3p
Bővült a feldolgozóipar – új névbe menekül a botrányos tőzsdei szereplő – pozitív kilátások itthon – kioktatták a görögöket.

Szépen bővül a magyar feldolgozóipar a Beszerzési Menedzser Index februári mutatója alapján, amely 54,9 pont lett. Ez magasabb az elmúlt három év átlagánál. A BMI majdnem összes komponense nőtt: egyedül a foglalkoztatottsági index csökkent januárhoz képest, illetve a vásárolt készletek növekedési üteme lassult. Ha gyorsan akarnak meggazdagodni akkor érdemes mágnesszelepet és szivacsalapanyagot beszerezni és gyorsan eladni, ezekből volt ugyanis hiány. Olcsóbb lett viszont a szezámmag és csomagolóanyag.

Nevet változtat a magyar tőzsde botrányhőse. A Business Telekom március huszadikán jelenti be, hogy  Xprime néven fut tovább. Szó lesz még az akkori sajtótájékoztatón a tőkeemelés jelenlegi állapotáról és a cég újraszervezéséről is. Bővebben a korábbi botrányokról és a háttérről a privátbankár.hu cikkében olvashatnak.

A GKI Gazdaságkutató előrejelzése szerint idén szolidabb, két százalékos gazdasági növekedésre számíthat hazánk, aminek fő okai az uniós támogatások csökkenése és az üzleti beruházások lassú növekedése. Az alacsony olajár és a devizahitelek rendezéséből fakadóan növekedhet a fogyasztói kedv, év végére pedig 1,5 százalékos lehet az infláció. Az intézet szerint általános a bizonytalanság a világpiacon, ez pedig kihat Magyarország megítélésére is. A keleti nyitásnak nincsenek egyelőre gazdasági előnyei, viszont elszigetelt minket a politikai szférában. Az év második felében valószínűleg felminősítik az országot a teljesítmények alapján. Ezeket jósolja a Gazdaságkutató Intézet, bővebben erről szintén idevágó cikkünkben olvashatnak.

Kifakadt a német pénzügyminiszter a görög kormány miatt. Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntagban próbálta kommunikációs tanácsokkal ellátni a Szirizát. Szerinte az athéni vezetésnek változtatnia kellene a hangnemen, ha meg akarja győzni az unió polgárait a támogatásuk helyességéről. A német pénzügyminiszter ugyanakkor azt is próbálta hangsúlyozni, hogy az eddigi tárgyalások teljesen korrekt módon zajlottak, Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter pedig nagyszerű tárgyalópartner a meglehetősen nagy korkülönbség ellenére is. Más értesülések szerint viszont a hitelmegállapodásról szóló tárgyalások alatt Varufakisz éppen, hogy nem verekedett az eurocsoportot vezető Jerone Dijselboemmel. A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag pénteken a válságkezelés történetének legnagyobb többségével járul hozzá a program meghosszabbításához, ezzel kapcsolatban a német pénzügyminiszter azt mondta, hogy Görögország időt nyert, nem pedig pénzt.

Többnyire erősödésre számítanak piaci elemzők az európai tőzsdéken. Az érkező makrogazdasági adatokra érdemes figyelniük a befektetőknek. Jön például az Európai Unió januári munkanélküliségi rátája, februári fogyasztói árak, a Markit Economics feldolgozóipari BMI-je szintén februárról. Meghatározó hír, hogy az Európai Központi Bank ebben a hónapban kezdi meg a havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját, de erről bővebben a csütörtöki kamatdöntő ülésén tudhatunk meg. A BÉT erősödéssel indult, elemzők szerint marad is mára ez a tendencia, vagy stagnálhat az értékpapírpiac. A legnagyobb valószínűséggel követni fogja az európai mozgásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter hiba lenne megbüntetni a kínai villanyautókat
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 09:11
Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban.
Makro / Külgazdaság Felbőszítette az ukránokat a lengyel külügyminiszter békejavaslata
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 08:31
Egyre több szó esik arról, hogy 2025 az ukrán–orosz béke- vagy legalább tűzszüneti tárgyalások éve lehet, így nem meglepő, hogy a politikusoknak ötleteik támadnak a konkrét feltételekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb a gazdasági svindli melegágya lehet, ha félremegy a szabályozás
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 07:59
Romániában is virágzik az Airbnb lakáskiadás, ám ott nem azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a külföldről érkező bérlakásban megszálló vendégek nem tudnak kulturáltan viselkedni.
Makro / Külgazdaság Ukrajna „fekete hercege” elárulta a hírszerzés egyik legfontosabb jóslatát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 07:22
Az ukrán hadsereg hírszerzésének feje, akiről igencsak elismerően nyilatkoznak hazájában és Nyugaton is, megosztott egy meglepő hírszerzési információt is hallgatóságával egy konferencián.
Makro / Külgazdaság Terítékre kerül a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 06:55
Délután kettőkor vízválasztó döntés jön. 
Makro / Külgazdaság Jókora pofont kapott a rövidített munka
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 06:12
Hogyan vezessenek be egy olyan országban négynapos munkahetet, ahol az emberek mániákusan dolgoznak? Japánban a kormány nem adta fel termelés szabályozásának ezt a módját.
Makro / Külgazdaság Ez lenne Kína bosszúja az EU elektromos autók büntetővámjára?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 13:34
Az Európai Bizottság konzultációs kérelmet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amelyben kifogásolja, hogy Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az EU-ból származó egyes tejtermékek behozatala ellen - jelentette be a brüsszeli testület hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kamala Harris egyet előre-, Donald Trump egyet hátralépett
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 10:36
Míg a demokraták elnökjelöltje új gazdasági javaslatokkal állt elő, republikánus ellenfele kénytelen volt végignézni részvényei leértékelődését.
Makro / Külgazdaság Készíttetheti a plakátokat Rogán Antal
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 08:30
A júliusi reálkereset-adat ha hajszállal is, de jobb lett az egy hónappal korábbinál.
Makro / Külgazdaság Ezzel a kis trükkel mérsékelhető a kocsmákban a sörfogyasztás
Kormos Olga | 2024. szeptember 21. 16:54
Egy angol vizsgálat szerint mindössze a söröskorsó méretét kell csökkenteni, és visszafogható az alkoholfogyasztás, aminek hosszútávon rák- és más betegségmegelőző hatása van.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG