<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az eddig végrehajtott 2,75 százalékpontnyi kamatcsökkentés után most már valószínűleg közeledik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusának vége - vélekedtek a 0,25 százalékpontos újabb kamatcsökkentés keddi bejelentése után londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza a kamatdöntést kommentálva kiemelte, hogy "biztató jelek" vallanak a magyar gazdaság teljesítményének javulására, amihez a legfőbb exportpiacnak számító német gazdaság erősödése adja a hajtóerőt.

Mindeközben a magyarországi reálkamatok történelmi mélységekhez közelítenek, tükrözve az eddig végrehajtott jegybanki kamatcsökkentés mértékét.

A Capital Economics a magyar gazdaság kilábalásának folytatódását várja, bár azzal is számol, hogy ennek üteme lassú lesz. Ez azt jelenti, hogy a monetáris döntéshozókra az eddigieknél kisebb kamatcsökkentési nyomás nehezedik, bár az MNB nyilván fenn akarja tartani a laza monetáris kondíciókat a gazdasági növekedés támogatása végett - fejtegette Jackson.

A szakértő szerint az, hogy mennyire lazán lehet tartani a pénzügypolitikát, a még mindig magas devizaadósság-teher miatt, a külső finanszírozási környezettől függ. A Capital Ecomomics vezető londoni elemzője szerint ebből a szempontból az euróövezeti fejlemények fontosabbak Magyarország számára, mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának minap kilátásba helyezett visszafogása.

Jackson ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a Fed likviditásinjekciójának csökkentéséről szóló hírek utáni felzárkózó piaci eladási hullám közepette a magyar befektetési eszközök viszonylag jól teljesítettek.

Az elemző felidézte, hogy a Capital Economics eddigi előrejelzése az euróövezeti válság idei második félévi fellángolását valószínűsítette. A cég most sem gondolja úgy, hogy az euróválság véget ért, a valutaunió recessziója azonban valamelyest enyhülni látszik, és az összeomlás "azonnali kockázata" múlóban van.

Nem kell majd megtámogatni a forintot?

Mindezek alapján csökkent annak a kockázata is, hogy az MNB a monetáris politika szigorítására kényszerül a tőkebeáramlás támogatása és a forint alátámasztása végett. Ezért a Capital Economics kivette a Magyarországra érvényben tartott előrejelzéséből azt a prognózist, amely idei MNB-kamatemelést valószínűsített - közölte Jackson.

Az elemző szerint a ház jelenlegi várakozása az, hogy a magyar jegybank még egy kamatcsökkentést végrehajt, és az utána következő időszakban az így elért 4,00 százalékon hagyja alapkamatát.

A 4cast nevű londoni pénzügyi elemzőcég felzárkózó piacokra szakosodott szakértői ennél valamivel tovább, 3,75 százalékos alapkamat eléréséig folytatódó enyhítési ciklust jósoltak a keddi kamatcsökkentés utáni értékelésükben. Hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy a monetáris tanács keddi közleményének hangvétele óvatosabb lett ugyan a korábbiakkal összevetve, a testület alapállása azonban továbbra is enyhítésre hajló.

A ház szakelemzői szerint a kamatdöntés utáni közlemény továbbra is nagyobb enyhítési hajlamra vall, mint a jelenlegi kamatpiaci határidős árazások, amelyek azt mutatják, hogy a piaci szereplők a következő hónapokra nem várnak további MNB-kamatcsökkentést.

A 4cast elemzői kiemelték, hogy az árazások alapján a piac már a keddi kamatdöntés előtt is csak 50-70 százalékos eséllyel várta az újabb kamatcsökkentést, ami jóval elmaradt az elemzői konszenzus sugallta esélytől.

Kedden jelentősen csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége, amely az előző napi londoni jegyzésben még idei eddigi csúcspontja közelében járt.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég kimutatása szerint a magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a 365 bázispontos előző esti záró után 340 bázispont környékén mozgott a keddi londoni kereskedés késői szakaszában.

A keddre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 340 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon; ez egy nap alatt 25 ezer eurós árfolyamcsökkenés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
Makro / Külgazdaság Újabb törvényjavaslatok az EU-s pénzekért: új hatóságot javasol a kormány a korrupció ellen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:17
Péntek este benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is, a hétfőn beterjesztett első csomagját követően, amivel az Európai Bizottság követelményeinek próbál eleget tenni, hogy megkaphassa az uniós költségvetésből járó eurómilliárdokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG