4p

Külföldről kaptak támogatást.

A járványhelyzet lanyhulásával a kormányközeli média figyelme újra a migránspolitika felé fordul, ezzel összefüggésben pedig Soros György neve is mind gyakrabban bukkan fel a hírekben. A magyar származású amerikai üzletember társadalmi tevékenysége régóta idegesíti az Orbán-kormányt, számos eszközzel próbálták már visszaszorítani a hozzá kapcsolt szervezetek működését - írja laptársunk, az Mfor.hu.

Soros György, a rettegett
Soros György, a rettegett

Ezek sorába illik a külföldről támogatott civil szervezetek nyilvántartásba vételi kötelezettsége, amit a köznyelv csak Soros-listának hív. Erre a listára kerülnek a törvény erejénél fogva azok a szervezetek, amelyekhez több mint 7,2 millió forintnak megfelelő támogatás érkezik az adott adóévben külföldről.

A klinikai alapítványt is kilistázták

Mint már többször beszámoltunk róla, a lista folyamatosan bővült az elmúlt években, 121, majd 134 szervezet volt kénytelen nyilvántartásba venni magát. Köztük olyanok, mint a Magyar Autóklub, vagy a Magyar Vöröskereszt, de érdemes megemlíteni a Magyar Zsonglőr Egyesületet is.

Jelenleg 157 civil szervezet szerepel a külföldről támogatottak listáján. Az újabban felkerültek közé tartozik a Semmelweis Egyetemhez tartozó Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának alapítványa, a NÉKÁM is. Az alapítvány a céljai közt a klinikán zajló gyógyítási, kutatási, oktatási és innovációs tevékenységek feltételeinek javítását, hiányzó profilok megteremtését, az ingóságok és ingatlanok felújítását, fejlesztését, a fiatal orvosok hazai és külföldi képzésének elősegítését, a betegellátás minőségének javítását jelölte meg.

Az alapítvány közhasznúságú jelentése szerint 2019-ben 48 290 000 forint bevételük keletkezett és 24 884 000 forint volt a ráfordítások összege. A jelentés megállapítja továbbá, hogy az alapítvány támogatásában részesült összesen közel 30 ezer beteg.

A bevételeken belül 20,6 millió forintot tettek ki a támogatások, ideértve a külföldről érkezőket is. Támogatás érkezett egyebek mellett a svédországi Lund Egyetemtől, a Regional Meeting Department of Dermatology-tól (USA), illetve az European Academy of Dermatology-tól.

Meglehet, hamarosan a NÉKÁM, de a többi szervezet is lekerül erről a listáról. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanis ez az eljárás nem egyeztethető össze az uniós joggal, ezért kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet indítottak. A bizottság szerint a civlleket listába szedésre kötelető törvény sérti a tőke szabad mozgásának elvét valamint egyes, az Európai Unió Alapjogi Chartája („Charta”) által védelmezett alapvető jogokat: a magánélet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot és az egyesülés szabadságához való jogot.

Ezt az álláspontot erősítette meg idén januárban az Európai Bíróság főtanácsnoka, Manuel Campos Sánchez-Bordona, aki azt javasolta a testületnek, hogy állapítsa meg: a vitatott magyar szabályozás indokolatlanul korlátozza a tőke szabad mozgását, mivel olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a Charta által védett alapvető jogokba történő igazolatlan beavatkozással járnak a magánélet, a személyes adatok védelme és az egyesülési szabadság tekintetében.

A főtanácsnok véleménye ugyan nem köti a bíróságot, de a gyakorlat szerint az esetek jó részében annak megfelelő döntés születik az ügyekben. Ha így lesz ebben az esetben is, akkor a magyar kormánynak muszáj lesz módosítania a törvényt - bár ez sem lesz könnyű menet, mert az idén januári főtanácsnoki közleményt úgy kommentálták a Fidesz köreiben, hogy kitartanak "a külföldről finanszírozott Soros-szervezetek" átláthatóságát célzó törvény mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG