TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az év eleji részadatok alapján valószínűleg csökkent a magyar gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest, éves összevetésben pedig jó eséllyel stagnált - jósolták a londoni felzárkózó piaci elemzők. Várakozásaikat az elemzők a fogyasztás, a beruházás és az ipari termelés visszaesésével indokolták.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai prognózisukban közölték: várakozásuk szerint 0,3 százalék körüli mértékben csökkenhetett a magyar hazai össztermék (GDP) 2012 első negyedében, negyedéves összevetésben, szezonális kiigazítással számolva. A GS elemzőinek számításai szerint éves összehasonlításban ez zéró körüli növekedésnek felelne meg a tavalyi negyedik negyedben mért 1,4 százalékos éves GDP-növekedés után.

Alacsony fogyasztás és beruházás jellemezheti az első negyedévet

A ház londoni szakértői szerint az idei első negyedévben a magyarországi fogyasztást visszafoghatta a forint tavaly év végi, illetve idei év eleji gyengülése, valamint a devizaalapú jelzáloghitelek előtörlesztése, a forintgyengülés ugyanis a havi törlesztési részleteket emelte, a végtörlesztés pedig apasztotta a programba bekapcsolódó háztartások megtakarításait. A Goldman Sachs londoni elemzői szerint mindemellett a gépjárműszektoron kívüli beruházások értéke is valószínűleg alacsony volt az idei első negyedévben.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics prognózisában felidézte, hogy a magyar gazdaság "az esélyekkel dacolva" növekedett a tavalyi utolsó negyedévben. Az idei első két hónapban ismertté vált aktivitási adatok azonban a cég szerint "enyhén szólva is gyengék": az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben egyaránt csökkent. A ház szakértői szerint a tavalyi növekedésnek a második félévben a mezőgazdaság is felhajtóerőt adott, a cég elemzői azonban azzal számolnak, hogy ez az "agrárboom" azóta véget ért.

A Capital Economics 1,5 százalékos recessziót vár

A Capital Economics londoni közgazdászai közölték: az általuk használt cikluskövető jelzőszám alapján - amelyet a cég a kiskereskedelmi értékesítés, az export és az ipari termelés súlyozott értékátlagából képez - arra számítanak, hogy a magyar hazai össztermék éves összevetésben stagnálhatott, negyedéves összehasonlításban ugyanakkor 0,8 százalékkal visszaeshetett az idei első negyedévben. A ház 2012 egészére is recessziót vár Magyarországon: előrejelzése szerint a magyar GDP-érték az idén 1,5 százalékkal csökken.

Ennél derűlátóbb előrejelzést adtak a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi elemzői. A ház negyedéves összevetésben 0,35 százalékos GDP-csökkenést jósol az idei első negyedévre, a cég számításai szerint azonban éves szinten ez még mindig 0,4 százalékos növekedésnek felelne meg.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint a tavalyi negyedik negyedéves növekedést alátámasztó tényezők - a raktárkészletek nagyarányú feltöltése és az export reálértéken számolt növekedése - az idei első negyedévben valószínűleg már nem hatottak, és így a gyenge hazai kereslet, valamint a nettó exportból eredő alacsonyabb hozzájárulás lehetett a várt lassulás fő vezérlője. A cég szakértői közölték, hogy 2012 egészére stagnáló, vagy "enyhén negatív" GDP-adatot várnak Magyarországon.

A JP Morgan bankcsoport felzárkózó térségi elemzői szerint - szezonális kiigazítással számolva - 0,4 százalékkal csökkenhetett a magyar hazai össztermék az idei első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest. Előrejelzésükben a ház szakértői kiemelték, hogy ez lenne az első negyedéves összevetésű GDP-mínusz 2009 harmadik negyedéve óta.

Az euróövezet is recesszióba süllyedhet

A JP Morgan elemzői is hangsúlyozták prognózisuk indoklásában, hogy a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és az építőipari teljesítmény egyaránt csökkent az idei első negyedévben, emellett a hazai fogyasztás is változatlanul zsugorodik. Londoni elemzői vélemények szerint várhatóan a magyar gazdaság külső környezete is recessziós lesz az idén.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn összeállított prognózisában azt valószínűsítette, hogy az euróövezeti GDP-érték az idei első negyedévben átlagosan 0,2 százalékkal visszaesett a tavalyi negyedik negyedévi teljesítményhez képest.

A Capital Economics londoni közgazdászai az általuk várt részleges euróövezeti felbomlás következményeként a következő két évre folyamatos - és mélyülő - recessziót várnak a valutauniós térségben. Előrejelzésük szerint az euróövezet GDP-értéke az idén átlagosan 1,0 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal csökken.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél