<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A beruházások növekedési ütemének fokozatos lassulására számítanak az elemzők. A magas bázis mellett van, aki az állami beruházások lassulását említi, mások inkább arra hívják fel a figyelmet: a versenyszférában fogták vissza igazán magukat a cégek. Meglepetés mindenesetre nincs.

A KSH pénteki közlése szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene a harmadik negyedévben 16,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Részletek >>

Várható volt a lassulás

Barczel Vivien, az Erste elemzője szerint az adatok a piaci várakozásnak megfelelően alakultak, az állami beruházások lassulásának és az előző évi magas bázisnak köszönhetően várható volt a beruházások visszafogottabb növekedési üteme.

Az elemző úgy véli, hogy az uniós támogatások kifutásával és az autógyárak kapacitásbővítéseinek befejeződésével további lassulásra, idén éves átlagban 10 százalékra, míg 2015-ben már csak 4 százalékra mérséklődik a beruházások növekedési üteme.

Magas bázis, kifutó autóipari beruházások

Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: még mindig dinamikusan bővülnek a beruházások, az előző negyedévek 20 százalék fölötti növekedési ütemeihez képest azonban további lassulás látható. A szakértő szerint az adatok arra utalnak, hogy - mint a gazdaság egészében - a beruházásoknál is mérséklődik a növekedési ütem, ami részben a magasabb bázisokkal, részben az autóipari beruházások lecsengésével magyarázható.

Hozzáfűzte, hogy a beruházások növekedésének lassulása ellenére még mindig viszonylag erős dinamika látható, ami a vártnál magasabb, 3,2 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedésben is tükröződött. Az adat ilyen módon illeszkedik a gazdaság teljesítményéről kialakult eddigi képbe - jegyezte meg az elemző.

A vállalatok fékeznek

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában azt emelte ki, hogy a harmadik negyedévi lassulásért elsősorban a versenyszféra okolható, ahol az első negyedévben még 27, a másodikban 24 százalékkal növekedtek a beruházások, míg a harmadik negyedévben csak 12 százalékos emelkedést mutat a statisztika.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG