BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. szeptember 13. 13:18

A CIA azért sem tudta megakadályozni az ikertornyok elleni merényletet, mert munkatársainak nagy része nem volt tájékozott a másfajta gondolkodásról.

Az ikertornyok helyén épült New York-i One World Trade Center (MTI/AP/Julio Cortez)

A BBC elemzése szerint az amerikai hírszerzés hagyományosan abból a társadalmi rétegből választja ki munkatársait, amelyhez vezetői tartoznak: a nagy többség fehér, protestáns, a felső- vagy középosztályból származó férfi.

Azok kétségkívül kiváló képességűek, a rendkívül szigorú felvételi vizsgák és vizsgálatok után 20,000 jelentkezőből egyet vesznek fel. Ugyanakkor egészen a 80-as évekig nem alkalmaztak etnikai kisebbséghez tartozókat. Ez a kiválasztás pedig azt jelentette, hogy a hírszerzés nem érzékelt jelenségeket, amelyeket érzékelniük kellett volna.

Így például Oszama bin Ladenről annyit tudtak, hogy barlangban élő, kezdetleges ember és nem tudták, hogy tudatosan választott, Mohamed prófétát utánzó életmódjával mekkora hatást tudott gyakorolni a muszlimokra. A „primitív” barlanglakónak 2000-re mintegy húszezres tábora lett, többnyire felsőfokú műszaki végzettségű fiatal muszlimokból.

A CIA elemzői abban az időben nem számoltak nagyobb terrorista támadással és nem tartottak Ladentől. Elmulasztották, hogy behatoljanak ügynökeikkel az al-Kaidába, nem figyelmeztettek a közelgő veszélyre. Azért sem, mert a CIA kiegyensúlyozott körülmények között felnőtt munkatársainak semmi tapasztalata nem volt arról, hogyan radikalizálódhatnak nehéz körülmények közé kerülő fiatalok.

A hírszerzés a 2001-es merényletet követően tett lépéseket, hogy megfelelően bővítse gárdáját, de az erre vonatkozó 2015-ös belső jelentés is elégtelennek minősítette a változásokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél