<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A beruházások növekedési ütemének fokozatos lassulására számítanak az elemzők. A magas bázis mellett van, aki az állami beruházások lassulását említi, mások inkább arra hívják fel a figyelmet: a versenyszférában fogták vissza igazán magukat a cégek. Meglepetés mindenesetre nincs.

A KSH pénteki közlése szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene a harmadik negyedévben 16,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Részletek >>

Várható volt a lassulás

Barczel Vivien, az Erste elemzője szerint az adatok a piaci várakozásnak megfelelően alakultak, az állami beruházások lassulásának és az előző évi magas bázisnak köszönhetően várható volt a beruházások visszafogottabb növekedési üteme.

Az elemző úgy véli, hogy az uniós támogatások kifutásával és az autógyárak kapacitásbővítéseinek befejeződésével további lassulásra, idén éves átlagban 10 százalékra, míg 2015-ben már csak 4 százalékra mérséklődik a beruházások növekedési üteme.

Magas bázis, kifutó autóipari beruházások

Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: még mindig dinamikusan bővülnek a beruházások, az előző negyedévek 20 százalék fölötti növekedési ütemeihez képest azonban további lassulás látható. A szakértő szerint az adatok arra utalnak, hogy - mint a gazdaság egészében - a beruházásoknál is mérséklődik a növekedési ütem, ami részben a magasabb bázisokkal, részben az autóipari beruházások lecsengésével magyarázható.

Hozzáfűzte, hogy a beruházások növekedésének lassulása ellenére még mindig viszonylag erős dinamika látható, ami a vártnál magasabb, 3,2 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedésben is tükröződött. Az adat ilyen módon illeszkedik a gazdaság teljesítményéről kialakult eddigi képbe - jegyezte meg az elemző.

A vállalatok fékeznek

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában azt emelte ki, hogy a harmadik negyedévi lassulásért elsősorban a versenyszféra okolható, ahol az első negyedévben még 27, a másodikban 24 százalékkal növekedtek a beruházások, míg a harmadik negyedévben csak 12 százalékos emelkedést mutat a statisztika.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint békére szólított az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:42
A miniszter Lengyelországban van az EBESZ ülésén.  
Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG