<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Putyin és Kadirov mára politikai szimbiózisban élnek. A brutális martalócok bevetése mindenekelőtt pszichológiai nyomásgyakorlásnak számít az ukránok ellen. Káncz Csaba jegyzete.

Szír és libanoni harcosok érkeznek hamarosan Moszkva meghívására az ukrán városi harcokra. De nem ők lesznek az első muszlim katonák, akik a Kreml zászlaja alatt segítik az inváziót.

A háború kezdete óta a csecsen erők integráns részei Putyin terveinek. Nyugati hírszerzők megerősítették, hogy csecsen fejvadászok már a konfliktus elején utasítást kaptak vezető ukrán politikusok likvidálására, de a művelet sikertelen lett.

De ki az a Ramzan Kadirov?

Mielőtt a Csecsen Köztársaság feje lett 2007-ben, a 45 éves Ramzan Kadirov vezérőrnagy több szerepet is betöltött. Volt apjának – Ahmad Kadirov volt csecsen elnöknek – a testőre és sofőrje, aztán végül a kis köztársaság miniszterelnöke.

Ramzan Kadirov, Putyin jóbarátja. Fotó: DepositphotosRamzan Kadirov, Putyin jóbarátja. Fotó: Depositphotos

De a folyamatos és legfontosabb szerepe mind a mai napig az, hogy Putyin elnök egyik leghűségesebb támogatója.

Apja 2004-es meggyilkolása után kapta első kormányzati vezetői pozícióját, mint miniszterelnök-helyettes. Általános vélemény szerint Putyin ekkor adhatott neki teljeskörű felhatalmazást a csecsen önállósági mozgalom leverésére és az önkényuralom bevezetésére. 

Cserébe az orosz kormány jelentős anyagi támogatást nyújtott a padlón lévő gazdaság és ország újjáépítésére, amit Kadirov vezényelt. Három évvel később Putyin Csecsenföld elnökévé nevezte ki.  A „The New Yorker” beszámolója szerint napjainkban a csecsenföldi központi költségvetés bevételeinek 85 százaléka származik az orosz kormányzattól.

Mióta bevezette az egyeduralmat, Kadirov személyi kultuszt is kiépített Csecsenföldön. A fővárosban, Groznij szívében található a Kadirov Mecset, kőhajításnyira a Kadirov-tértől. A propaganda és a megfélemlítés jelentik hatalmának két fő oszlopát és aki kellemetlen kérdéseket tesz föl, az hamar alulról szagolhatja az ibolyát.  

Kik azok a „Kadirovisták”?

Az apjától örökölt felelősségek egyike volt a „Kadirovisták” feletti ellenőrzés. Ezt az 1994-es Első Csecsen Háború kitörése után alapították, amely az első időszakban csecsen szeparatista milicistákból állt, akik az idős Kadirov személyes hadseregének feladatát látták el. Ekkor még az orosz haderő ellen harcoltak és le is győzték azt.

Miután az idős Kadirov az oroszok mellé állt az 1999-es Második Csecsen Háborúban, ez a milícia elkezdte legyilkolni mind a szeparatistákat, mind a dzsihadistákat és egy valódi államrendőrséggé vált. Amikor Ramzan 2004-ben a parancsnokuk lett, egy részük beintegrálódott az orosz biztonsági szervekbe, modern fegyvereket kaptak és Moszkva hivatalosan elismerte őket, mint bűnüldöző szerv.

2016-ban aztán névleg az újonnan alakult Orosz Nemzeti Gárda parancsnoksága alá kerültek, de Kadirov közvetlen hatalmat gyakorol a mai napig felettük. A Kadirovisták napi szinten hajtanak végre emberrablást, kínzást, gyilkosságot - beleértve a Kadirov kritikusai ellen külföldön végrehajtott gyilkosságokat.  

A Krím 2014-es annexiójának előestéjén Kadirov Kelet-Ukrajnába vezényelte belügyi csapatait.  Később ezt letagadta, azt állítva, hogy tudomása nélkül utaztak a Kadirovisták a Donyec-medencébe. Ezzel csak megerősítette Putyin narratíváját, miszerint „ellenőrizetlen” önkéntesek harcolnak orosz oldalról. Holott valójában szerte Csecsenföldön verbuváló központokat állítottak fel önkéntesek toborzására és zaklatták azokat, akik nem jelentkeztek.

A csecsenek Ukrajnában

A mostani háborúban ezeknek a brutális martalócoknak a bevetése mindenekelőtt pszichológiai nyomásgyakorlásnak számít az ukránok ellen. Az orosz állami média ezért olyan képeket mutatott, amelyeken a csecsen harcosok Dél-Ukrajnában gyülekeznek, és a likvidálásra kijelölt személyek nevét és fényképét nyújtják át nekik. 

Putyin és Kadirov mára politikai és biztonsági szimbiózisban élnek. Mindketten központosított, autokrata hatalmat gyakorolnak és bármilyen disszidens hangot kíméletlenül meg tudnak torolni.

A Kadirovisták jelenléte Ukrajnában azt mutatja, hogy a Kreml városi gerillaharcokra készül. A csecsenek nemcsak a helyi ukrán ellenállás leküzdésére lehetnek hasznosak, hanem a morálisan gyenge orosz csapatok megfegyelmezésére is.

De a Kadirovisták elkötelezettségéről szőtt legenda szétoszolhat, ha az ukrán háború elhúzódik és tovább nő az orosz – beleértve a csecsen – megszállók halottainak száma. A Kadirovisták ráadásul gyengén integrálódnak az orosz hadigépezetbe, amely amúgy is logisztikai és kommunikációs problémákkal küszködik. Egy még véresebb forgatókönyv megvalósulása esetén a csecsenek akár ki is farolhatnak ebből a rosszul megtervezett intervencióból.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG