4p
Londoni pénzügyi elemzők jelentősen rontották közép-európai növekedési előrejelzésüket, Magyarországét is, Oroszországban pedig recessziót jósolnak 2015-re. Az euróövezeti gazdaság gyengeségével, a felzárkózó térség növekedési lendületének általános lanyhulásával, az orosz gazdaság esetében pedig a meredeken csökkenő olajárakkal indokolták a felülvizsgálatot.

Az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai hétfőn ismertetett új prognózisukban elsősorban az euróövezeti gazdaság gyengeségével, a felzárkózó térség növekedési lendületének általános lanyhulásával, az orosz gazdaság esetében pedig a meredeken csökkenő olajárakkal indokolták a felülvizsgálatot.

Négy ország prognózisán rontottak

A JP Morgan elemzői közölték, hogy 1 százalékponttal csökkentették a magyar, a cseh, a lengyel és a román gazdaság idei harmadik negyedévi átlagos teljesítményére szóló, negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással éves szintre kivetített GDP-növekedési becslésüket, és fél százalékpontot faragtak le a négy gazdaság jövő évi első félévi átlagos növekedésére eddig érvényben tartott előrejelzésükből.

Ennek figyelembevételével a JP Morgan szakértői 2015 egészére 2,2 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon az idei évre becsült 3,3 százalék után. A cég eddig 2,5 százalékos növekedéssel számolt jövőre a magyar gazdaságban. Lengyelországban a ház az eddigi 3,2 százalékról 2,8 százalékra, Csehországban 2,8 százalékról 2,5 százalékra, Romániában egy teljes százalékponttal, 3,5 százalékról 2,5 százalékra rontotta 2015 egészére szóló GDP-prognózisát.

Most akkor jó hír az olajárcsökkenés, vagy sem?

A cég szerint jóllehet e közép-európai gazdaságok nettó energiahordozó-importőrök, és így hasznukra válik az olajárcsökkenés, exportjuk azonban megszenvedi az euróövezet és az orosz gazdaság gyengülését. A térség exportnövekedésének lassulásához a kínai gazdaság növekedési lendületének gyengülése is hozzájárul, főleg közvetett módon, emellett a várhatóan jövőre is megoldatlanul maradó orosz-ukrán válság közvetett és közvetlen átszűrődő hatásai is lassítják a közép-európai EU-gazdaságok növekedését.

A JP Morgan londoni elemzői közölték azt is, hogy az orosz gazdaságban most már recessziót várnak jövőre. A cég eddigi várakozása az volt, hogy az orosz GDP-érték 2015 egészében 0,9 százalékkal növekszik, a felülvizsgált előrejelzés azonban 0,8 százalékos visszaesést valószínűsít jövőre Oroszországban. E negatív felülvizsgálat alapja az, hogy a JP Morgan nyersanyagpiaci stratégái drasztikusan, 30 dollárral, 85 dollárra csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat.

Miért írták át az olajár-prognózist?

A ház szakértői szerint két fő oka van az olajár-előrejelzés e meredek kiigazításának. Az egyik az, hogy a technológiai újítások az amerikai palaolaj-piacon növelték a lelőhelyenként elért hozamot és csökkentették a kitermelési költségeket. Ennek eredményeként az Egyesült Államok olajtermelése markánsan meghaladja a korábbi becsléseket, és ez a folyamat valószínűleg kitart 2015-ben is.

Az olajár-prognózis meredek csökkentésének másik fő oka a JP Morgan szakelemzői szerint az, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) eddig nem mutatott sok hajlandóságot a csoportszintű kitermelés visszafogására, annak ellenére sem, hogy növekszik az OPEC-en kívüli termelők kínálta olajmennyiség a világpiacon.

Más elemző házak

Hasonló okokból más nagy londoni házak is recessziót jósolnak az orosz gazdaságban 2015-re, és egyes citybeli előrejelzések szerint ha az olajárak alacsonyan maradnak, vagy még tovább süllyednek, az belátható időn belül "megtörheti" az orosz gazdaságot.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, felülvizsgált előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt stagnálás helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben. A cég elemzői szintén hangsúlyozták, hogy az orosz gazdaságra adott növekedési előrejelzésüket a Brent-árfolyam csökkenése miatt rontották.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics szakértőinek új elemzése szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit. A ház elemzői szerint 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban "töréspontig" juthat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG