvényt kibocsátania. A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mikor, mekkora mennyiségben és ami a legfontosabb: mekkora felárral képzelik ezt el, ugyanakkor fényt derült arra, hogy az ÁKK egyértelműen bizakodó a kérdésben.

Töröcskei István a műsorban elmondta, hogy a tervet egyértelműen a bőséges likviditásra alapozzák, azaz addig szeretnének megjelenni a piacon a termékkel, amíg a jegybankok (főleg a Fed és az EKB) által nyújtott rengeteg plusz pénz hajlandó a magasabb kockázatú és hozamú eszközökbe vándorolni. A vezérigazgató utalt arra, hogy folyamatosan egyeztetnek az ÁKK állandó partnereivel (elsődleges forgalmazók, bankok), és az ő véleményük alapján fognak dönteni. A vezérigazgató szerint most kedvező a környezet, magasak a hozamaink és nagyon nagy a pénzbőség a piacon.

A vezérigazgató nem mondta ki egyértelműen, de az egyik válaszából arra lehetett következtetni, hogy elsősorban amerikai dollárban denominált kötvényeket bocsátana ki az ÁKK. Töröcskei nem bocsátkozott találgatásokba arról, mekkora mennyiségben és mekkora felárral kéne a piacra dobni az új kötvényeket. Folyamatosan arra utalt, hogy a részletek kidolgozása még hátra van, azokat elsősorban a piaci szereplők határozzák majd meg. Elképzelhető, hogy a nyilatkozattal az ÁKK szondázza a piacot, a szereplők kommentárjaiból elég jó képet kaphatnak az elvárásokról és a leendő fogadtatásról. Az alábbi grafikon a március 13-i állapotot tükrözi és azt mutatja, hogy még sosem volt ekkora mennyiségű magyar állampapír külföldiek kezében. Ennek alapján érthetőek az ÁKK-vezér tervei.

 

A Gazdasági Rádióban elhangzott interjú után nem sokkal kiadta a témában a közleményét a Nemzetgazdasági Minisztérium, ami az ÁKK vezérigazgatójánál óvatosabban fogalmazott. A tárca szerint az IMF/EU-megállapodás birtokában lehet a legkedvezőbb feltételeket elérnie Magyarországnak egy devizakötvény-kibocsátáshoz. A minisztérium közleményében az áll, hogy elkötelezett a hiteltárgyalások mielőbbi megkezdése mellett. Hozzátették, hogy ezt a kormány többször és hangsúlyosan kinyilvánította, és már számos lépést meg is tett ennek érdekében.

Az NGM Nádor téri épülete

A közleményben ez áll: "Természetesen az EU/IMF képviselőivel folytatott folyamatos egyeztetések mellett az ÁKK-val és a velük együttműködő nemzetközi és hazai bankokkal együtt figyelemmel kísérjük a piaci folyamatokat annak érdekében, hogy a megállapodás birtokában a lehető legkedvezőbb feltételek mellett tudjunk kilépni a piacra". Megjegyzik, hogy az államháztartás finanszírozása stabil, az Államadósság Kezelő Központ által elkészített és időarányosan sikeresen végrehajtott finanszírozási terv szerint biztosított.

A lehetséges kibocsátás időpontjáról tehát eltér a szaktárca és az ÁKK véleménye. Úgy tűnik a kormány nem annyira biztos a sikerben, illetve abban, hogy meddig húzódnak a tárgyalások, miközben a kibocsátó éppen a kormányzati kommunikációra alapozza a siker megelőlegezését. Elemzők szerint egyrészt veszélyes lehet egy kibocsátás a megállapodás előtt, hiszen a hangulat rendkívül ingatag és ha éppen romlik, akkor drasztikusan felverhetik a hozamokat, másrészt ha tényleg jó állapotában éri a piacokat egy ilyen aukció, abból jól jöhet ki az ország, hiszen csökkenő hozamok mellett csökken az államadósság finanszírozásának a költsége is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Friss
hírlevél