<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az állampapírhozamokat sokféle tényező befolyásolja a jegybanki alapkamattól gazdasági, gazdaságpolitikai híreken keresztül a külföldi és belföldi nagybefektetők hangulatáig és kénye-kedvéig. A lakossági befektetők eközben szinte burokban születtek: számukra sokkal stabilabb és jelenleg nagyon kedvező feltételeket kínálnak.

Dinamikusan nő a lakosság kezében levő állampapírok állománya, egyre többen gondolkozhatnak el azon, mi is befolyásolja az állampapír-befektetéseik hozamát, mire számíthatnak. Egyfelől az állampapírok kapcsán azok biztonságáról hallanak sokat, másrészt pedig a napi gazdasági hírek tele vannak olyan címekkel, mint például „A spanyol kötvényhozamok küldték padlóra Európát”, vagy „Alig volt vevő a kincstárjegyekre az aukción”.

Szabad piacon szabad árfolyamok

A kettősség abból adódik, hogy az államok a legjobb adósok közé tartoznak, így az állampapírok visszafizetése – extrém esetektől eltekintve, mint nemrég Görögországban – nagyon nagy valószínűségű, rendszerint nagyobb, mint a legtöbb más gazdasági szereplőé (bankok, vállalatok, önkormányzatok). Ugyanakkor az állampapírok értékpapírok, amelyek többségének – általában éppen néhány lakossági papírtól eltekintve – árfolyama szabadon változhat lejárat előtt. Így a futamidő alatt a kereslet és a kínálat, a piaci szereplők jövőbeli várakozásai szerint ingadozik a pillanatnyi értéke.

 

Azt azonban, aki egyszer megvásárol vagy lejegyez egy állampapírt az akkori fix hozammal, majd lejáratig megtartja azt, nem érik meglepetések. A papír lejár, és kifizeti azt, amit az eredeti feltételek szerint ki kell fizetnie. A vásárláskori hozam – fix kamatozású papírok esetében – már nem változik. Változás akkor van, ha lejárat előtt akarunk, vagy kényszerülünk megszabadulni befektetésünktől, és eközben a piac is változik.

 

Apró pici rezdülések is vannak

Az, hogy milyen hozammal ad valaki kölcsön a magyar államnak, vagy milyen hozammal veszik meg az állampapírjait, nagyrészt piaci folyamatok során dől el. A diszkont kincstárjegyeket és államkötvényeket először intézményi befektetők számára értékesítik aukciókon, ahol a vevők egymásra licitálnak, így alakul ki egy ár. Szinte nincs is két egyforma aukció, két egyforma nap, az árak, az eladott mennyiségek majdnem minden alkalommal mások és mások.

Ezután az úgynevezett másodlagos piacon – korábban inkább a tőzsdén, manapság inkább tőzsdén kívüli elektronikus kereskedési rendszeren – adják-veszik az értékpapírokat, nagyon hasonlóan a részvényekhez. Szintúgy a részvénypiachoz hasonlóan másodpercnyi pontosságú információk, hírek is képesek befolyásolni az árakat, de hosszú távú trendek, illetve masszív fundamentális tényezők is.

Az alapkamatot, a banki kamatot vagy az inflációt figyeljük?

Az egyik ilyen fontos tényező a jegybanki alapkamat. Ez a mutató ugyanis többek között azt is jelenti, hogy olyan kamat mellett a Magyar Nemzeti Bank elfogad pénzeket  a piaci szereplőktől. Ha pedig évi hét százalékos kamattal el lehet helyezni nála két hetes betétet, akkor nagy valószínűséggel nem érdemes például öt százalékos hozammal rövid lejáratú állampapírt venni. (Az alapkamat változásával, csökkenésével kapcsolatos várakozások azonban beépülnek a hozamokba, így jelenleg, augusztus közepén is évi hét százalék alatt van a legrövidebb állampapírok hozama.) Az alapkamat főleg a rövid futamidejű hozamokra hat, a hosszabb kötvényekre egyre kevésbé.

A belföldi befektetőket orientálhatja az infláció szintje is Ha a – jövőben várható – infláció például öt százalék, és csak 5,5 százalékos hozammal tudnánk értékpapírt vásárolni, amiből még 16 százalék kamatadó is lejön, akkor pénzünk csak veszít értékéből. Ilyenkor magasabb kamatozású befektetést kereshetünk, vagy elkölthetjük a pénzünket. Nagyon fontos az is, hogy a fontosabb konkurens befektetési formák – leginkább a betétbiztosítás által biztosított bankbetétek, akciós betétek – kamata hogyan alakul, mert ha magasabb az állampapírokénál, inkább oda megy a megtakarítások egy része.

Külföldről nézve minden relatív

Régi államkötvény részlete

A külföldi befektetők számára már sokkal fontosabb a hozamkülönbözet (spread), ami a külföldi állampapírok és a hazai állampapírok hozama között fennáll. Most, hogy a legkisebb kockázatúnak tartott államok (Németország, Dánia, USA stb.) állampapír-hozamai évi 1-2 százalékra süllyedtek - a legrövidebbeké néha még negatív is lehet - a magyar állampapírok évi 7,0-7,5 százalék körüli hozama vonzó, a külföldi befektetők állampapír-állománya az idén már sokat emelkedett.

Ez a hozamkülönbözet is relatív azonban, attól is függ a vonzereje, hogy az országnak mekkora kockázatokat tulajdonítanak, illetve más országokban mekkora felárat kínálnak az állampapírok milyen kockázatok mellett. Ezért is emlegették sokszor a magyarországi IMF-tárgyalásokat, amelyek közeledtével, majd elkezdődésével párhuzamosan erősödött a forint és csökkentek az állampapír-hozamok .

Előnyt kaptak a hazai kisbefektetők

A hozamainkat nagymértékben befolyásolhatják az európai adósságválság fejleményei és a külföldi befektetők általános kockázatvállalási hajlandósága is. Hogy mikor melyik tényező jelentősebb, azt nagyon nehéz megítélni, erre utal az is, hogy a lengyel zloty változatlanul nagymértékben együtt mozog a hazai fizetőeszközzel.

A magyar kisbefektetők az utóbbi időben nagymértékben védve voltak ezektől a piaci mozgásoktól, elsősorban több éves fix kamatozású államkötvények és diszkont kincstárjegyek vásárlásánál vannak ennek kitéve. A kifejezetten számukra kínált lakossági állampapírok, mint a Kamatozó Kincstárjegy (évi 7,5 százalék), Féléves Kincstárjegy (7,0), Kincstári Takarékjegy I. (7,25) és II. (7,5) kamatát a kibocsátó hosszú időn keresztül stabilan tartja, ráadásul időnként magasabban, mint amit az intézményi befektetők az utóbbi időben elérhettek a másodpiacon. Az inflációkövető (Prémium) államkötények kamata az inflációtól függ, és egyes sorozatoknál az évi 9,5 százalékot is eléri.

Lejárat előtti eladásnál azonban a vételi árfolyamok alacsonyabbak, lakossági értékpapíroknál is fel kell áldozni hozunk egy részét, a különböző sorozatoknál különböző mértékben. Érdemes tehát olyan futamidejű papírokat választani, amelyeket biztosan meg tudunk tartani a lejáratig.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Ez most a három legjobb állampapír
Eidenpenz József | 2023. január 24. 05:47
Nagyon bejön a 16 százalékos forintkamat az embereknek, 107 milliárd forinttal ugrott meg egy hét alatt a PMÁP-kötvények értékesítése. Nagyon izgalmas lehet a folytatás is, a prognózisok alapján lehet olyan év, amikor a papír 19,5 százalékos kamatot fizet majd, miközben az infláció már csökken. De vannak, akik emellett eurós és dolláros kötvényt is ajánlanak.
Állampapír / Kötvény Mától lehet venni az új, trükkös állampapírt 16 százalékos kamattal
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 09:03
Megjelent a palettán a 16 százalékos kamatozású állampapír-sorozat.
Állampapír / Kötvény Megvan, mi a trükkje az új lakossági államkötvénynek
Eidenpenz József | 2023. január 17. 05:47
A vártnál kedvezőbb, de így is EU-rekorder inflációs adat után tisztábban látunk, hogy mennyit fizetnek az inflációkövető lakossági kötvények. Amelyekből új sorozatokat bocsátanak ki csütörtöktől, nagyon hasonló feltételekkel, de egy kis trükköt csak elrejtettek a konstrukcióban. Tartják magukat a diszkontkincstárjegyek hozamai 13 százalék felett.
Állampapír / Kötvény Egy százalékponttal megugrott a kisbefektetők új kedvencének hozama
Eidenpenz József | 2023. január 11. 05:47
A legrövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyek, amelyek mostanában sok kisbefektető számára is vonzóvá váltak, egy százalékponttal többet fizetnek, mint decemberben. Megugrott a Bónusz kötvény kamata, március 30-án az évi 14,60 százalék időarányos részét fizeti. De a Prémium-kötvények még ezt is felülmúlhatják. Ez történt az állampapírpiacon az ünnepek alatt.
Állampapír / Kötvény 4,25 milliárd dollárnyi devizaadósságot vett fel a kormány
Privátbankár.hu | 2023. január 5. 09:50
Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben - derül ki Varga Mihály csütörtöki Facebook-posztjából.
Állampapír / Kötvény Már 16 százalékos kamatot is lehet kapni egy állampapírral – itt a lista a legjobbakról
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 15:25
Az elmúlt években jelentősen megemelték az állampapírok kamatát, és az inflációkövető állampapírok kamata is kiemelkedően magas a jelentős pénzromlás miatt. Milyen állampapírok közül választhatunk? A money.hu összeállítása.
Állampapír / Kötvény Megnyugodott az állampapírpiac, de még bőven kétszámjegyű kamatokat lehet kapni
Eidenpenz József | 2022. december 17. 14:41
Egy újabb izgalmas hét után erősödött a forint, és főleg a hosszú futamidejű állampapírok hozamai csökkentek. A rövid oldalon még mindig találni 13 és 14 százalék közötti fix hozamokat. Ennél sokkal többet fizethetnek azonban az inflációkövető államkötvények a következő mintegy két évben.
Állampapír / Kötvény Bukni akar? Akkor megint ne csináljon semmit!
Privátbankár.hu | 2022. december 12. 16:54
Bár az utóbbi egy év inflációja nagyon magas volt, a következő egy évben mérséklődés várható. A becslések alapján egyes államkötvények így könnyen túlszárnyalhatják a következő egy és két év inflációs adatát. A legrosszabb választás pedig készpénzt tartani, vagyis egyáltalán nem befektetni. (Hangfelvétellel.)
Állampapír / Kötvény Mit várhatunk az inflációkövető kötvényektől a jókora pénzromlás után?
Eidenpenz József | 2022. december 10. 12:50
Az inflációs adat megint meglepően rossz lett, az elemzők sorban felfelé módosítják becsléseiket. Ez a megtakarítóknak rossz, de legalább az inflációkövető államkötvények kamatát is emeli. A fix kamatú állampapírok hozamai megint nagyot ugrottak a héten, így egyes diszkont kincstárjegyek már megközelítik az évi 14 százalékot.
Állampapír / Kötvény Ugrik a kamat egyes állampapíroknál
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:13
Közbe lépett az ÁKK.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG