BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 10. 17:12

Csaknem 50 ember életét veszélyeztette az a fegyveres, aki az egyik legnagyobb zsidó ünnepen próbált behatolni a kelet-németországi Halle zsinagógájába.

Frank-Walter Steinmeier államfő a merénylet helyszínén (Kép: MTI/EPA/Filip Singer)

Mivel ez nem sikerült, a 27 éves német férfi a közelben két embert lelőtt és legalább kettőt súlyosan megsebesített, mire elfogták.

A rendőrség különleges erők bevonásával, útlezárásokkal, a vasúti közlekedés és a határállomások ellenőrzésével kereste a tetteseket. Tájékoztásuk szerint szélsőjobboldali nézeteket valló emberről van szó. Mintegy 50 ember életét veszélyeztette, amikor az egyik legnagyobb zsidó ünnepen próbált behatolni a zsinagógába. A rendőrség, amely nem tudta, egyetlen merénylő volt-e, az esti órákig a házakban maradásra szólította fel a város lakosságát.

Az ügy annál nagyobb hazai és nemzetközi feltűnést keltett, mivel a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) mind nagyobb szerepet játszik az országos és a tartományi politikában. CDU-politikusok most azzal vádolták azt a pártot, hogy tevékenységével ösztönzi az ilyen megnyilvánulásokat.

Az ügy kivizsgálását az NSZK főügyésze vonta magához és ugyancsak jelezte: valószínű a merénylet szélsőjobboldali háttere. Angela Merkel kancellár még aznap egy berlini zsinagógában vett részt szolidaritási ünnepségen és más német városokban is voltak ilyen rendezvények.

A ZDF közszolgálati adó kommentárjában kiemelte: „Drasztikusan emelkedik a rasszista erőszak-cselekmények száma, jelentősen szaporodnak az antiszemita megnyilvánulások. Tanúi vagyunk fenyegetéseknek, gyűlöletkeltésnek, támadásoknak az interneten, de fizikai merényleteknek is.” Emlékezetes, hogy júniusban egy ugyancsak szélsőjobboldali orvlövész agyonlőtte Walter Lübckét, az ismert, kereszténydemokrata köztisztviselőt, aki kiállt a menekültek ügye mellett.

Az AfD-nek a volt NDK területén van sok támogatója, így Hallében is.

A németországi zsidók szervezetének vezetője bírálta a rendőrséget, amiért – az ország más városainak gyakorlatával ellentétben – az ünnepnapon nem adott őrséget a zsinagógához.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
Friss
hírlevél