<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Száz éve nem láttunk ilyen koncentrált kivándorlási hullámot. Főként fiatalok és jól képzettek mennek külföldre, és viszik magukkal az üzletüket is.

Többszázezer szakember hagyja el Oroszországot, nagyrészük fiatal és tanult, közöttük sokan tehetséges üzletemberek és IT-szakemberek, ez pedig az orosz gazdaság további nehézségeihez fog vezetni, jelenti a The Wall Street Journal.

Putyin otthon tartaná őket, de elmennek

A távozók között nemcsak IT-sok, hanem tudósok, bankárok, orvosok, közgazdászok vannak, akik elsődlegesen Grúziába, Örményországba és Törökországba tartanak egyelőre. Egy március közepi felmérés szerint, amelyet egy non-profit szervezet, az OK Russians készített, nagyjából 300 ezer dolgozó korú, képzett ember hagyta el az országot a háború kezdete óta. A Roszstat orosz statisztikai hivatal szerint 2020-ban összesen 500 ezren mentek el Oroszországból, most ennek több mint a fele távozott másfél hónap alatt.

„Nagy részük igen magasan képzett és fiatal”, mondja Elina Ribakova, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet második vezető közgazdásza. „Ez azt jelenti, hogy a munkaerő legtermékenyebb része tűnik el.”

Az Európai Fejlesztési Bank számításai szerint az orosz gazdaság 10 százalékot fog csökkenni ebben az évben, továbbá a most távozók miatt valószínűleg hosszú távon lassul a termelékenység növekedése.

Miközben Oroszország a másként gondolkodókat távozásra ösztönözte, a hivatásos munkavállalók elvándorlásának megfékezésére is tett lépéseket. Vlagyimir Putyin elnök márciusban rendeletet írt alá, amely felmentést ad a katonai szolgálat alól a tech-szektorban dolgozóknak. Az orosz hatóságok adókedvezményeket, olcsóbb hiteleket és kedvezményes jelzáloghiteleket is kínálnak, hogy ezeket a dolgozókat maradásra csábítsák.

Dmitrij Peszkov a kérdésről úgy nyilatkozott: „A dolgozói mobilitás folytatódhat, sőt, növekedhet, de a kormány már hozott intézkedéseket a megfékezésére.”

Persze, ne tévesszük szem elől, hogy a munkavállalók elvándorlása Oroszország 145 millió lakosának a töredékét teszi ki. A Levada Központ, egy független orosz közvélemény-kutató szerint pedig Putyin támogatottsága Oroszországban az ukrajnai invázió február 24-i kezdete óta emelkedett - márciusban 83 százalékra az előző havi 71 százalékról. A Levada az idősebb megkérdezettek körében is sokkal nagyobb támogatottságot tapasztalt a háború irányában, mint a fiatalabb oroszok körében.

Eközben a tech-szektor 50-70 ezer dolgozót veszített, és az Orosz Kommunikációs Szövetség további 100 ezer kivándorlóra számít áprilisban.

"Fel kell ébrednünk"

A kivándorlók nagy része magával viszi az üzletét is. Szasa Kazilo, a Funexpected nevű startup társalapítója, amely az óvodáskorú gyermekek matematika-tanulását segítő alkalmazásokat készít, a közelmúltban utazott Oroszországból Párizsba. Magával vitte a családját és a vállalkozását is. Hozzátette, hogy a vállalkozásnál mintegy 15 fejlesztő már elment Oroszországból, vagy éppen költözik.

Amikor a háború elkezdődött, addigra megfogalmazódott benne, hogy "az egész egy rémálom volt, és fel kell ébrednünk". Miután férjét, Leonyid Ribnikovot 13 napra bebörtönözték, mert háborúellenes plakátokat ragasztott ki a szomszédságban, úgy döntöttek, hogy itt az ideje most már elmenni. Párizsban vannak barátaik, és a férje kutatói állást is kapott.

Orvosok is elhagyják az országot. Fotó: depositphotosOrvosok is elhagyják az országot. Fotó: depositphotos

Andrej Panov elmondta, hogy lemondott az állami tulajdonú Aeroflot-Russian Airlines PJSC vezérigazgató-helyettesi posztjáról, és 10 nappal az invázió kezdete után távozott.

Elképesztően koncentrált kivándorlás

Az Oroszországot ismerő szakemberek szerint az 1917-es forradalom óta nem volt példa ilyen ütemű távozásra, amikor az orosz nemesség és a művelt felső-középosztály milliói menekültek el a kialakulóban lévő kommunista államból. A Szovjetunió 1991-es megszűnése után több millió orosz távozott, de ez évek alatt történt.

"A kezdeti elvándorlás most hetek alatt végbement - több mint 100 éve nem láttunk ilyen koncentrált kivándorlási hullámot Oroszországból" - mondta Konsztantyin Sonin, a Chicagói Egyetem professzora. Elmondta, hogy rendszeresen kap üzeneteket oroszországi barátaitól, akik éppen átlépték a határt.

Az invázió utáni távozások új fejezetet jelentenek az Oroszországból az elmúlt évtizedben végbement szakemberek elvándorlásában. A kivándorlás, különösen a fiatalok és a jól képzettek körében, felgyorsult, miután 2012-ben megkezdődött Putyin harmadik hivatali ideje, és a Krím Ukrajnától való 2014-es elcsatolását követően nyugati szankciók sújtották Oroszországot.

"A háború előtt talán abban az illúzióban ringattam magam, hogy Oroszországban megváltozhatnak a dolgok, és ott felépíthetjük a cégünket" - mondta. "Ezt már nem tudom elképzelni."

Az invázió első hónapjában mintegy 50 ezer orosz érkezett Örményországba, és több mint 250 orosz vállalat települt át a kaukázusi államba, ami nagyjából háromszorosa a 2021-es év azonos időszakában áttelepülő vállalkozások számának - mondta Hovsep Patvakanyan, az Invest in Armenia tanácsadó cég vezérigazgatója a The Wall Street Journalnak.

Sokan még várnak az irataikra vagy a tanév végére, hogy tanulmányaikat később máshol folytathassák.

A diákok a jövő évet várhatják. Fotó: depositphotosA diákok a jövő évet várhatják. Fotó: depositphotos

A szentpétervári székhelyű Open Business School adatai szerint a távozók jelentősen hozzájárultak a beiratkozók számának csökkenéséhez - mondta Szergej Fedorov, az iskola vezetője. A magániskola májusban induló elsőéves MBA-tanfolyamára eddig mindössze nyolc diák jelentkezett. Ez a szokásos, körülbelül kéttucatnyi fős osztályhoz képest jelentősen kevesebb, mondta.

"Nem lesz ránk kereslet" - mondta. "A háború előtt nagy növekedési terveink voltak. Most ezeket félre kell tennünk."

Híres orvosok is távoznak, akiknek kezdetben kétségeik voltak, hogy otthagyhatják-e a betegeiket, de később úgy vélték, a hatóságok döntöttek helyettük. "Abban a helyzetben, amelyben Oroszország van, nemhogy nincs rájuk szükség, de jelenlétük kontraproduktív", mondta Alekszandr Vanyukov, aki a moszkvai 52. számú klinikai kórház sebészeti osztályát vezette, amely a főváros egyik legfontosabb központja a Covid-19 betegek számára, és aki később Lettországba távozott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Létszámhiány fenyeget az orosz egészségügyben, mivel sok orvost a frontra küldenek
Elek Lenke | 2022. október 6. 05:36
Ahol háború van, ott sebesültek is vannak, égető szükség van tehát orvosokra, ha már úgy döntött Putyin, hogy civilek ezreit a forintra küldi. A Komerszant cjmű orosz napilap cikke, egy felmérést ismertetve, némi kritikával illeti a mostani intézkedéseket, ami önmagában bátorságra vall.
Makro / Külgazdaság Kamikaze drónokkal támadta az orosz hadsereg Kijevet
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 19:36
Az ukrán légierő azt közölte, hogy összesen tizenkét iráni gyártmányú drón repült be célpontok felé déli irányból. Esti háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Putyin katonai vezetői egymás torkának ugrottak
Káncz Csaba | 2022. október 5. 18:03
Moszkvában felszínre tört a konfliktus a reguláris hadsereg elbizonytalanodott vezetése és a félkatonai csoportok egyre magabiztosabb vezetői között. Egy héten belül megduplázódott azoknak az oroszoknak az aránya, akik a "csendes" légkör helyett "szorongást" vettek észre családjukban és baráti körükben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Eldőlt, jöhet az áremelkedés: az OPEC+ napi 2 millió hordóval csökkenti termelését novembertől
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 17:38
A korábban tervezett duplájával, napi 2 millió hordóval csökkenti olajtermelést novembertől. Különösen Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazta a termelés visszafogását, amivel a kőolaj árának utóbbi időszakban tapasztal csökkenését kívánták megállítani.
Makro / Külgazdaság Berlin nem tervezi az Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:46
A német szövetségi kormány továbbra sem tervezi az orosz földgáz Németországba szállítására épített Északi Áramlat-2 földgázvezeték beindítását - jelezték szerdán Berlinben.
Makro / Külgazdaság Az OPEC+ az eddig tervezett duplájával fogná vissza a kitermelést
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:33
Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazza az olajtermelés visszafogását.
Makro / Külgazdaság Jó jel: egyre többen dolgoznak az Egyesült Államokban - bátor maradhat a Fed
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:11
Az elemzői várakozásnál nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban szeptemberben - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.
Makro / Külgazdaság „Ezt a tudást nem eszi meg az infláció” - ismét indul a Privátbankár diákversenye
Kormos Olga | 2022. október 5. 15:38
Október 14-én éjfélig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a Privátbankár.hu által rendezett mai sajtótájékoztatón. Már most többszáznál jár a regisztrálók csapatok száma. A négyfős team-ek három fordulóban mérettetnek meg, és nem csak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke ezúttal is Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke.
Makro / Külgazdaság Árplafon bevezetését szorgalmazza az EP a vezetékes földgázra
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 15:26
Az Európai Parlament javaslatot vár az Európai Bizottságtól a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára, valamint a közös uniós gázbeszerzési szabályok frissítését szorgalmazza az importgáz árának leszorítása céljából - közölte az uniós parlament szerdán.
Makro / Külgazdaság A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért jár az idei kémiai Nobel-díj
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 14:55
A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG